Cum să rulați CHKDSK pe Windows 10/11

Hard disk-urile pot avea probleme. Deteriorarea fizică a unui hard disk este adesea ireparabilă, dar un disc poate avea probleme de software și acestea pot fi reparate. Este posibil să trebuiască să utilizați o multitudine de instrumente pentru a le remedia, în funcție de problemă, dar înainte de a putea rezolva o problemă, va trebui să o diagnosticați.

CHKDSK

Rulați CHKDSK

Windows 10 vine cu o mulțime de instrumente de diagnosticare încorporate pentru a identifica ceea ce poate fi în neregulă cu o componentă software sau hardware. Pentru hard disk-uri, Windows are instrumentul Check Disk (CHKDSK). Acesta este un instrument de linie de comandă pe care îl puteți utiliza pentru a verifica erorile pe un hard disk și pentru a le repara.

Instrumentul poate fi utilizat pe o unitate internă și externă. Dacă doriți să rulați instrumentul pe unitatea Windows, va trebui să îl rulați din afara Windows, adică trebuie să accesați promptul de comandă din afara Windows prin meniul de depanare.

Cum să rulați CHKDSK

Pentru a rula instrumentul CHKDSK, trebuie să aveți drepturi de administrator pe sistemul dumneavoastră. De asemenea, ar trebui să fiți familiarizați cu parametrii acestei comenzi. Parametrii vor determina acțiunea pe care o execută instrumentul.

Sintaxa de bază

chkdsk [Drive] /Switch

Exemplu

chkdsk D: /r

O comandă normală arată astfel:

chkdsk D: /f /r /x

/f, /r și /x sunt toate comutatoare și îi spun instrumentului ce trebuie să facă.

/f îi spune instrumentului să repare orice erori pe care le găsește.
/r îi spune instrumentului să caute sectorul defect.
/x îi spune instrumentului să demonteze unitatea înainte de a începe procesul de verificare.

  Ghidul de blocare definitiv al Fallout 3 pe Windows 10

Pe lângă aceste trei comutatoare, există și următoarele comutatoare;

/i Efectuează o verificare rapidă a discului și este mai puțin amănunțit. Poate fi folosit numai cu unități NTFS.
/perf oferă instrumentului acces la mai multe resurse de sistem, permițându-i să funcționeze mai rapid
/scan nu va demonta unitatea înainte de a o verifica (nu poate fi folosit cu comutatorul /x din motive evidente)
/v va lista numele și calea fiecărui fișier din unitate pe măsură ce rulează verificarea

Mai sunt câteva comutatoare pe care le puteți folosi cu acest instrument și Microsoft are documentație detaliată pentru ei. În general, acest instrument nu vă va șterge datele, dar sistemul dumneavoastră poate încetini în timp ce rulează.

Concluzie

Instrumentul CHKDSK poate repara erorile de pe o unitate, dar poate, de asemenea, să nu remedieze anumite probleme. Puteți încerca alte instrumente de reparare a discurilor în locul lui. Problemele software pot, ocazional, să facă o unitate inutilă și este posibil să trebuiască să cumpărați una nouă.