Viitorul software-ului pe Windows: Ce este un fișier MSIX?

Un fișier cu extensia .msix este un program de instalare a aplicației Windows. Microsoft a introdus recent MSIX ca alternativă la pachetele EXE, MSI și chiar AppX. Fiți atenți și asigurați-vă că aveți încredere în sursa unui fișier MSIX înainte de a-l rula.

Windows are prea multe tipuri diferite de instalatori

În prezent, Windows are trei formate comune de instalare: MSI, EXE și AppX. Fiecare are puncte forte și puncte slabe diferite.

Instalatoarele MSI sunt cele mai bune pentru instalări simple, posibil nesupravegheate. Ei folosesc o interfață grafică de utilizare (GUI) de instalare de bază care instalează sau dezinstalează programul fără extra sau opțiuni. În esență, acest program de instalare este un set comprimat de fișiere de instalare care conține toate datele necesare pentru software. Procesul de instalare nu va detecta dacă software-ul există deja sau dacă lipsesc componente. Poate suprascrie orice fișiere din calea de instalare. Această simplitate înseamnă că o instalare silențioasă, cu toate implicite, este ușor de realizat pentru administratori.

Instalatoarele EXE sunt mai versatile decât instalatoarele MSI, dar odată cu capacitatea adăugată vine și complicații. Acest program de instalare poate include opțiuni pentru limbi, suplimente, detectarea instalărilor anterioare și multe altele. Programele de instalare EXE permit căi de instalare personalizate și alegerea componentelor de instalat. Dezvoltatorii își pot adăuga propriul brand în GUI și pot încorpora termeni de serviciu specifici limbii sau pot indica o pagină web pentru un mesaj de bun venit. Dar acest lucru, la rândul său, face o instalare nesupravegheată silențioasă mult mai dificilă și, prin urmare, mai puțin utilă într-o situație de întreprindere.

  Cum se instalează Node.js și NPM pe Windows și macOS

Programele de instalare AppX sunt folosite pentru aplicațiile universal Windows și împărtășesc unele dintre beneficiile programelor de instalare MSI. Sunt instalatori simpli, direct, cu puține opțiuni oferite utilizatorului final. În plus, ele permit o cale de actualizare mai ușoară de la versiuni mai vechi de software la versiuni mai noi și permit o dezinstalare mai curată. Instalatorii AppX se bazează, de asemenea, pe tehnologia containerelor, astfel încât sunt izolați de restul sistemului de operare pentru securitate. Din păcate, un program scris pentru un program de instalare MSI sau EXE a trebuit rescris sau convertit, poate cu ajutorul instrumentelor, pentru pachetul AppX. Și pachetele AppX pot fi folosite doar cu Windows 10, așa că versiunile mai vechi de Windows nu au noroc.

MSIX combină cele mai bune caracteristici ale MSI și AppX

Un fișier MSIX are beneficiile AppX în timp ce este similar cu un fișier MSI. Este un program de instalare simplu pe care administratorii de sistem îl pot chiar scripturi pentru instalare automată, „nesupravegheată”. În plus, se bazează pe tehnologia containerului, care permite dezinstalări și upgrade-uri fără probleme.

Din perspectiva utilizatorului, un MSIX se instalează ca un fișier MSI, dar în culise, se instalează ca un fișier AppX. În plus, este posibilă distribuția MSIX în afara Magazinului Microsoft. Și cu acest nou proces, este mai ușor să introduceți programe mai vechi și să le reambalați pentru MSIX.

MSIX va funcționa chiar și pe Windows 7, Linux și multe altele!

Poate cea mai interesantă caracteristică a MSIX este că Microsoft a lansat un SDK pentru a spori compatibilitatea între platforme. După cum se vede pe pagina lor GitHub, suportul este posibil pentru iOS, MacOS, Android, Linux și chiar și pentru versiuni mai vechi de Windows. Dezvoltatorii plasează instrucțiuni speciale în fișierele MSIX pentru a-i permite să identifice sistemul de operare și ce pași trebuie să ia.

  Cele mai bune 28 de programe software gratuite pentru PC Windows

Programele se vor dezinstala mai curat

Când instalați un program folosind un MSI și un EXE, acel program poate face modificări în registry și poate crea fișiere și foldere în sistemul dumneavoastră. Când dezinstalați programul, aceste fișiere și chei de registry sunt adesea lăsate în urmă, lăsând dezordine în sistemul dumneavoastră.

Cu MSIX, programele sunt instalate într-un container și toate fișierele lor necesare fie rămân în acel container, fie urmează reguli precise și previzibile despre locul unde pot locui acele fișiere (cum ar fi locuirea în folderul AppData). Când dezinstalați, toate datele merg împreună cu programul, fără a lăsa dezordine. Asta înseamnă că sistemul tău va fi mai curat în viitor.

Este încă un instalator, așa că aveți grijă!

Dacă vă uitați la un fișier MSIX și vă întrebați dacă este sigur, prima întrebare pe care ar trebui să o puneți este de unde ați obținut programul de instalare. Ca orice alt program de instalare, dacă nu aveți încredere în sursă, nu ar trebui să-l deschideți.

Chiar înainte de a descărca fișierul, ar trebui să luați măsuri pentru a vă asigura că este sigur. În cele din urmă, acesta este un program de instalare, ceea ce înseamnă că poate instala un program fantastic, un program nedorit sau ceva mai rău.

Când voi începe să văd fișierele MSIX?

Ar putea trece ceva timp până când vedeți un fișier MSIX. Microsoft încă ajustează unele dintre capabilitățile promise și, până de curând, numai versiunile Insider ale Windows 10 puteau crea un pachet MSIX.

Chiar și după reglarea fină, dezvoltatorii și furnizorii de tehnologie de instalare pe care se bazează vor trebui să îmbrățișeze, să învețe și să implementeze noul pachet. Asta dacă aleg să o facă; dezvoltatorii sunt liberi să continue să creeze programe de instalare EXE și MSI, dacă preferă. Adoptarea unui nou format implică riscuri și costuri, așa că dezvoltatorii trebuie să cântărească acest lucru în raport cu beneficiile.

  Cum să verificați și să monitorizați temperatura computerului dvs. Windows