O platformă de social media ruptură pentru epoca modernă

Mergând pe felul Mastodon de a fi social.

Privatizarea Twitter i-a împins pe oameni să regândească rețelele sociale.

La urma urmei, uneori este nevoie de ani de muncă pentru a consolida o prezență socială solidă și s-ar putea să fii furat oricând acel privilegiu de către un antreprenor bogat. Centralizarea întregii puteri i-a enervat pe mulți, mai ales după acea saga Twitter.

Și așa a început căutarea unui nou cămin. O platformă socială – nesupravegheată, nealterată, în care niciun algoritm rău îți urmărește fiecare mișcare.

Introduce…

De ce este în creștere nevoia de Mastadon?

Din punct de vedere tehnic, nu este o rețea de socializare! Mastodon este un utilitar open-source care vă permite să implementați o rețea socială proprie care se conectează cu restul.

În prezent, există peste 9.200 de servere Mastodon cu 1,2 milioane de utilizatori activi lunar. Toate aceste servere au propriile politici și sunt operate de organizații și persoane fizice.

Credite imagine: Statista

Important este că utilizatorii dintre servere pot vorbi între ei ca o rețea (socială) mare. În plus, există o modalitate la îndemână cu un singur clic de a separa tot acel zgomot cronologic pentru a obține actualizări doar de la persoanele de pe serverul tău.

Venind la asta, un server găzduiește, de obicei, oameni cu gânduri similare. De exemplu, Toot.Garden este pentru cineva care vorbește despre artă, jocuri și viață.

Conform unor termeni specifici, câteva servere întâmpină cu ușurință noi utilizatori, în timp ce altele trimit noi înscrieri pentru revizuire manuală înainte de a le accepta. În plus, unele instanțe Mastodon solicită o taxă de abonament pentru a se alătura.

În general, nu există o singură definiție pentru rețeaua Mastodon. Este sălbatic, deschis și gratuit. Și acesta este faptul care o face o adevărată rețea de socializare a oamenilor.

În spatele scenelor

Mastodonul face parte din fediverse (universul federat). Utilizează ActivityPub, ca multe alte entități non-Mastodon, inclusiv Pixelfed, Plume și multe altele.

Toate aceste proiecte care implementează protocolul AcitivtyPub pot vorbi între ele, la fel ca două site-uri Mastodon.

Acest lucru face ca fediverse să fie un internet mare open-source, descentralizat, operat de și pentru oameni. Cu toate acestea, auto-găzduirea unui server este de obicei costisitoare și necesită întreținere tehnică. Deci, cea mai mare parte a mulțimii adoptă o abordare mai simplă de a se alătura serverelor deschise.

  Cele mai bune 5 portofele din fibră de carbon cu tehnologie de blocare RFID (ediția 2021)

Experiența utilizatorului Mastodon

Interfața cu utilizatorul poate dura ceva timp pentru a se obișnui. Punându-le unul lângă altul, este similar cu Twitter. Doar aranjarea coloanelor este diferită.

În stânga este locul unde puteți publica instantaneu. Coloana din mijloc este feedul dvs. pe care îl puteți personaliza într-o mare măsură. Panoul din dreapta găzduiește toate setările, inclusiv Explorare (hashtag-uri în tendințe, persoane de urmărit etc.), Local (conținut de server), Federat (conținut divers) etc.

Personal, pare puternic inspirat de Twitter. Și asta nu este un lucru rău. La urma urmei, utilizatorii Mastodon sunt în mare parte X-Twitterati și nu strica să arăți ca ceea ce este deja la modă.

Să vorbim mai multe despre ce este în farfurie aici.

Rețea locală și federată

Deoarece vă veți alătura unui server, Local din panoul din dreapta va filtra tot restul federației.

Aici puteți vedea că numele de utilizator sunt doar @username, în timp ce pentru fila Federat, veți avea @[email protected].

Și, deoarece fediverse este în continuă expansiune, va avea conținut în mai multe limbi despre care s-ar putea să vă simțiți neconectați. Mai exact, cronologia Federației arată tot ce este legat de cine urmărește tu sau oricine de pe serverul tău de acasă. Așa conectează toate instanțele Mastodon.

Dar îl puteți face mai personal, ceea ce este explicat în secțiunea următoare.

Personalizare cronologie

Deoarece Mastodon este mai mult despre federație decât despre instanța dvs. locală, vor exista momente (mai ales când începeți) cronologia dvs. federată se va simți, să spunem, un gunoi.

Puteți face două lucruri în acest sens, blocați și aplicați filtrul de limbă.

Pentru blocare, există două metode de a face acest lucru. În rețeaua locală, se poate bloca sau dezactiva pur și simplu utilizatorul specific.

Cu cronologie federate, oferă opțiunea de a bloca utilizatorul sau întregul domeniu, deoarece unele servere sunt foarte înguste în domeniul lor.

Apoi, filtrarea limbii este disponibilă odată ce faceți clic pe Preferințe (pictograma roată), care se află în panoul din dreapta pe ecranul de pornire Mastodon.

Ulterior, faceți clic pe Preferințe>Altele în panoul din stânga și selectați limbile preferate pentru cronologie.

Acest lucru este din nou similar cu ceea ce vedem pe Twitter. Totuși, acestea sunt primele ajustări pe care ar trebui să le faceți pentru a menține cronologia relevantă.

  11 cele mai bune aplicații de fonturi pentru iPhone pentru a vă transforma jocul de text

Mesaj direct

Mastodon are un concept foarte diferit pentru mesajele directe. De fapt, mesajele directe nu sunt strict personale sau private. Totuși, ele se numesc Mențiuni private.

Important este că atunci când faceți clic pe Menționați în mod privat @nume utilizator, aveți acest avertisment că aceste mesaje nu sunt criptate de la capăt la capăt.

Meniul drop-down, când faceți clic pe @, indică faptul că numai utilizatorii menționați vor vedea acest mesaj. Dar, ar trebui să știți că administratorii serverului pot avea în continuare acces la acestea.

Mesajele directe se convertesc într-un chat de grup dacă sunt menționați mai mulți utilizatori. Și se poate accesa aceste mesaje cu opțiunea @ Mențiuni private de pe ecranul de pornire Mastodon.

În concluzie, aceste mesaje sunt „decent” private. Dar, deoarece nu sunt criptate, iar administratorul serverului le poate vedea în continuare, abțineți-vă de la a partaja ceva confidențial, cum ar fi parolele.

Securitatea contului

Conturile rețelelor de socializare piratate nu este o noutate. Prin urmare, ar trebui să vă asigurați că utilizați la maximum protocoalele de securitate disponibile.

În primul rând, puteți verifica dispozitivele active în sesiuni. Dacă ceva pare suspect, puteți pur și simplu să revocați accesul.

În plus, Mastodon permite setarea autentificării cu doi factori (sub setările contului din panoul din stânga). Mai mult, aplicațiile autorizate sub Autentificare cu doi factori listează toate aplicațiile oficiale și terțe care au acces la profilul tău Mastodon. Ca și în cazul sesiunilor, puteți verifica și opri accesul la profilul dvs. Mastodon pentru orice aplicație.

Un cuvânt de precauție aici: fiți foarte vigilenți când utilizați orice aplicație terță parte. Parcurgeți politicile lor de confidențialitate pentru a vedea ce pot accesa și partaja cu partenerii lor de afaceri.

Migrarea profilului

Deoarece aici nu există centralizare, ce faceți dacă o anumită instanță închide magazinul?

Conform acordului de server Mastodon, toate instanțele enumerate pe site-ul oficial Mastodon (https://joinmastodon.org/servers) trebuie să notifice cu 3 luni înainte de a-și închide serviciile gratuite sau plătite.

Acest lucru se face pentru a oferi suficient timp oricui pentru a migra la un alt server, ceea ce este posibil și ușor.

Opțiunile se află în secțiunea de jos a Setărilor contului (imaginea anterioară): Mutare într-un alt cont și Mutare dintr-un alt cont.

  8 moduri în care ChatGPT vă poate îmbunătăți experiența de joc

Migrarea se referă în principal la transferul urmăritorilor în noul cont și este susținută de import/export de date.

În plus, documentația este foarte utilă, iar procesul este simplu. Majoritatea utilizatorilor o pot face dintr-o singură mișcare, fără complicații.

Cine mai e pe Mastodon?

O rețea de socializare nu este nimic fără un public substanțial. În special, micro-blogging-ul are nevoie de celebrități și organizații populare pentru toate acele discuții și zgomot.

Din moment ce oamenii se mută încet la Mastodon, trebuie să existe ceva care să-i țină atașați de această nouă idee a unei rețele sociale descentralizate până atunci. Acest lucru este îngrijit de conturile bot.

Conturile bot automatizează activitatea și reprezintă o modalitate de a-i ține pe urmăritori la curent. Mastodon are câteva în care un cont este configurat ca oglindă Twitter. Deci, deși poți verifica ce se întâmplă cu celebritatea sau marca ta preferată, interacțiunea nu este posibilă în acest moment.

Dar nici nu este pustiu. După cum sa menționat deja, în prezent, există peste 1,2 milioane de utilizatori activi și peste 10 milioane de conturi pe Mastodon.

Un utilizator a pregătit această foaie de calcul Google cu conturi notabile Mastodon, care este actualizată de patru ori pe zi. Până în prezent, lista respectivă are 299 de conturi cunoscute, inclusiv:

Practic, pot continua, dar interesele sunt subiective și cel mai bun mod de a începe este prin acea foaie de calcul. Cu toate acestea, puteți, de asemenea, să inițiați fără o astfel de listă pentru a vă intra.

Odată ce urmați câteva, cronologia federată se va popula în funcție de activitatea dvs. și veți continua să obțineți altele noi cu care să interacționați.

Ca în orice schimbare, primele zile de Mastodon pot fi incomode. Cu toate acestea, este viitorul rețelelor de socializare, iar a avea o prezență acolo nu îi va dăuna.

De ce să riști?

Nimeni nu îți cere să-ți iei rămas bun de la acea rețea de păsări chiar acum. Nu asta e ideea. Cu toate acestea, vă place sau nu, este privat. În termeni simpli, poți fi dat afară înainte de a avea ocazia să spui „De ce eu”? Și acest lucru se poate întâmpla oricărei persoane sau organizații.

Deci, dacă prezența ta socială contează pentru tine, configurarea unui server Mastodon este cea mai bună cale de a urma. Alternativ, vă puteți alătura unuia, iar majoritatea sunt gratuite.

Dar nu mă pot gândi la o situație în care unii dintre voi să nu ceară mai multe opțiuni chiar acum. Pentru cei puțini, iată o listă de alternative Twitter la microbloguri.