Care este diferența și ce ar trebui să folosești?

Legături rapide

Recomandări cheie

  • Serverele proxy sunt rapide și ușoare pentru deblocarea site-urilor web, dar nu pot oferi confidențialitate sau protecție pe termen lung.
  • VPN-urile oferă conexiuni sigure și anonime și sunt ideale pentru acțiuni sensibile, cum ar fi gestionarea finanțelor sau trimiterea de informații personale.
  • Cea mai bună alegere între proxy-uri și VPN-uri depinde de obiceiurile dvs. de navigare și de ceea ce doriți de la un serviciu de anonimizare.

Oamenii folosesc VPN-uri și servere proxy pentru a-și ascunde confidențialitatea, dar care este diferența dintre ele? În dezbaterea proxy vs. VPN, care este cel mai bun pentru tine?

VPN-uri vs. servere proxy

În primul rând, cel mai bine este să explicăm de ce comparăm proxy-urile și VPN-urile în primul rând. Motivul pentru care le comparăm este că ambele ating un obiectiv comun: vă ascund adresa IP de site-urile web pe care le vizitați.

Când vizitați un site web, se poate obține o idee aproximativă despre locația dvs. din adresa dvs. IP. Proxy-urile și VPN-urile vor ascunde aceste informații, oferind site-ului propria sa adresă IP, mai degrabă decât a ta.

Cât despre motivul pentru care oamenii doresc să-și ascundă adresa IP, depinde de ceea ce dorește utilizatorul să obțină anonimatul. Aici intervine dezbaterea proxy vs VPN; în timp ce ambii ating un obiectiv similar, modul în care îl realizează decide care este cel mai bine pentru tine.

Ce este un server proxy?

Pixabay

Un server proxy este un „intermediar” care se află între dvs. și site-urile web pe care le vizitați. De obicei, găsiți servere proxy online pe un site web. Faceți clic pe ele, intrați pe site-ul web pe care doriți să-l vizitați și vă va duce acolo. Serverele proxy preiau adresa web pe care i-o oferiți, apoi se conectează la acel site și încarcă conținutul acestuia. Apoi transmite aceste detalii, astfel încât să puteți naviga pe site.

  Ce este planificarea succesiunii în afaceri și cum să începeți cu ea?

Principalul avantaj al serverelor proxy este că nu vă conectați direct la site-ul web, astfel încât acesta nu vă vede adresa IP de acasă. În schimb, vede adresa IP a serverului proxy, păstrând locația dvs. secretă.

Dacă vizitați un site de servicii proxy, ei vă vor întreba adesea din ce țară doriți să provină serverul proxy. Aceasta este mai mult decât o noutate; poate păcăli site-urile și serviciile făcându-le să creadă că vizionați din acea țară. Dacă doriți să accesați un site web, dar acesta este blocat în țara dvs., puteți utiliza un server proxy situat în țara respectivului site web. Când site-ul web verifică din ce țară ești, vede locația serverului proxy în loc de a ta. Apoi acordă serverului proxy acces la site-ul web și îi oferă detaliile, care vă sunt transmise.

Există numeroase tipuri de servere proxy. De cele mai multe ori, veți folosi un proxy de redirecționare pentru a accesa conținut, dar poate fi necesar să apelați din când în când la celelalte tipuri de proxy.

Tip de server proxy

Descriere

Redirecționați proxy

Se află între un client și internet și preia date de pe internet în numele unui client. Folosit pentru anonimat, pentru aplicarea politicii de acces și pentru ocolirea cenzurii.

Proxy invers

Sta în fața serverelor web și direcționează cererile clienților către aceste servere. Folosit pentru echilibrarea sarcinii, accelerarea web și securitate suplimentară.

Proxy transparent

Interceptează cererile clientului fără a necesita configurarea clientului. Folosit pentru filtrarea conținutului, stocarea în cache și aplicarea politicilor de rețea.

Proxy anonim

Îmbunătățește confidențialitatea prin ascunderea adresei IP a utilizatorului de site-uri web și servicii de internet. Ajută la menținerea anonimatului online.

Denaturarea proxy-ului

Ascunde adresa IP a utilizatorului și oferă o adresă IP falsă serviciilor de internet, făcând să pară că solicitarea provine dintr-o locație diferită.

Proxy cu anonimat ridicat

Ascunde adresa IP a utilizatorului și nu se identifică ca proxy pentru serverul de destinație. Oferă un nivel ridicat de confidențialitate și securitate.

SOCKS Proxy

Gestionează orice tip de trafic, nu doar trafic HTTP. Folosit în mod obișnuit pentru gestionarea traficului din aplicații precum torrente.

Proxy rezidential

Utilizează adrese IP atribuite adreselor rezidențiale reale, mai puțin probabil să fie blocate sau semnalizate de site-uri web. Adesea folosit pentru web scraping și verificarea anunțurilor.

  Cum se folosește Undo în Vim

Beneficiile serverelor proxy

Dacă doriți doar să deblocați un site web, un server proxy poate face acest lucru simplu și rapid. Nu este nevoie să instalați nimic; trebuie doar să vizitați un site web proxy gratuit și să alegeți unul din țara din care doriți să o vizitați. Aceasta este o soluție excelentă pe termen scurt pentru acel site web care vă dă probleme.

Deoarece serverele proxy pot fi găsite online, le puteți utiliza de pe orice sistem de operare. Nu este nevoie să instalați niciun software; doar sari online si gaseste un server!

Dezavantajele serverelor proxy

Din păcate, dacă doriți să obțineți mai mult decât vizitarea anonimă a unui site web, un server proxy nu vă poate ajuta. Chiar dacă utilizați doar servere proxy pentru navigarea pe web, veți descoperi că orice utilizare pe termen lung va fi lentă și agravantă. Dacă doriți să vă anonimizați conexiunea pentru mai mult de câteva site-uri web, ar trebui să pierdeți serverele proxy.

Ce este un VPN?

Pexeli

La suprafață, VPN-urile funcționează foarte similar cu serverele proxy. Datele tale ajung la un server, trec la destinație, primesc un răspuns și ți-l înmânează. Cu toate acestea, principala diferență dintre un VPN și un server proxy este modul în care datele dvs. sunt transmise serverului, în primul rând.

Când utilizați un VPN, mai întâi instalați software-ul VPN pe computer. Când îl porniți, software-ul va cripta datele pe care le trimiteți către serverul VPN, făcând datele dvs. imposibil de citit pentru ochii curioșilor. Acesta se numește „tunel” și ajută să ne imaginăm ca un tunel fizic în lumea reală.

Dacă conduceți mașina pe drum liber, oricine se află pe marginea drumului poate vedea cine se află în mașina dvs., modelul acesteia și numărul de înmatriculare. Dacă conduci până la destinație printr-un tunel pe tot drumul, nimeni din afara tunelului nu poate spune cine conduce mașina sau ce model este.

Beneficiile unui VPN

După cum vă puteți imagina, VPN-urile sunt fantastice pentru a vă masca activitatea online. În schimb, un server proxy nu îți anonimizează activitatea până când datele tale ajung la serverul însuși, ceea ce înseamnă că oricine îți privește datele în prealabil (cum ar fi hackerii sau ISP-ul tău) poate vedea ce faci. Deoarece un VPN stabilește un tunel de pe computerul tău, nimeni – nici măcar ISP-ul tău! – nu poate vedea ceea ce trimiți.

  Creați videoclipuri demonstrative uimitoare cu aceste 6 instrumente

Aceasta înseamnă că puteți avea o conexiune sigură și criptată oriunde doriți. Poate că știți deja cum pot hackerii să fure identitatea oamenilor prin rețelele publice, dar cu un VPN, nu trebuie să vă faceți griji pentru asta. Dacă cineva vă monitorizează conexiunea, va vedea gunoi inutil criptat.

Dezavantajele unui VPN

Din păcate, acest lux nu este ieftin. Există VPN-uri gratuite și, dacă sunt pentru sarcini de bază, își pot face treaba. Cu toate acestea, există motive pentru care VPN-urile gratuite nu o reduc, așa că dacă doriți doar ce este mai bun, va trebui să plătiți pentru asta.

Nu numai asta, dar computerul trebuie să cripteze toate datele pe măsură ce părăsesc. Aceasta înseamnă că trebuie să instalați software-ul pe computer pentru a utiliza un VPN. În timpul utilizării, este posibil să observați o scădere a performanței, deoarece computerul lucrează pentru a cripta datele înainte de a le trimite.

Proxy vs. VPN: care este cel mai bun pentru tine?

Ambele tehnologii sunt utile pentru a vă proteja identitatea, dar care este cel mai bine pentru dvs.?

Avantajele serverelor proxy față de VPNS

Dacă doriți să accesați un site web blocat în regiunea dvs. și nu încercați să vă ascundeți datele de nimeni, nu este nimic greșit în utilizarea unui server proxy. Opțiunile de bază sunt gratuite și le puteți utiliza pe aproape orice computer sau dispozitiv.

Deși nu sunt cele mai bune pentru confidențialitate, sunt grozave dacă nu efectuați nicio acțiune sensibilă, de exemplu, vizionarea emisiunilor Netflix dintr-o altă țară.

Avantajele VPN-urilor față de serverele proxy

De îndată ce doriți să navigați pe termen lung sau să efectuați acțiuni sensibile, un VPN este calea de urmat. Acestea oferă o conexiune sigură, anonimă, cu straturi suplimentare de protecție pentru a vă menține în siguranță.

Gestionarea finanțelor tale sau trimiterea de informații personale printr-o conexiune Wi-Fi publică este de obicei periculoasă, dar un VPN îți dă frâu liber să faci ce vrei, indiferent unde te afli. Cele care merită folosite nu sunt ieftine, dar dacă sunteți serios să vă păstrați ascuns online, veți descoperi că un VPN este o investiție demnă.