08/18/2022

Benchmarks PC: cum funcționează și ce să căutați

Când este timpul să cumpărați un computer nou, să vă actualizați placa grafică sau să schimbați spațiul de stocare, veți vedea în mod repetat un cuvânt: benchmarks. Dar cât de reprezentative sunt punctele de referință ale performanței din lumea reală?

Ce este un Benchmark?

Un benchmark este un test sau o serie de teste concepute pentru a împinge performanța sistemului sau a componentei dvs. pentru a vedea de ce este capabil. Pentru plăcile grafice, aceasta înseamnă de obicei o scenă cu grafică grea dintr-un joc video sau una care ar putea fi într-un joc video. Acesta din urmă se numește un benchmark sintetic și există multe opțiuni, cum ar fi Unigine Rai, 3DMark, și Nota de trecere.

Pentru procesoare, benchmark-urile se referă la sarcina de lucru și la cât de repede poate îndeplini instrucțiunile. Deoarece există atât de multe operațiuni pe care un computer le poate efectua, veți descoperi că diferite procesoare funcționează mai bine la o sarcină decât altele. Unii ar putea fi mai buni la rularea software-ului de productivitate, în timp ce alții excelează la randarea 3D și așa mai departe.

Există suite standard de benchmark pentru a testa procesoarele, cum ar fi PCMark 10, care rulează computerul printr-o serie de teste. De exemplu, testează modul în care sistemul dumneavoastră gestionează lucrul cu foile de calcul, precum și sarcini precum editarea fotografiilor, apelurile video, calculele fizice pentru jocuri și navigarea pe web. Un alt instrument popular pentru a vedea modul în care un procesor gestionează redarea video este CineBench.

Benchmark-urile CPU pot implica, de asemenea, sarcini specifice din lumea reală, cum ar fi comprimarea unui folder mare într-un fișier ZIP sau încărcarea unei aplicații cu un fișier mare.

În cele din urmă, pentru testarea SSD-urilor și a hard disk-urilor, se rezumă la cât de repede o unitate poate citi și scrie (salva) date pe unitate. Acest lucru se realizează de obicei cu un program de referință care efectuează teste de citire și scriere secvențiale și aleatorii.

Secvenţial înseamnă că un bloc mare de date este citit sau scris din locaţii adiacente de pe disc, în timp ce aleatoriu este opusul. Există, de asemenea, teste de fișiere mari (aproximativ 50 GB) în timpul cărora memoria cache internă a unității este stresată (scăderea memoriei cache tinde să încetinească o unitate la crawl).

  Ghidul dvs. pentru a debloca puterea căutării Spotlight în OS X

Contextul este totul

Când examinați reperele, trebuie să aveți în vedere contextul. Aceasta include modul în care funcționează un CPU sau o placă grafică în comparație cu alta, ce teste au fost efectuate și în ce condiții.

Problemele obișnuite, cum ar fi cât de mult RAM are un sistem, tipul de răcire pe care îl folosește pentru procesor și GPU sau cât de bine o carcasă ia aer rece și elimină fierbinte, toate pot afecta performanța. Căldura este o mare problemă pentru PC-uri, deoarece componentele reduc performanța cu cât devin mai fierbinți ca mecanism de supraviețuire.

Ăsta este un lucru bun! Nu ați dori componente care se conduc singure până când nu se topesc sau deteriorează părțile interne sensibile.

Apropo de căldură, chiar și camera de testare în sine poate avea un impact asupra performanței. Un PC pentru jocuri are performanțe mai bune într-o cameră care se menține în jur de 72 de grade Fahrenheit vara. Este mult mai greu să păstrezi un computer rece într-o cameră fierbinte.

Acestea sunt problemele de bază de luat în considerare pentru hardware. Cu toate acestea, fiecare etalon are nevoie de un context comparativ pentru a înțelege rezultatele.

Puncte de referință ale plăcii grafice

Placa grafica AMD Radeon RX 5700 XT.

În general, jucătorii caută plăci grafice care pot atinge 60 de cadre pe secundă. Aceasta este „zona de aur”, în care jocurile funcționează fără probleme, iar grafica arată cu adevărat bine. Orice sub asta și te vei lovi de bâlbâială, mișcare sclipitoare a caracterelor și redare la rezoluție joasă.

Există două considerații generale de luat în considerare atunci când vine vorba de performanța plăcii grafice: rezoluția și setările. O placă grafică ar putea să nu funcționeze bine la rezoluția 4K, dar ar putea fi un monstru absolut la 1080p. Acesta este motivul pentru care atunci când ne uităm la benchmark-uri, este esențial să luăm în considerare rezoluția.

Când vine vorba de setările grafice, există patru presetări generale automate pentru jocuri video: Ultra, High, Medium și Low. Poate deveni mult mai complicat dacă modificați manual setările. Cu toate acestea, aceste patru categorii reprezintă modul în care jocurile sunt setate automat în funcție de capacitățile unui sistem. Cele mai multe recenzii folosesc setarea Ultra pentru a evalua comparativ, dacă nu se specifică altfel.

  Cum să adăugați și să personalizați widget-uri pe ecranul de pornire al iPad-ului

O placă grafică ideală poate difuza aproximativ 70 de cadre pe secundă sau mai mult pe 4K cu setări Ultra pentru jocurile AAA cu grafică intensivă. Cu toate acestea, cardurile cu acest tip de performanță sunt în general scumpe.

Oricine caută carduri cu un buget redus va dori să ia în considerare performanța versus preț. Acest lucru va varia, în funcție de preferințele personale și de buget.

Când citiți o recenzie, contează și ce jocuri sau benchmark-uri sintetice au fost folosite. Benchmark-urile sintetice pot fi utile pentru a compara o placă grafică cu alta, deoarece testul va fi consistent de la un sistem la altul. Problema este că benchmark-urile sintetice nu oferă neapărat o imagine reală a jocurilor video actuale sau la ceea ce vă puteți aștepta în condiții reale de joc.

Nici benchmark-urile pentru jocuri video încorporate nu sunt o alternativă perfectă. Multe (dar nu toate) jocurile își oferă propriile repere. Cu toate acestea, unele dintre acestea nu sunt de încredere, deoarece nu sunt foarte active și nici nu reflectă un joc tipic.

Alte benchmark-uri sunt mai bune, deoarece folosesc scene pe care probabil le veți vedea în joc. În afară de încercare și eroare, nu există o modalitate reală de a ști care benchmark-uri în joc sunt ideale și care nu.

În plus, un singur punct de referință pentru joc nu este suficient pentru a înțelege cât de bună este o carte. Aveți nevoie de mai multe repere pentru a obține o imagine completă a tipului de performanță la care vă puteți aștepta.

Să ne uităm la un exemplu din lumea reală. Pe baza recenziilor recente, placa grafică Nvidia 2080Ti atinge 150-160 de cadre pe secundă în jocul Middle-earth: Shadow of War la rezoluție de 1080p în setarea grafică Ultra. Acest lucru vă spune că 2080 Ti este o placă grafică excelentă, care funcționează bine pentru acest tip de joc. Totuși, asta nu înseamnă că fiecare joc va atinge acele rate de cadre.

De exemplu, pe baza unor recenzii, 2080Ti nu depășește 90 FPS pe Ghost Recon Wildlands, mai intens, la aceeași rezoluție și setare grafică.

Privind o varietate de jocuri și teste vă va oferi o imagine mai generală a ceea ce vă puteți aștepta de la o placă grafică înainte de a o introduce în sistemul dumneavoastră.

  Cum să exportați un calendar Outlook ca fișier CSV

Benchmark-uri pentru procesoare și unități de stocare

Numerele de referință ale procesorului sunt importante, dar au cel mai mult sens în comparație cu alte procesoare. Spre deosebire de plăcile grafice, nu există o adevărată „zonă de aur” pentru performanța procesorului.

CPU-urile sunt niște cai de lucru care trebuie să funcționeze în timpul tuturor tipurilor de operațiuni, inclusiv jocuri, editare foto, strângerea de foi de calcul mari sau doar lansarea de programe mari. Când te uiți la benchmark-uri pentru procesoare, vrei să le compari cu ceea ce fac alte procesoare.

Dacă procesorul pe care doriți să-l utilizați pentru lucru nu funcționează atât de bine în aplicațiile de productivitate, cotele sale de gaming nu vor conta. Când vine vorba de procesoare, comparați-le în funcție de ceea ce intenționați să faceți cu computerul dvs.

Același lucru este valabil și pentru unitățile de stocare. Priviți vitezele de performanță de citire-scriere și apoi comparați-le cu alte unități măsurate în aceeași recenzie. De asemenea, acordați atenție testelor de transfer de fișiere mari, mai ales dacă mutați o mulțime de fotografii sau videoclipuri între stocarea externă și computer.

În cele din urmă, rețineți că benchmark-urile din recenzii tind să folosească setări stoc, nu overclock. Odată ce începeți să overclockați un procesor sau un GPU, puteți obține mai multă performanță. Cu toate acestea, îmbunătățirea variază în funcție de o serie de factori, până la calitatea individuală de construcție a componentei pe care doriți să o overclockați.

Dacă obțineți un procesor care funcționează foarte bine atunci când faceți overclock, de exemplu, este obișnuit să numiți asta „a câștiga la loteria siliciului”. Acest lucru se datorează faptului că a deblocat potențialul un alt procesor cu același număr de model ar putea să nu aibă.

Un ghid util

Benchmark-urile pot fi un ghid util pentru modul în care componentele computerului funcționează, dar contextul contează. Comparați componentele dvs. și priviți o mare varietate de teste bine concepute.

Dacă aveți întotdeauna în vedere modul în care intenționați să utilizați computerul, vă puteți da o idee bună la ce să vă așteptați atunci când introduceți acea piesă nouă prețioasă de kit în configurația dvs.