Streaming pe internet: ce este și cum funcționează?

Transmitem conținut de pe internet de mult timp și s-a ajuns la punctul în care internetul este sinonim cu servicii precum Netflix și Youtube. Dar ce este exact streamingul și cum funcționează?

Streamingul are loc bit cu bit

Când doriți să vizionați un videoclip sau să redați o melodie pe computer, mai întâi trebuie să îl descărcați. Nu există nicio cale de a ocoli asta. Știind acest lucru, ați putea să vă uitați la Netflix sau Spotify și să întrebați „cum ne-am dat seama cum să descărcăm instantaneu videoclipuri și muzică?” Ei bine, tocmai asta e chestia. Când transmiteți conținut media, acesta nu se descarcă instantaneu pe computer; se descarcă bucată cu bucată în timp real.

Cuvântul „streaming” este auto-descriptiv. Informațiile ajung la computer într-un flux continuu și constant de informații. Dacă descărcarea de filme este asemănătoare cu cumpărarea de apă îmbuteliată, filmele în flux este ca și cum ați folosi un robinet pentru a umple o sticlă goală.

Puteți compara transmiterea în flux a unui film cu vizionarea unei casete VHS. Când redați o casetă VHS, fiecare secundă de video și audio este scanată bucată cu bucată. Acest lucru se întâmplă în timp ce vizionați în timp real, ceea ce înseamnă că orice întrerupere va întrerupe brusc sau va pune capăt experienței de vizionare a filmului.

Când redați în flux un film sau o melodie, computerul dvs. descarcă și decodifică bucăți mici dintr-un fișier media în timp real. Dacă aveți o conexiune la internet neobișnuit de rapidă, atunci fișierul poate fi descărcat complet înainte de a termina de vizionat sau ascultat, motiv pentru care uneori un flux va continua pentru o perioadă, chiar dacă internetul se întrerupe. Acestea fiind spuse, orice transmiteți în flux nu intră în stocarea permanentă a computerului dvs. (deși unele servicii, cum ar fi Spotify, vor pune câteva fișiere cache mici pe dispozitiv pentru a face redările viitoare mai rapide).

  8 Cel mai bun software de control al accesului la rețea (NAC). [2023]

Companiile muncesc din greu pentru a face streamul rapid

Transmiterea în flux video și audio de pe internet nu este nouă; pur și simplu se simte nou pentru că este în sfârșit convenabil. Vizionarea unui videoclip sau redarea unei melodii de pe un site web s-a întâmplat puțin câte puțin obișnuia să fie o afacere enervantă și consumatoare de timp. Fluxul s-ar opri și începe în mod constant, iar tu ai putea petrece câteva minute doar așteptând ca media să se tamponeze (și, uneori, nu ar fi tamponat deloc).

Dar modul în care funcționează streamingul a rămas în mare parte același. Fișierele se descarcă puțin câte puțin pe măsură ce le vizionați sau le ascultați. Infrastructura este cea care s-a schimbat, iar companii precum Youtube și Netflix au muncit din greu (și au cheltuit mulți bani) pentru a construi acea infrastructură.

Youtube și Netflix foloseau doar unul sau două servere pentru a-și găzdui conținutul și nu a funcționat. Utilizatorii care erau departe de servere au experimentat o mulțime de întârzieri, iar zilele cu trafic ridicat (sâmbătă seara, de exemplu) ar încetini serverele de streaming până la un crawl. Companiile au rezolvat această problemă prin construirea de rețele de livrare a conținutului (CDN), pentru a stoca și a trimite conținut. Un CDN este o rețea globală densă de servere care conțin toate același conținut. Acest lucru reduce decalajul, împiedică supraîncărcarea serverelor din zonele dens populate.

Desigur, un CDN puternic este inutil dacă toți utilizatorii tăi au conexiuni la internet proaste. Într-un fel, această problemă se rezolvă de la sine în timp. ISP-urile concurează mereu pentru conexiuni la internet mai rapide și mai puternice și pentru progrese ca la nivel mondial Google Fiber iar conexiunile la internet de acasă 5G sunt doar peste orizont.

Dar unele servicii de streaming și ISP-uri și-au dat seama că, în ciuda conexiunilor rapide la internet la domiciliu și a CDN-urilor dense, traficul global mare de internet poate cauza întârziere în flux. Ca să nu mai vorbim de serviciile precum Netflix mai mult de 15% din lățimea de bandă globală a internetului. Când mulți oameni transmit în flux cel mai nou sezon din Stranger Things, întregul internet poate încetini.

  9 sfaturi pentru a scrie titluri eficiente de profil Upwork (cu exemple)

Ca rezultat, serviciile de streaming tind să ofere dispozitive Open Connect (OCA) furnizorilor de servicii de internet. Aceste OCA sunt practic hard disk-uri care sunt pline de filme populare, melodii și alt conținut care poate fi transmis în flux și reduc nevoia ca ISP-ul dvs. de a vă redirecționa traficul de internet către un server Netflix sau Hulu. Acest lucru nu numai că face streamingul mai rapid, dar și împiedică încetinirea întregului internet la mila Netflix.

Streamingul live prezintă noi probleme

Cu streaming video live pe platforme precum Facebook Live sau Twitch, informațiile pe care le primiți pe computerul dvs. au loc în timp real (sau cât mai aproape posibil). Așadar, după cum vă puteți imagina, un streamer live trebuie să poată încărca conținut la fel de rapid pe care îl puteți descărca.

Pe măsură ce un livestreamer își înregistrează videoclipul, fiecare milisecundă din acel videoclip (și sunetul însoțitor) este împărțită în fișiere mici. Aceste fișiere minuscule sunt comprimate și organizate de un codificator, ele zboară pe internet, iar computerul le descarcă bit cu bit. Deoarece fișierele sunt codificate, computerul le poate pune împreună într-un videoclip ușor de înțeles și nu ar trebui să existe prea multă decalaj între dvs. și sursa de streaming.

Serviciile populare de streaming live precum Twitch și Youtube utilizează o rețea globală de servere pentru a reduce întârzierea și pentru a îmbunătăți calitatea streamingului video. Dar toate videoclipurile transmise în direct sunt la cheremul conexiunii la internet a unui streamer. După cum vă puteți imagina, transmisii live nu pot folosi OCA-uri. Din fericire, dezvoltarea conexiunilor rapide la internet acasă, cum ar fi Google Fiber, a făcut posibilă transmiterea în direct, iar implementarea conexiunilor la internet acasă 5G va duce mai departe calitatea fluxurilor live.

  Cum se creează o diagramă Venn în PowerPoint

Viitorul streamingului este jocurile video

Ideea de a juca jocuri video în browser nu este foarte nouă. O bună parte din internet este dedicată jocurilor mici și există o mulțime de oameni care intră pe Facebook special pentru Farmville și Candy Crush. Dar unele companii încearcă să ducă jocurile prin browser cu un pas mai departe, creând servicii de streaming pentru jocuri de consolă cu resurse grele.

Pentru a fi clar, nu vorbim despre transmiterea în direct Farm Simulator pe Twitch, ci despre jocul video de la distanță, fără o consolă dedicată sau un computer de 1000 USD. Cu jocurile în flux, un server departe de casa dvs. se ocupă de toate procesele de calcul necesare pentru a alimenta jocurile avide de resurse. Servicii precum Google Flux de proiect și a lui Nvidia GEFORCE ACUM promiteți-vă că laptopul dvs. de 100 USD va putea juca chiar și cele mai mari și mai frumoase jocuri. Acest lucru poate economisi mulți bani și va elimina bariera pe care limitările hardware au stabilit-o pentru jocurile video.

Desigur, transmiterea unui joc video pe computerul cuiva este mult mai dificilă decât transmiterea în flux a unui film. Nu descărcați progresiv un fișier static; manipulați și interacționați cu un fișier în timp real. Dacă există vreo decalaj între intrările controlerului și activitatea de pe ecran, atunci jocul nu poate fi jucat. Puteți privi serviciile precum Skype și Facetime ca un precursor al streaming-ului de jocuri, deoarece necesită conexiuni rapide bidirecționale. Dar streamingul de jocuri trebuie să fie mult mai uniform.

Serviciile de streaming a jocurilor bogate în resurse nu sunt încă obișnuite sau foarte fiabile, așa că companiile au fost strânse cu privire la secretele lor comerciale. Dar știm că, în esență, calcă pe urmele lui Netflix. Companii precum Nvidia construiesc CDN-uri care sunt pline de plăci grafice superputere, iar Google încearcă să-și dea seama cum să împerecheze dispozitivele Open Connect pline de jocuri cu serviciile de internet de acasă Google Fiber de mare viteză. În orice caz, streamingul de jocuri este următorul pas în povestea streaming media.