7 motive pentru care ar trebui să utilizați un VPN

Recomandări cheie

  • Rămâneți în siguranță pe Wi-Fi public: utilizați un VPN pentru a vă cripta datele și pentru a vă proteja conexiunea de potențiale riscuri de securitate atunci când utilizați rețele Wi-Fi publice.
  • Economisiți bani și accesați conținut restricționat: prin utilizarea unui VPN, puteți ocoli blocarea regiunilor și puteți accesa site-uri web și servicii de streaming din diferite țări. Acest lucru vă poate ajuta să economisiți bani la cumpărăturile online și să obțineți acces la o gamă mai largă de conținut.
  • Asigurați-vă confidențialitatea și ocoliți cenzura: VPN-urile vă permit să vă păstrați confidențialitatea online și să ocoliți cenzura guvernamentală sau blocările pe anumite site-uri web sau servicii. Cu toate acestea, utilizarea unui VPN în anumite țări poate prezenta riscuri, așa că este important să fii precaut.

Ați auzit despre VPN-uri, dar nu sunteți sigur dacă ar trebui să utilizați unul. Poate că folosești unul la serviciu, dar de ce ar trebui să folosești un VPN acasă?

Ce este un VPN?

O VPN (Virtual Private Network) este în esență un tunel secret între două computere, cu date criptate transferate între cele două dispozitive. Sistemele de operare dispun de software pentru configurarea unui VPN de la unul la altul pe o singură rețea.

Stefan.co/Shutterstock

Serviciile VPN precum NordVPN, ExpressVPN, PrivadoVPN etc. oferă acces criptat și privat prin serverele lor VPN la internetul mai larg. Între computerul dvs. și serverul lor, datele sunt ascunse. Este o modalitate bună de a rămâne ascuns online, deși conectarea la rețelele sociale și la alte conturi va atenua confidențialitatea.

  Ar trebui să utilizați un VPN pe Dark Web?

Iată de ce ar trebui să utilizați un VPN

Sună bine să-ți sporești confidențialitatea online, nu? Dar devine mai bine – iată principalele moduri în care oamenii folosesc un VPN:

  • Utilizați Wi-Fi public în siguranță
  • Economisiți bani cumpărând online și rezervând vacanțe
  • Urmăriți bibliotecile Netflix de peste mări și depășiți alte servicii blocate de regiune
  • Evitați cenzura guvernamentală
  • Asigurați-vă confidențialitatea atunci când lucrați de la distanță și colaborați online
  • Îmbunătățiți viteza internetului
  • Utilizați în siguranță rețelele peer-to-peer

Mai jos, vom analiza în continuare fiecare dintre aceste motive pentru care ar trebui să utilizați un VPN.

1. Accesați Wi-Fi public în siguranță

Toată lumea folosește Wi-Fi public la un moment dat. Fie într-un centru comercial, un centru de transport, un colegiu, o cafenea etc., există aproape sigur Wi-Fi gratuit. Dar cât de sigur este? Nu există nicio modalitate ușoară de a afla, dar routerele wireless nesecurizate reprezintă o problemă. De asemenea, nu este ușor să discerneți dacă vă conectați la o rețea Wi-Fi autentică sau la o rețea falsă configurată de escroci – versiunea digitală a unui atac Man-in-the-Middle (MITM).

Utilizarea unui VPN este o soluție excelentă la această problemă. Un abonament VPN gratuit sau plătit printr-un plugin de browser, un client desktop sau o aplicație mobilă vă poate cripta datele, protejând orice conexiune pe care o faceți.

Rahai1/Shutterstock

Majoritatea furnizorilor VPN au mai multe servere poziționate pe tot globul. Acest lucru permite ocolirea blocării regiunii și a localizării.

Un rezultat al acestui lucru este că puteți economisi bani atunci când faceți cumpărături online sau când rezervați hoteluri, zboruri și vacanțe. S-a demonstrat că comercianții cu amănuntul online folosesc „prețuri dinamice”, care este determinat de locația dvs. și de cât de des vizitați un articol pentru a vedea prețurile.

Ghidul nostru pentru a găsi zboruri mai ieftine cu un VPN explică de ce se întâmplă acest lucru și cum puteți profita de un VPN pentru a obține zboruri mai ieftine. Aceeași tactică poate fi folosită pentru multe alte articole, de la mașini și computere până la pantofi și cărți.

  Îmbunătățiți confidențialitatea online cu aceste 5 browsere cu VPN încorporat

3. Urmărește Netflix și învinge alte restricții de streaming

Probabil cea mai faimoasă utilizare a VPN-urilor este de a profita de bibliotecile Netflix din alte țări. De exemplu, în India, colecția de filme și emisiuni pe care le puteți transmite în flux este destul de diferită de cea disponibilă în SUA.

Bibliotecile Netflix diferă de la o țară la alta, așa că puteți schimba cu ușurință locația pentru a vedea ceea ce este disponibil în întreaga lume. Acest lucru are un beneficiu secundar; dacă sunteți un călător frecvent și aveți un cont Netflix, puteți continua să vizionați emisiunile preferate din țara dvs. de origine, în loc să vă limitați la opțiunile locale.

Desigur, Netflix nu este singurul serviciu de streaming online; le puteți folosi pe majoritatea în același mod.

Nu toate serviciile VPN oferă o soluție pentru blocarea regiunii, așa că verificați funcțiile înainte de a vă înscrie.

Alte limitări de localizare pot fi, de asemenea, evitate cu un VPN. Jocurile lansate în teritoriul A pot fi accesate prin teritoriul B presupunând că vă conectați la un server VPN în prima locație.

4. Evitați cenzura guvernamentală

Elnur/Shutterstock

Anumite țări și zone economice din întreaga lume aplică restricții brutale asupra expresiei umane. Alții pur și simplu blochează accesul la anumite servicii online.

Un VPN poate fi folosit pentru a submina aceste blocuri, deși acest lucru nu este lipsit de riscuri. Anumite țări au blocat VPN-urile, de exemplu, cum ar fi China, deși unele rapoarte indică faptul că este încă posibil să se conecteze la servere deținute de furnizorii importanți de VPN.

Conexiunile la internet criptate nu pot fi observate de agenții guvernamentali. Drept urmare, dizidenții și grupurile guvernamentale de opoziție din statele opresive au posibilitatea de a aduna și de a împărtăși informații. O astfel de activitate vine cu riscuri, desigur.

  7 VPN de încredere pentru întreprinderile mici și mijlocii

5. Întâlniți și lucrați în colaborare și cu confidențialitate

Utilizarea unui VPN a adus întotdeauna cu ea un nivel de confidențialitate dezirabil, dar acesta a devenit un punct cheie de vânzare pentru munca de la distanță și colaborarea internațională în urma revoluției „muncă de acasă”, condusă de evenimentele din 2020.

În timp ce serviciile de chat video și instrumentele de colaborare online oferă criptare, nu strica să adăugați un strat suplimentar de protecție. Acest lucru este de două ori adevărat dacă sunteți conectat la o resursă corporativă.

Confidențialitatea muncii tale și a colegilor tăi este îmbunătățită cu un serviciu VPN.

6. Criptarea poate îmbunătăți vitezele de internet

Iată o utilizare ușor surprinzătoare pentru un VPN. În ciuda faptului că întreaga dinamică a utilizării unui VPN implică realizarea unei conexiuni suplimentare (la serverul VPN), utilizarea uneia poate de fapt să grăbească accesul la internet.

Acest lucru se datorează faptului că ISP-ii folosesc ceva numit „formarea traficului” pentru a identifica datele care trec prin nodurile sale și pentru a prioritiza în consecință. Așadar, activităților bancare, cumpărăturilor online, afacerilor și altor date importante li se oferă un traseu mai rapid decât jocurile, streaming video și navigarea standard.

Dar, deoarece ISP-urile nu pot identifica datele criptate, acestea nu pot fi prioritizate. În consecință, veți descoperi adesea că criptarea conexiunii dvs. cu un VPN are o mică îmbunătățire a vitezei pentru uz casnic standard.

7. Utilizați în siguranță rețelele torrent

sdx15/Shutterstock

Ultimul motiv principal pentru a utiliza un VPN este accesul în siguranță la rețele peer to peer precum BitTorrent. În timp ce unele torrente încalcă drepturile de autor și vă pot pune în multe probleme, aceasta nu este întreaga poveste.

Torrentul și alte rețele peer-to-peer au diverse utilizări legale, de la accesarea lucrărilor din domeniul public până la descărcarea distribuțiilor Linux. Unii ISP-uri prea zeloși blochează orice site cu linkuri BitTorrent, chiar și atunci când oferă posibilitatea de a descărca și partaja fișiere legitime.

Cu un VPN activ pe computer sau dispozitiv mobil, puteți accesa fișiere torrent fără astfel de blocări.