Cum se remediază eroarea de viteză a ventilatorului CPU

Fiecare computer, desktop sau laptop, are cel puțin un ventilator încorporat. Ventilatorul menține computerul rece și este pre-configurat să funcționeze automat când sistemul se încălzește. Există un prag de temperatură care, atunci când este depășit, va declanșa ventilatorul.

ventilator CPU

Eroare de viteza ventilatorului CPU

Ventilatoarele CPU se pornesc automat atunci când porniți un sistem. Setările de temperatură nu se aplică până când porniți pe desktop. În timp ce sistemul dvs. este pe bootloader sau pe ecranul BIOS, ventilatorul va continua să funcționeze pentru a menține sistemul rece. Dacă porniți în BIOS sau sunteți pe bootloader și vedeți o eroare de viteză a ventilatorului procesorului, încercați soluțiile de mai jos.

1. Schimbați viteza ventilatorului din BIOS

Viteza ventilatorului nu este întotdeauna direct accesibilă, dar în unele cazuri, o puteți schimba din BIOS.

Porniți sistemul în BIOS.
Căutați fila hardware sau orice altceva legat de configurația hardware.
Schimbați viteza ventilatorului sau temperatura care o declanșează.
Salvează modificarea.

2. Schimbați viteza ventilatorului pe Windows 10

Puteți încerca să schimbați viteza ventilatorului din Windows 10 dacă nu aveți opțiunea de a face acest lucru în BIOS.

Descarca și instalați o aplicație numită HWiNFO.
Rulați aplicația.
Faceți clic pe pictograma ventilator din partea de jos.
În fereastra care se deschide, faceți clic pe Set manual de lângă un ventilator.
Setați o temperatură pentru a declanșa ventilatorul.
Setați viteza minimă și maximă.
Aplicați modificarea.
Reporniți sistemul.

  Lăsați aceste 9 software de automatizare de marketing să vă ajute afacerea

Notă: pentru un ghid mai detaliat, consultați postarea noastră despre cum să schimbați viteza ventilatorului pe Windows 10.

3. Verificați hardware-ul

Ventilatorul este hardware și, ca orice alt hardware, poate fi deteriorat. Dacă vă cunoașteți cum să folosiți șasiul unui laptop sau desktop, îl puteți deschide și verifica dacă este ceva în neregulă, de exemplu, un fir slăbit.

De asemenea, ar trebui să vă gândiți să îl examinați de către un profesionist. Poate fi o problemă cu senzorul de temperatură. Senzorul de temperatură este cel care verifică temperatura unui sistem și declanșează ventilatorul să funcționeze. Dacă este deteriorat, ventilatorul poate funcționa când nu este necesar sau poate să nu funcționeze când ar trebui.

Concluzie

Ventilatorul nu rulează jocuri, nu emite sunet sau nu procesează sarcini, dar menține temperatura sistemului stabilă și previne deteriorarea hardware-ului. Dacă întâmpinați o eroare de ventilator, ar trebui să o luați în serios și să vă asigurați că este remediată. Computerul se poate opri dacă se supraîncălzi, dar este posibil ca verificarea să nu funcționeze pe toate sistemele și poate eșua dacă senzorul de temperatură este deteriorat.