06/09/2023

Tranzacționarea de înaltă frecvență (HFT) explicată în 5 minute sau mai puțin

La nivel global, Bursele de Valori sunt cea mai mare și mai lichidă piață de valori mobiliare.

Multe companii își tranzacționează acțiunile, inclusiv persoane fizice, fonduri speculative și companii importante. Este normal să ne imaginăm că locul este plin de comercianți care sună înalt care licitează pe acțiuni.

Cu toate acestea, realitatea este invers. Trăim în lumea inteligenței artificiale, unde cea mai mare parte a muncii noastre este automatizată de computere.

În acest articol, vom înțelege tranzacționarea de înaltă frecvență și de ce aceste practici algoritmice câștigă popularitate.

Ce este tranzacționarea de înaltă frecvență?

Tranzacționarea de înaltă frecvență (HFT) este un proces în care computerele sunt programate să tranzacționeze de sute și mii de ori pe secundă pentru a obține profituri mici în timp.

În ciuda faptului că credem că acțiunile sunt efectuate de comercianți experți, acestea sunt mașini de tranzacționare automate. Aproape 80% din tranzacțiile comerciale au loc între computere HFT care sunt programate inteligent pentru a obține profituri în mod constant.

HFT este profitabil pentru multe firme de tranzacționare care folosesc cu atenție tehnologia prin experimentarea cu algoritmii lor în diferite scenarii de piață. Aceste computere vin în dimensiuni diferite, dar cele controversate vin cu algoritmi de tranzacționare complexi de înaltă frecvență.

În general, comercianții cu execuție de mare viteză câștigă în fața comercianților normali. HFT-urile oferă un teren de joacă esențial pentru tranzacționarea comenzilor cu cifră de afaceri mare care produc multe profituri mai bine decât ar putea un om.

Continuând explorarea HFT-urilor, să înțelegem mai profund ceea ce se întâmplă în culise.

Notă: informațiile scrise în acest articol sunt exclusiv în scopuri educaționale și nu vor fi interpretate ca sfaturi financiare. Conținutul nu trebuie înțeles ca o recomandare și vă recomandăm să vă consultați cu un consilier/consultant financiar înainte de a lua orice decizie.

Cum funcționează HFT?

Acum că știți ce este tranzacționarea de înaltă frecvență, este mai simplu să înțelegeți cum funcționează acești algoritmi.

Mergând după nume, frecvența mare înseamnă un număr mare de tranzacții, poate sute, mii sau milioane de acțiuni executate în fracțiuni de secunde.

De exemplu, dacă sunteți un comerciant intraday cu experiență, câte tranzacții ați face într-o oră sau într-o zi întreagă? Chiar dacă ești foarte rapid, nu vei fi încrezător să faci mai mult de câteva tranzacții, nu?

  10 software de management de proiect al agenției pentru a vă gestiona clienții fără probleme tipstrick.ro

Dimpotrivă, un sistem HFT poate efectua sute și mii de tranzacții pe secundă. Acesta este motivul pentru care instituțiile și fondurile speculative folosesc sistemele de tranzacționare Algo pentru a face tranzacții, deoarece nu este uman posibil să o faci manual.

Acest lucru deschide spațiu pentru un subiect nou pe care îl vom verifica acum – strategiile!

Strategii de tranzacționare de înaltă frecvență

Tranzacționarea de înaltă frecvență se referă la viteză și strategii. Unele strategii HFT binecunoscute includ tranzacționarea cu arbitraj pe index, tranzacționarea cu volatilitate, strategia macro globală bazată pe știri etc.

Tranzacționarea pe indicele de arbitraj

Arbitrajul este o strategie de tranzacționare care încearcă să profite de diferențele de preț dintre doi sau mai mulți indici de piață.

Pe baza diferențelor de preț, tranzacționarea prin arbitraj poate avea loc între același indice tranzacționat pe două burse sau între instrumente de piață precum ETF-urile și opțiunile care urmăresc mișcările indicelui.

Macrostrategie globală

Strategiile macro globale sunt executate de fondurile speculative și institutele de investiții pe baza condițiilor economice globale din întreaga lume. Pe baza scenariilor financiare globale, aceste instituții construiesc poziții lungi și scurte în acțiuni, valute, mărfuri, piețe futures și obligațiuni.

Fondurile speculative construiesc strategii macro globale analizând și făcând predicții bazate pe evenimente politice majore.

De exemplu, un fond speculativ ar putea să construiască poziții scurte la bursa sa și să investească banii în țări cu economii în creștere, dacă vede că economiile unei țări se îndreaptă către recesiune.

Strategie bazată pe știri

Iată un exemplu de strategie de înaltă frecvență bazată pe știri, care funcționează bine pe piețele cu sentiment slab.

HFT-urile sunt concepute astfel încât să caute în continuare cuvinte cheie negative asociate cu acțiuni pe tot internetul.

De exemplu, dacă algoritmii încep brusc să primească cuvinte cheie precum fraudă, înșelăciune și acuzații în timpul sau după orele de funcționare a pieței, declanșează tranzacții de vânzare în lipsă care deduce că pot apărea vești proaste.

În mod similar, atunci când HFT-urile găsesc cuvinte cheie financiare pozitive, cum ar fi aprobarea băncii, creșterea și creșterea, inițiază ordine de poziție lungă pentru a capta mișcările pieței înainte ca știrile să apară.

Acum, vom verifica modul în care aceste strategii afectează piața bursieră în ansamblu.

Cum afectează HFT piaţa de valori?

Tranzacționarea algoritmică este cunoscută sub denumirea de tranzacționare de înaltă frecvență (HFT).

În milisecunde, computerele pot determina modelele pieței și pot efectua instrucțiuni automate, programate pentru a cumpăra și a vinde instrumente. Pe măsură ce tranzacțiile sunt executate mai rapid, iar volumele tranzacțiilor sunt semnificativ mai mari, HFT crește concurența pe piață. Odată cu creșterea lichidității, spread-urile dintre oferta și cerere scad, ceea ce duce la piețe mai eficiente.

Pe piețele financiare, investitorii de retail tranzacționează pentru că au încredere în integritatea instituțiilor și a consiliilor de bursă.

Cu toate acestea, evenimentele de tranzacționare algoritmică creează o volatilitate neobișnuită a pieței, cum ar fi Flash Crash. Lipsa de încredere în piețe îi determină pe unii investitori conservatori să le abandoneze.

Componentele tranzacționării de înaltă frecvență

Efectuarea tranzacțiilor bazate pe frecvență înaltă este partea finală a întregii strategii. O parte provocatoare este să încorporezi strategia decisă într-un algoritm integrat care va plasa ordinele de cumpărare și vânzare în numele tău.

  Cum să copiați și să lipiți straturi între fișierele PSD prin comenzi rapide de la tastatură

Iată câteva componente de bază pentru construirea unui sistem eficient de tranzacționare Algo:

#1. Programatori

Veți avea nevoie de programatori foarte calificați pentru a construi sistemul de tranzacționare. Aceștia ar trebui să aibă cunoștințe extinse despre piețele de valori, ordinele de cumpărare și vânzare și cum funcționează bursele. O strategie mai bună este să angajați oameni care au lucrat intens la crearea de software de tranzacționare.

#2. Limbaj de programare

C++ este cel mai preferat limbaj de programare pentru construirea unui sistem de tranzacționare. Deoarece C și C++ sunt limbaje complexe, inginerii pot trece la un limbaj mai simplu precum Python pentru a scrie mai ușor codul și pentru a evalua structurile de tranzacționare Algo.

#3. Rețele

Furnizare pentru conectivitate la rețea și permisiuni de acces la contul de tranzacționare pentru plasarea comenzilor.

#4. Date de piață

Acces la fluxurile bursiere pentru a analiza datele și a profita de oportunități pentru plasarea comenzilor de înaltă frecvență.

#5. Backtesting

O modalitate de a testa un sistem înainte de a fi lansat pe o piață reală odată ce este construit, precum și infrastructura necesară.

#6. Date istorice

În funcție de complexitatea algoritmului, datele istorice pot fi disponibile pentru backtesting.

Beneficii

  • Lichiditate îmbunătățită: HFT îmbunătățește spread-urile dintre oferte și cereri, îmbunătățind astfel lichiditatea globală pe piață.
  • Folosind ineficiențe: Cu HFT-urile, aveți șanse mari de a obține profituri în doar câteva fracțiuni de secunde; acest lucru nu este posibil cu procesul manual.
  • Tranzacționare prin arbitraj: HFT-urile continuă să găsească acțiuni care se tranzacționează pe diferite burse și execută poziții lungi/scurte pentru a obține profituri din astfel de scripturi.
  • Algoritmi de tranzacționare bazați pe știri: HFT-urile oferă libertatea de a face tranzacții bazate pe știri și de a capta mișcările agresive ale pieței fără emoții. Pe de altă parte, oamenii sunt sceptici și se abțin de la tranzacții atunci când au îndoieli.

La fel ca profesioniștii, HFT-urile au multe dezavantaje și iată câteva dintre ele.

Dezavantaje

  • Cost ridicat al infrastructurii: Deoarece HFT-urile folosesc algoritmi avansați, costurile infrastructurii IT sunt, de asemenea, mari. Înseamnă că doar instituțiile financiare gigantice precum băncile de investiții, investitorii instituționali și fondurile speculative își pot permite aceste tehnologii, nu investitorii retaileri.
  • Strategii înșelătoare: HFT-urile inundă piața cu ordine false fără nicio intenție de a executa efectiv ordinele plasate. De îndată ce prețul atinge un anumit nivel, aceste comenzi sunt anulate, ceea ce duce la blocări, erupții false sau defecțiuni etc.
  • Joc cu sumă zero: Dacă doar instituțiile mari pot practica HFT, atunci din cine vor face bani? Răspunsul este investitorii mici și retail. Înseamnă că instituțiile gigant ne scot de obicei bani din buzunare.

Acum, vom explora unele dintre cele mai bune resurse pentru a învăța tranzacționarea de înaltă frecvență.

Resurse de învățare

O preocupare comună cu care ați putea veni este – Cum să înțelegeți tranzacțiile de înaltă frecvență? sau Cum să aflați mai multe despre HFT-uri?

  Cum să utilizați o imagine ca fundal în PowerPoint

Ei bine, o abordare simplă este de a construi o bază solidă pentru subiect. După ce acoperiți și înțelegeți elementele de bază, este mai ușor să evitați discuțiile numerice în jargon.

Cărțile esențiale pe care le-am găsit pentru tranzacționarea de înaltă frecvență sunt:

Dezvoltarea sistemelor de tranzacționare de înaltă frecvență

Dacă sunteți un dezvoltator de software cu abilități bune de programare, cartea Dezvoltarea sistemelor de tranzacționare de înaltă frecvență este alegerea ideală. Vă ajută să creați și să optimizați sisteme de tranzacționare de înaltă frecvență folosind Java, C++ și Python.

Cartea vă duce în mod constant de la o introducere HFT la crearea sistemului dvs. de tranzacționare cu ajutorul limbajelor tradiționale de programare HFT precum C++ și Java. În continuare, veți învăța cum să utilizați Python pentru a obține o precizie de performanță mai mare cu încredere.

În general, este o carte pentru inginerii de software care doresc să învețe partea tehnică a HFT-urilor și doresc să creeze sisteme cu latență ultra-scăzută.

Tranzacționare algoritmică și de înaltă frecvență (matematică, finanțe și risc)

Cartea de tranzacționare algoritmică și de înaltă frecvență este scrisă pentru utilizatorii de matematică de nivel avansat care înțeleg problemele de calcul și programare dinamică.

Veți obține o mulțime de exemple în fiecare capitol, iar majoritatea capitolelor se încheie prin prezentarea unei aplicații realiste a datelor de tranzacționare. Deoarece este o carte de derivații avansate, veți avea nevoie de o anumită maturitate matematică pentru a înțelege exemplele.

Totul despre tranzacționarea de înaltă frecvență

All About High-Frequency Trading vorbește despre implementarea algoritmilor de computer pentru a înțelege activitățile pieței, a efectua tranzacții și a genera profituri în câteva secunde.

Cartea vă va ajuta să înțelegeți ce piețe sunt potrivite pentru HFT, strategiile algoritmice utilizate de comercianții de înaltă frecvență, riscurile și progresele viitoare ale tehnologiei în tranzacționarea de înaltă frecvență.

Trading de înaltă frecvență: un ghid practic pentru strategii algoritmice și sisteme de tranzacționare

Cu o evaluare medie de 3,2 stele din 5, High-Frequency Trading de Irene Aldridge este prima ediție care învață tranzacționarea algoritmică de înaltă frecvență.

Această carte acoperă aspectele esențiale ale HFT-urilor și importanța lor din punct de vedere al afacerii, care pune bazele dezvoltării sistemelor de tranzacționare. De asemenea, veți obține o scurtă idee despre procesele de analiză post-tranzacționare, cum ar fi valorile importante ale performanței și evaluările de tranzacționare.

Tranzacționare de înaltă frecvență de Irene Aldridge – Ediția a 2-a

Cartea High-Frequency Trading de Irene Aldridge este o ediție revizuită a cărții menționate mai sus. Vă ajută să creați o bază solidă pentru învățarea HFT în prima ediție.

A doua ediție descrie evoluțiile tehnologice recente care permit HFT-urilor să dezvolte o mai bună eficiență în gestionarea strategiilor de gestionare a riscurilor și să protejeze informațiile pe piețe incerte.

De asemenea, include diverse strategii de tranzacționare de înaltă frecvență și instrumente pentru construirea unui sistem HFT eficient.

Trading de înaltă frecvență și teoria probabilității (Rapoartele științifice ale Universității Normale din China de Est)

Cartea despre tranzacționarea de înaltă frecvență și teoria probabilității se referă la tratarea HFT și analiza diagramelor tehnice ca știință. Este o lectură bună pentru investitorii care doresc să își verifice eficiența analizei tehnice prin teoria proceselor stocastice staționare.

Autorii acestei cărți dezvăluie, de asemenea, cum să construiți infrastructura IT pentru crearea de algoritmi de tranzacționare de înaltă frecvență și obținerea arbitrajului de pe piețele financiare.

Cuvinte finale

Tranzacționarea de înaltă frecvență câștigă mai multă popularitate, iar mai mulți giganți comerciali dezvoltă software avansat pentru a se ajuta singuri. Deși este un proces fascinant, implică un anumit nivel de risc.

Acum, dacă veți auzi despre tranzacționarea de înaltă frecvență data viitoare, veți ști ce este și cum diferiți participanți la piață folosesc HFT pentru beneficiile lor.

Apoi, puteți consulta cele mai bune API-uri ale pieței de valori.

x