12/11/2023

4 tipuri de conectori IEM și cum diferă

Recomandări cheie

 • Conectorii IEM vin în diferite tipuri, cum ar fi 2-pini, MMCX, 4-pini și 7-pini, fiecare cu avantajele și dezavantajele lor în ceea ce privește securitatea, personalizarea și compatibilitatea.
 • Diferitele materiale de cablu utilizate cu conectorii IEM sunt un subiect de dezbatere printre audiofili, dar driverul din interiorul căștii are un impact mai mare asupra calității sunetului.
 • Forma conectorului IEM nu are un impact semnificativ asupra calității sunetului, deoarece driverul este cel mai important. Preferințele personale și recomandările sunt esențiale atunci când alegeți IEM-uri.

Lumea audio este la fel de confuză, pe atât de interesantă. În timp ce cea mai mare parte a lumii a trecut la căști fără fir, mulți audiofili încă jură pe priceperea căștilor cu fir pentru ascultare de înaltă rezoluție, inclusiv monitoare In-Ear (IEM).

Pe lângă cablurile detașabile, IEM-urile vin și cu diferite tipuri de pini de conector. Deși există mai multe tipuri de conectori IEM, este cel mai probabil să întâlniți patru tipuri specifice, așa că merită să le cunoașteți în mod special avantajele și dezavantajele.

Ce sunt IEM-urile?

Monitoarele intra-auriculare, abreviate în mod obișnuit ca IEM, sunt un tip de căști care stau în interiorul canalului urechii, mai degrabă decât să se odihnească în urechea exterioară. Sunt proiectate pentru a forma o etanșare intimă care izolează zgomotul exterior și oferă o calitate a sunetului captivantă, de înaltă fidelitate. IEM-urile au apărut ca monitoare de scenă personalizate utilizate de muzicieni și interpreți care trebuiau să se audă clar în timpul spectacolelor live.

De ce să vă deranjați cu cablurile detașabile?

Credit imagine: Joshua Valor

Spre deosebire de căștile obișnuite cu fir, căștile IEM au prize care vă permit să atașați și să detașați cablurile lor. Din acest motiv, vă puteți personaliza IEM-urile conectând accesorii terțe, cum ar fi module Bluetooth sau cabluri din diferite materiale, inclusiv cupru, argint sau aur.

Acum, există deja o dezbatere uriașă în curs de desfășurare în comunitatea audiofililor cu privire la faptul dacă diferite materiale de cablu contează și îmbunătățesc calitatea sunetului dispozitivului dvs., dar acesta este un subiect cu totul diferit.

  Cum să ascundeți folderele Gmail de la un client de e-mail desktop

În ceea ce privește conectorii IEM, nu există un standard universal; mărcile apelează la a-și face propriile lucruri. Deci, dacă intenționați să cumpărați cabluri aftermarket pentru IEM-urile dvs., asigurați-vă că sunt compatibile mai întâi.

1. Conectori IEM cu 2 pini

2-pini este probabil cel mai comun tip de conector IEM, în special printre monitoarele in-ear cu buget redus pe care oamenii au ajuns să le iubească. Sunt disponibile în două dimensiuni: 0,75 mm și 0,78 mm. Se potrivesc mai sigur pe loc, deoarece forma lor limitează orice mișcare; cu toate acestea, nu au niciun mecanism de blocare și sunt în schimb sigilate prin frecare.

Unii utilizatori se plâng că conectorii cu 2 pini lasă uneori transpirație în interiorul căștilor, mai ales dacă sunt de proastă calitate. Pentru a rezolva acest lucru, unii producători adaugă un manșon din plastic sau rășină pe pinii cablului pentru a crește frecarea și a crea o etanșare etanșă.

De exemplu, conectorii QDC cu 2 pini vin cu un manșon rotunjit care se conectează într-o priză rotunjită care iese din cască. În mod similar, conectorii NX7 sau TFZ cu 2 pini au un manșon pătrat care se conectează la o priză pătrată – la fel ca cel de pe popularul Blon BL03. E ca și cum ai juca forme, într-adevăr.

2. Conectori MMCX IEM

Un alt tip comun de conector IEM este MMCX (Micro-Miniature Coaxial); este posibil să le fi văzut pe IEM-uri de la Shure sau Audio Technica. În loc de pini, acești conectori au o duză cilindrică și vin cu un mecanism de blocare care ajută la fixarea lor în priză, producând un clic satisfăcător.

Deși, dacă continuați să le conectați și să le deconectați în mod repetat, se vor uza și devin mai puțin rezistente în timp. Cu cât devin mai slăbite, cu atât va fi mai ușor să deconectați conectorul de la priză trăgând accidental de cablu.

Spre deosebire de conectorii cu 2 pini, conectorii MMCX se pot roti pe priză, ceea ce vă permite să purtați cablul în ambele moduri, adică peste și în jurul urechii sau atârnând ca căștile obișnuite cu fir. Ele sunt mai frecvente printre IEM-urile scumpe decât cele bugetare și, totuși, mulți consideră conectorii cu 2 pini superiori.

  Cum să protejați celulele de editare în Foi de calcul Google

3. Conectori IEM cu 4 pini

Conectorii IEM cu 4 pini sunt mai puțin obișnuiți decât MMCX, deoarece sunt văzuți mai ales pe IEM-uri de JH Audio sau Astell&Kern. Există șanse mari ca artistul tău preferat să poarte pe scenă IEM-uri cu această configurație. Pentru a instala un conector cu 4 pini, împingeți ștecherul în priză și înșurubați gulerul în sensul acelor de ceasornic; faceți invers pentru a-l scoate.

Ceea ce face ca acești conectori cu 4 pini să fie unici este faptul că unele modele vin cu un panou de atenuare a basului pe cablu. Folosind un instrument de reglare a basului (care arată ca o șurubelniță), puteți regla manual nivelul de bas al IEM-urilor dvs. după bunul plac pentru fiecare ureche.

Și în cazul în care toate acestea nu au fost deja destul de tocilar, puteți chiar să obțineți unul dintre adaptoarele variabile de bass de la JH Audio de la Headfonics cu un atenuator de bas încorporat și convertiți-vă prizele cu 4 pini în cele cu 2 pini, ușurând personalizarea.

4. Conector IEM cu 7 pini

7-pini este cel mai rar tip de conector IEM, deoarece sunt disponibile numai pe anumite dispozitive JH Audio IEM. Se instalează la fel ca conectorii cu 2 pini sau MMCX, adică împingeți ștecherul în priză pentru a-l atașa și trageți-l afară pentru a-l detașa.

La fel ca conectorii cu 4 pini, ei vin și cu un atenuator de bas la unele modele, deși sunt costisitoare. Dacă IEM-urile dvs. au această configurație, aveți grijă când le conectați sau le deconectați, deoarece dacă vreunul dintre pinii mici se îndoaie, nu veți mai putea folosi cablul.

Contează cu adevărat forma conectorului IEM?

Nu asa mult. Pentru orice pereche de căști, calitatea sunetului este afectată mai mult de tipul de driver folosit în interiorul căștii, decât de materialul cablului sau de forma conectorului. La urma urmei, este ceea ce face cea mai mare parte a muncii.

Rețineți că diferitele tipuri de drivere gestionează mai bine frecvențele de sunet diferite; de exemplu, driverele dinamice sunt bune la împingerea aerului în interiorul căștilor, făcându-le o opțiune bună pentru muzica cu bas. Driverele cu armătură echilibrată sunt bune la manipularea frecvențelor mai înalte (înalte), așa că reprezintă mai precis vocea feminină.

  9 cele mai bune cursuri/resurse pentru a învăța Deep Learning în câteva luni [2023] –

Acesta este motivul pentru care unele monitoare intra-auriculare vin cu mai multe tipuri de drivere, cum ar fi o combinație de drivere de armătură dinamice și echilibrate; acest lucru se face pentru a vă oferi o semnătură sonoră mai echilibrată, care să se potrivească preferințelor dvs.

Credit imagine: Joshua Valor

Deoarece conectorii cu 4 și 7 pini se găsesc doar în IEM-urile scumpe reglate de ingineri audio reputați, s-ar putea să vă facă să credeți că conectorii joacă un rol important în calitatea sunetului; ei nu. În realitate, driverul din acele IEM-uri este pur și simplu de o calitate mai bună. Prin urmare, o calitate mai bună a sunetului.

Dacă intenționați să cumpărați o pereche de IEM, nu există o modalitate sigură de a ști cât de bine vă vor suna, deoarece ascultarea este o experiență foarte personală. Deși, aproape întotdeauna puteți găsi recenzii YouTube despre o anumită pereche de IEM și subreddit-uri unde alți audiofili ar fi bucuroși să discute despre experiența lor cu dvs.

The Rabbit Hole of In-Ear Monitors

Identificarea IEM-urilor și a conectorilor IEM poate fi copleșitoare, așa că am creat un tabel la îndemână pentru a rezuma diferiții conectori discutați mai sus.

Tip conector

Pro

Contra

2-pini

 • Cel mai comun și accesibil
 • Potrivire sigură prin frecare
 • Compatibilitate largă de accesorii
 • Se poate slăbi în timp
 • Fără mecanism de blocare
 • Transpirația poate intra în cască

MMCX

 • Mecanism de blocare pentru o fixare sigură
 • Se rotește pentru purtare flexibilă
 • Frecvent la IEM-uri de ultimă generație
 • Se uzează la conectarea/deconectarea repetate
 • Piese mici predispuse la deteriorare

4-pini

 • Permite bas reglabil prin atenuator
 • Extrem de personalizabil cu adaptoare
 • Opțiuni de accesorii mai puțin obișnuite, limitate
 • Cel mai scump tip de conector

7-pini

 • De asemenea, permite reglarea basului
 • Găsit pe IEM-uri de ultimă generație
 • Foarte rare, cele mai puține opțiuni de accesorii
 • Știfturile se pot îndoi ușor

Monitoarele in-ear sunt o linie de nișă de produse destinate inginerilor audio, artiștilor, interpreților live și audiofililor. Dacă sunteți nou în hobby-ul ascultarii de înaltă rezoluție, este o idee bună să discutați cu alți entuziaști și să cereți recomandări pentru prima pereche de IEM.

Dacă IEM-urile dvs. au porturi de conector cu 2 pini, va fi mai ușor să le personalizați, deoarece majoritatea accesoriilor terțe sunt făcute pentru a fi compatibile cu acestea. Indiferent, rețineți că calitatea sunetului este afectată mai mult de driverul din căști decât de conectorii sau materialele cablurilor.

x