09/25/2022

O comparație detaliată a instrumentelor bi populare: Cognos vs. Tablou

Vrei să fii în fața concurenților tăi? Indiferent de dimensiunea organizației dvs., instrumentele BI vă vor ajuta să luați decizii de afaceri informate pentru o afacere înfloritoare.

Numai deciziile acționabile și bazate pe date pot asigura un management eficient și creșterea afacerii în prezent. Intuiția și experiențele acumulate nu sunt suficiente pentru a lua astfel de decizii.

Spre deosebire de vremurile vechi când organizațiile nu aveau suficiente date, acum se îneacă în ele. Dacă sunteți, de asemenea, copleșit de o cantitate imensă de date, dar doriți totuși să veniți cu decizia corectă din acestea, este timpul să alegeți o soluție de business intelligence.

Cu atât de multe instrumente BI de pe piață, selectarea celui potrivit poate fi dificilă. Consultați această comparație față în față între Cognos și Tableau – două instrumente BI renumite care se bucură de popularitate globală.

Software-ul BI și motivele popularității sale

Instrumentele de business intelligence sunt aplicații care colectează și procesează cantități mari de date pentru a oferi o reprezentare clară și cuprinzătoare a situației. Pentru a face acest lucru, aceste aplicații procesează date nestructurate din diverse surse interne și externe, cum ar fi documente, jurnale, dosare de sănătate, fișiere, imagini, videoclipuri și e-mailuri.

Scopul unui instrument BI este de a oferi o vizualizare clară și personalizată a datelor, astfel încât aceștia să poată lua decizii bazate pe date. Folosind-o, organizațiile pot găsi informațiile necesare, în primul rând cu ajutorul interogărilor. Aplicațiile BI folosesc data mining și analiză pentru a pregăti date pe care le puteți utiliza pe tablouri de bord, rapoarte și prezentări.

Instrumentele BI fac procesul de analiză a datelor mult mai ușor, deoarece aplicațiile nu au nevoie de experți pentru a le rula. Platformele generează rezultate pe care atât directorii, cât și managerii le pot utiliza pentru a lua decizii îmbunătățite.

În același timp, aceste instrumente îmbunătățesc eficiența operațională, identifică noi posibilități de venituri, recunosc tendințele pieței, documentează KPI-uri autentice și identifică noi potențiale de afaceri.

Să aruncăm o privire la o discuție introductivă despre Cognos și Tableau.

Ce este Cognos Analytics?

Cognos instrumentul de raportare se ocupă în principal de analiză și monitorizare a datelor. Produsă de IBM, această platformă BI robustă vine cu diverse tablouri de bord și rapoarte pentru a afișa informații despre date.

Oferă o soluție analitică inteligentă și cu autoservire utilizatorilor care pot interoga, urmări și procesa date analitice. Datorită tablourilor de bord atractive, vizualizărilor, ușurinței de utilizare și capabilităților de prognoză, Cognos BI este foarte popular în rândul utilizatorilor.

Caracteristici

 • Platformă de încredere și scalabilă cu un firewall pentru securitatea datelor.
 • Monitorizare instantanee, modelare de scenarii și analiză predictivă.
 • Evenimente, alerte și notificări în timp real.
 • Compatibil cu platforme de date mari, cum ar fi AWS, Cloudera și Hortonworks.
 • Diagrame și hărți interactive pentru o prezentare captivantă.
 • Import flexibil de date, gestionare a seturilor de date și raportare.
 • Ajută la îmbunătățirea performanței modulului.
 • Permite utilizatorilor să editeze datele existente.

Pro

 • Oferă mai multe capabilități BI, cum ar fi raportare și interogare, analiză și card de punctaj cu o singură arhitectură.
 • Notificări automate în timp real și fluxuri de lucru pentru o productivitate mai bună.
 • Suport pentru instrumentele populare RDBMS pentru gestionarea conținutului și raportare.
 • Analiza datelor pentru implementarea strategiilor.
 • Partajați informații cu colegii pentru luarea deciziilor în colaborare și inteligența colectivă.
  Ce este un serviciu de monitorizare a creditului?

Contra

 • Caracteristici precum implementările departamentale și analiza multidimensională nu sunt disponibile.
 • Vine cu o curbă de învățare abruptă și nu este ideal pentru utilizatorii netehnici.
 • Nu acceptă MacOS și nu sunt disponibile teste gratuite.

Companii de top care folosesc Cognos

Unele dintre companiile de top care utilizează analiza Cognos sunt Troy Corporation, Michigan State University, BMW Financial Services, Mueller Inc., Coates Hire, Quinte Health Care, GKN Land System, Becker Underwood și așa mai departe.

Ce este Tableau?

Pe de altă parte, Tablou software-ul este un instrument de vizualizare popular care poate efectua, de asemenea, business intelligence. Simplifică datele și le arată într-un format ușor de înțeles.

Platforma poate genera rezultate din orice tip de date – structurate, nestructurate sau semi-structurate. În plus, Tableau online este capabil să creeze vizualizări complexe și să comute între diferite reprezentări. Folosește un limbaj natural pentru a răspunde la întrebările utilizatorilor.

Caracteristici

 • Editarea balonului este posibilă din browserul web.
 • Permite includerea diferitelor straturi în hărțile informative.
 • Sistem de securitate puternic pentru a securiza informațiile utilizatorului și datele de afaceri.
 • Căutare contextuală, Comutare vizualizare, evaluare comparativă și trageți și plasați.
 • Previziuni și analize rapide ale datelor cu linii de tendințe și prognoze.
 • Importă în siguranță date din surse precum Google Analytics, SQL Server, Dropbox, Presto etc.
 • Facilități pentru a utiliza diagrama Gantt, histograma, diagrama de mișcare și diagrama cu bule pentru vizualizarea datelor.
 • Amestecare de date, text, filtre și obiecte vizuale pentru a crea un tablou de bord informativ.

Pro

 • Interfață drag-and-drop pentru vizualizare interactivă fără întreruperi.
 • Interfață ușor de utilizat pentru toți utilizatorii, inclusiv pentru cei non-tehnici.
 • Crearea de tablouri de bord personalizate este disponibilă pentru laptopuri și telefoane mobile.
 • Abilitatea de a procesa o cantitate imensă de date fără a afecta performanța tabloului de bord.
 • Caracteristica de vizualizare a datelor pentru combinarea datelor de bord.

Contra

 • O soluție costisitoare în ceea ce privește extinderea.
 • Nicio opțiune pentru programare sau reîmprospătare automată a rapoartelor.
 • Oferă un număr limitat de coloane în mod implicit.
 • Necesită cunoștințe SQL pentru a crea seturi de date complexe din mai multe resurse de date.

Cele mai importante companii care folosesc Tableau

Companiile care folosesc Tableau includ nume precum US Air Force, Google, Adobe, Citrix, Skype, Accenture, Amazon, Deloitte, HP, Citigroup, Bank of America, Johns Hopkins Hospital, Pandora și The New York Times.

Cognos vs. Tableau: Caracteristici

Acum, uitați-vă la modul în care funcționează Cognos și Tableau, pe măsură ce le punem cap la cap în diverși parametri.

#1. Integrare

Instrumentul de raportare Cognos permite utilizatorilor săi să importe date dintr-o mare varietate de surse, inclusiv Microsoft Excel, Google Sheets, Redshift și conectori de date terți. Dacă operațiunile dvs. de afaceri se bazează pe spații de lucru și instrumente de afaceri de la IBM, vă puteți aștepta la mai multe funcționalități de la instrumentul Cognos BI. Modulele aplicației se sincronizează cu ușurință cu diverse software dezvoltate de IBM.

Dimpotrivă, Tableau este un instrument renumit în cadrul fraternității de afaceri pentru integrările sale solide cu Salesforce. Aici, planul final al Salesforce este de a centraliza toate capabilitățile Tableau și instrumentul nativ de business intelligence al Salesforce, Einstein Analytics, într-o interfață ușor de utilizat.

Până când se va produce această transformare, este posibil să aveți sentimente fragmentate în timp ce utilizați atât Einstein Analytics, cât și Tableau pe platforma Salesforce.

#2. Plată

Cognos Analytics de la IBM este un instrument de BI extrem de scalabil, care vine cu opțiuni flexibile de abonament pentru întreprinderile micro, mici, startup, mijlocii și mari. Instrumentul este potrivit pentru cei care oferă clienților comerciali servicii de BI contractuale sau independente. Acesta oferă următoarele planuri:

 • Aplicația cloud On-Demand este bună pentru până la 200 de utilizatori. Veți obține funcții precum tablouri de bord, colaborare, povestiri, Cognos mobil etc., pentru doar 10 USD per utilizator pe lună.
 • Alternativ, puteți obține planul Premium (40,00 USD per utilizator pe lună) care este disponibil atât pentru software-ul de raportare Cognos găzduit în cloud, cât și la nivel local. Aveți acces la funcții avansate de analiză a datelor, cum ar fi raportarea întreprinderii, explorarea AI, Watson Insights etc.
  Cum să obțineți certificarea Six Sigma în 2022

Dimpotrivă, Tableau oferă trei niveluri diferite de abonament. În plus, puteți economisi niște bani dacă găzduiți instrumentul în infrastructura IT a afacerii dvs. Iată o privire asupra planurilor de plată ale acestui instrument BI:

 • Tableau Viewer costă 15,00 USD/utilizator/lună și 12,00 USD atunci când este auto-găzduit.
 • Tableau Explorer este disponibil pentru 42,00 USD/utilizator/lună și 35,00 USD atunci când obțineți soluția on-premise.
 • Tableau Creator vă va costa 70,00 USD pentru soluția cloud și BI on-premise.

Toate abonamentele Tableau sunt disponibile pe bază de angajament anual.

#3. Vizualizări

Când utilizați Cognos în scopuri de vizualizare a datelor de afaceri, convertiți datele granulare în metadate. Metadatele Cognos vă oferă mai multe informații despre datele corespunzătoare; prin urmare, identificarea modelului sau a relațiilor devine fără efort.

Prin urmare, Cognos este pentru cei care sunt foarte experți în analiza datelor, structurarea datelor și vizualizarea datelor. Utilizatorii medii pot considera folosirea acestui instrument BI o sarcină provocatoare.

Deoarece vizualizările Cognos elimină complet structura sau formatul original al datelor de intrare. Prin urmare, trebuie să înțelegeți elementele de bază și conceptul de vizualizare a datelor înainte de a putea obține o perspectivă acționabilă din acest software.

Pe de altă parte, Tableau este potrivit atât pentru experți în analiza datelor, cât și pentru utilizatorii obișnuiți și pentru studenți. De asemenea, deoarece instrumentul BI poate importa și vizualiza seturi de date masive, este ideal și pentru analiza datelor mari, deoarece aplicațiile convenționale pentru foi de calcul nu pot gestiona seturi mari de date.

Dacă parcurgeți curba de învățare recomandată din Tableau, ar trebui să puteți face interogări la baza de date și să detaliați datele pentru a descoperi informații profitabile.

#4. Suport sistem de operare

Cognos acceptă diverse sisteme de operare. Acestea sunt:

 • IBM Cognos Analytics for Mobile and Reports necesită Android 10 și o versiune ulterioară; iOS 14 și versiuni ulterioare; iPad OS 14 și versiuni ulterioare.
 • Cel mai recent software Cognos Analytics local necesită Windows 8 sau o versiune ulterioară; Windows Server 2012 și mai nou, Ubuntu 16.04 și versiuni ulterioare, Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 8, Red Hat Enterprise Linux (RHEL) Server 7 și IBM AIX 7.1 și versiuni ulterioare.

Pe de altă parte, Tableau este compatibil numai cu mediile Windows și Mac. Puteți rula aplicația on-premise pe Windows 8 și versiuni ulterioare, macOS 10.14 și versiuni ulterioare. Indiferent dacă este Mac sau Windows, procesorul ar trebui să accepte seturi de instrucțiuni POPCNT și SSE4.2. Tableau nu este compatibil cu sistemul de operare RHEL.

#5. Cloud vs. On-Premise

Cognos vine cu soluții de găzduire în cloud, on-premises și hibride (cloud și on-premise). Instanța sa cloud poate găzdui mii de utilizatori în mediul IBM Cloud. Soluția online are caracteristici precum VPN, partajarea licenței, instanțe productive, instanțe neproductive etc.

Cu toate acestea, Cognos este popular ca soluție on-premise, deoarece vă permite să utilizați infrastructurile Red Hat OpenShift, IBM Cloud Pak, AWS, Google și Azure pentru BI.

Dimpotrivă, Tableau Online este mai robust și mai scalabil. Oferă sisteme complet online pentru analiza datelor cu servicii complete pentru toate tipurile de afaceri. Cu toate acestea, conform recomandărilor Tableau, soluția cloud este potrivită pentru utilizatorii individuali, în timp ce sistemul găzduit de server este potrivit pentru întreprinderi.

#6. Suport pentru afaceri/Public țintă

Cognos este un instrument BI specializat, potrivit pentru întreprinderile mari sau întreprinderi. Deoarece are nevoie de alte aplicații de asistență pentru diferite procese de procesare a datelor, cum ar fi depozitarea, formatarea, extragerea, transformarea, încărcarea (ETL), interogarea SQL și integrarea datelor. De asemenea, veți avea nevoie de operatori BI calificați pentru a produce modele de date semnificative de la Cognos.

  Ghid pentru începători IBM WebSphere Application Server

Pe de altă parte, Tableau Online este cea mai potrivită pentru afaceri solo, echipe, micro, mici și mijlocii. Este potrivit și pentru întreprinderi. Pe Tableau, oricine poate produce ceva semnificativ dacă cunoaște elementele de bază ale analizei datelor. Mai mult, nu aveți nevoie de o echipă de suport IT doar pentru acest instrument.

#7. Capacități de analiză

Puteți alege cu ușurință Cognos dacă sunteți un expert experimentat în analiza datelor și BI. Vă poate ajuta să dezvoltați tablouri de bord, tablouri de bord dinamice etc. De asemenea, oferă câteva vizualizări încorporate pentru scenarii de afaceri comune. În plus, instrumentul său de asistent AI vă poate ajuta cu curățarea, formatarea și vizualizarea datelor.

Pe de altă parte, Tableau este mai intuitiv. Funcționalitățile sale vă permit să conectați instrumentul cu baze de date în timp real sau în memorie și să obțineți informații despre afaceri în timp real. Utilizează motorul său specializat VizQL și limbajul R pentru analiza datelor. Nu trebuie să urmați multă pregătire pentru a opera Tableau.

#8. CRM

Cognos nu vine cu un sistem CRM încorporat. Cu toate acestea, îl puteți integra cu ușurință cu CRM-urile populare pe care le folosesc majoritatea companiilor.

Din punct de vedere CRM, Tableau este un câștigător clar. Dacă operațiunile dvs. de afaceri sunt în Salesforce, atunci puteți utiliza pachetul CRM/BI de la Tableau. Deoarece instrumentele BI și CRM funcționează cu ajutorul altuia, prin urmare, serviciile Tableau sunt mai profitabile pentru afacerea dvs.

#9. Sistem de asistență pentru clienți

IBM este un furnizor de software de afaceri renumit; ulterior, serviciul și asistența pentru clienți sunt mai robuste decât concurența. În primul rând, ajută companiile în formarea și certificarea angajaților lor pentru Cognos Analytics. În al doilea rând, echipele de asistență tehnologică de la distanță vă pot ajuta cu probleme de software în timpul operațiunilor de afaceri.

Dimpotrivă, Tableau se concentrează mai mult pe suportul pentru utilizatorii finali. Are patru niveluri de sistem de suport pentru diferite abonamente. Cel mai bun suport pe care îl puteți obține este prin programul Elite, care vine cu un manager de cont tehnic dedicat. Cu toate acestea, clienții OEM primesc ingineri de asistență dedicați pentru integrarea instrumentelor.

Cognos vs. Tableau: Care este mai bun?

Instrumentele BI vă ajută să luați decizii inteligente și agile pentru atingerea obiectivelor de afaceri semnificative. Din discuția de mai sus reiese că atât software-ul Cognos Analytics, cât și Tableau vin cu funcții de ultimă generație și vor oferi mari beneficii organizației dumneavoastră.

Dacă sunteți în căutarea unui instrument BI ușor de utilizat, pe care oricine îl poate folosi imediat, Tableau ar trebui să fie alegerea dvs. Pe de altă parte, dacă utilizați deja alte produse IBM și aveți profesioniști în tehnologie în echipa dvs., puteți alege Cognos.

Mai mult, puteți consulta și alte platforme de business intelligence dacă doriți să aflați despre alte instrumente BI.

x