Wi-Fi de 5 GHz nu este întotdeauna mai bun decât Wi-Fi de 2,4 GHz

Aveți probleme cu conexiunea Wi-Fi? Încercați să utilizați 2,4 GHz în loc de 5 GHz. Sigur, Wi-Fi-ul de 5 GHz este mai nou, mai rapid și mai puțin aglomerat, dar are o slăbiciune. 2,4 GHz este mai bun pentru a acoperi suprafețe mari și a pătrunde prin obiecte solide.

5 GHz față de 2,4 GHz: Care este diferența?

Wi-Fi poate rula pe două „benzi” diferite de frecvență radio: 5 GHz și 2,4 GHz. Wi-Fi-ul de 5 GHz a devenit obișnuit cu 802.11n – acum cunoscut sub numele de Wi-Fi 4 – care a fost introdus în 2009. Înainte de aceasta, Wi-Fi era în mare măsură de 2,4 GHz.

Acesta a fost un upgrade mare! 5 GHz utilizează unde radio mai scurte, ceea ce oferă viteze mai mari. WiGig duce acest lucru mai departe și operează pe banda de 60 GHz. Asta înseamnă unde radio și mai scurte, rezultând viteze și mai mari pe o distanță mult mai mică.

Există, de asemenea, mult mai puțină congestie cu 5 GHz. Aceasta înseamnă o conexiune wireless mai solidă, mai fiabilă, mai ales în zonele dense, cu o mulțime de rețele și dispozitive. Telefoanele tradiționale fără fir și monitoarele wireless pentru bebeluși funcționează și pe 2,4 GHz. Asta înseamnă că interferează doar cu Wi-Fi de 2,4 GHz, nu Wi-Fi de 5 GHz.

Pe scurt, 5 GHz este mai rapid și oferă o conexiune mai fiabilă. Este tehnologia mai nouă și este tentant să folosiți 5 GHz tot timpul și să anulați Wi-Fi-ul de 2,4 GHz. Dar undele radio mai scurte ale Wi-Fi-ului de 5 GHz înseamnă că poate acoperi mai puțină distanță și nu este la fel de bine ca să pătrundă prin obiecte solide cum este Wi-Fi-ul de 2,4 GHz. Cu alte cuvinte, 2,4 GHz poate acoperi o zonă mai mare și este mai bine să treacă prin pereți.

  5 jocuri retro înfiorătoare pentru computer pentru a juca acest Halloween

Le puteți folosi pe ambele cu un singur router

Routerele moderne sunt, în general, routere „dual-band” și pot opera simultan rețele Wi-Fi separate pe frecvențele de 5 GHz și 2,4 GHz. Unele sunt „routere tri-band” care pot furniza un semnal de 2,4 GHz împreună cu două semnale separate de 5 GHz pentru mai puțină congestie între dispozitivele Wi-Fi care funcționează pe 5 GHz.

Aceasta nu este doar o caracteristică de compatibilitate pentru dispozitivele vechi care acceptă numai Wi-Fi de 2,4 GHz. Există momente în care îți vei dori Wi-Fi de 2,4 GHz chiar și cu un dispozitiv modern care acceptă 5 GHz.

Routerele pot fi configurate în unul din două moduri: pot ascunde diferența dintre rețelele de 2,4 GHz și 5 GHz sau o pot expune. Totul depinde de cum denumești cele două rețele Wi-Fi separate.

De exemplu, puteți numi ambele rețele „MyWiFi” și le puteți da aceeași expresie de acces. În teorie, dispozitivele dvs. ar alege automat cea mai bună rețea la un moment dat. Dar asta nu funcționează întotdeauna corect și s-ar putea să ajungeți cu dispozitive conectate la rețeaua de 2,4 GHz atunci când ar trebui să folosească 5 GHz sau invers.

Deci, în schimb, puteți numi o rețea „MyWiFi – 2,4 GHz” și cealaltă „MyWiFi – 5 GHz”. Numele nu trebuie să se relaționeze între ele sau să includă frecvența – puteți numi unul „Unt de arahide” și unul „Jeleu”, dacă doriți. Cu două nume diferite, puteți alege între rețelele de pe dispozitiv. Desigur, le puteți da aceeași expresie de acces pentru a ușura lucrurile.

Când Wi-Fi de 2,4 GHz este mai bun

Dacă întâmpinați probleme cu Wi-Fi și sunteți conectat la Wi-Fi de 5 GHz, este întotdeauna o idee bună să vă conectați la 2,4 GHz și să vedeți ce se întâmplă.

  Cum se creează un joc de ghicire a numărului în Python?

5 GHz poate suna mai nou și mai rapid – și este – dar este mai bine în spații mai mici. Dacă doriți să acoperiți un spațiu larg deschis, 2,4 GHz este mai bine. Deci, dacă doriți un semnal Wi-Fi mai bun în aer liber, conectați-vă la 2,4 GHz în loc de 5 GHz. Sau, dacă Wi-Fi-ul tău trebuie să călătorească prin unele obiecte dense înainte de a ajunge la tine, 2,4 GHz va face o treabă mult mai bună decât 5 GHz.

Wi-Fi-ul de 2,4 GHz ar trebui, de asemenea, să funcționeze mai bine decât înainte. Cu mai mulți oameni care trec la 5GHz, banda de 2,4GHz ar trebui să fie mai puțin aglomerată în zona dvs. Și, având în vedere că dispozitivele care interferează, cum ar fi telefoanele vechi fără fir și monitoarele wireless pentru bebeluși, sunt retrase pentru smartphone-urile moderne și monitoarele pentru bebeluși cu Wi-Fi, ar trebui să existe chiar mai puține dispozitive capabile să interfereze cu 2,4 GHz în casa dvs.

Există și alte moduri de a face față acestui lucru, desigur. Puteți obține un sistem Wi-Fi tip plasă și puteți poziționa puncte de acces în toată casa. Dar, dacă tot ceea ce îți dorești este un semnal Wi-Fi fiabil, încearcă să te conectezi la Wi-Fi de 2,4 GHz înainte de a extinde peste tot acel Wi-Fi de 5 GHz.

Wi-Fi 6 va îmbunătăți 2,4 GHz

2,4 GHz a fost cam neglijat. 802.11n (Wi-Fi 4) acceptă atât 2,4 GHz, cât și 5 GHz. Dar 802.11ac (Wi-Fi 5) acceptă doar 5 GHz. Dacă aveți un router 802.11ac cu bandă duală, acesta rulează o rețea 802.11ac de 5 GHz și o rețea 802.11n de 2,4 GHz. 5 GHz utilizează un standard Wi-Fi mai modern.

  Seria originală de pe Netflix de oriunde?

Wi-Fi 6 va rezolva această problemă. Standardul Wi-Fi de ultimă generație va accepta atât rețeaua de 2,4 GHz, cât și 5 GHz, astfel încât diverse îmbunătățiri care se adaugă la un semnal mai rapid și mai fiabil vor ajunge și la Wi-Fi de 2,4 GHz. 2,4 GHz nu este doar o tehnologie veche care a fost lăsată în urmă.

Cum să alegi între 2,4 GHz și 5 GHz

Pentru a alege între 2,4 GHz și 5 GHz, accesați interfața web a routerului și găsiți setările rețelei wireless. Dați rețelei de 2,4 GHz și 5 GHz SSID-uri sau nume separate. Puteți pune „2,4 GHz” și „5 GHz” în nume pentru a fi mai ușor de reținut. Și puteți folosi aceeași expresie de acces wireless pentru fiecare.

Routerul dumneavoastră poate fi configurat să folosească același nume pentru ambele în mod implicit. Asta înseamnă că nu poți alege singur între ele – dispozitivele tale vor alege automat între ele. Numele separate vă oferă posibilitatea de a alege.

Acum, puteți alege pur și simplu între rețelele de pe dispozitiv. Accesați meniul de conexiune Wi-Fi al dispozitivului și selectați rețeaua la care doriți să vă conectați.

După ce v-ați alăturat fiecărei rețele o dată, dispozitivul dvs. își va aminti fraza de acces și vă puteți conecta cu ușurință la orice doriți, doar alegând-o din meniu. Comutarea devine ușoară și rapidă.

Dacă conexiunea Wi-Fi de 2,4 GHz nu vă rezolvă problemele și încă vă dificultăți să obțineți o conexiune Wi-Fi solidă în toată casa sau afacerea dvs., luați în considerare o sistem Wi-Fi mesh. Acest lucru vă oferă mai multe puncte de acces pe care le puteți plasa în întreaga casă și face o treabă grozavă de extindere a acoperirii fiabile. Și, spre deosebire de un repetor sau extender wireless tradițional, procesul de configurare a rețelei Wi-Fi este mult mai ușor.