12/05/2022

Introducere în SNMP pentru începători

În acest articol, vom discuta tot ce trebuie să știți despre SNMP ca începător.

SNMP este un protocol de rețea standardizat utilizat pentru a colecta și organiza informații despre dispozitiv într-o rețea. Face acest lucru prin portul UDP 161. A fost dezvoltat inițial în 1980, când dimensiunea și complexitatea multor organizații IT creșteau într-un ritm rapid. Și astăzi, în domeniul monitorizării rețelei, SNMP este cel mai utilizat protocol de rețea.

În acest articol, voi discuta în detaliu despre SNMP. Deci sa începem.

SNMP: Ce și de ce

SNMP înseamnă Simple Network Management Protocol. Oferă un cadru pentru a întreba un dispozitiv despre performanța și configurația sa, indiferent de ce fel de hardware sau software rulează mașina respectivă. Este folosit pentru a gestiona și monitoriza toate dispozitivele conectate printr-o rețea. Imaginați-vă dacă o organizație are mii de dispozitive conectate la o rețea. Acum, să monitorizezi fiecare dispozitiv unul câte unul pentru a vedea dacă funcționează corect sau nu ar fi o muncă foarte obositoare și poate duce, de asemenea, la erori umane. Aici ajută SNMP. Poate monitoriza toate acele dispozitive și poate verifica starea lor în mod automat, fără nicio persoană implicată.

SNMP este vital pentru gestionarea rețelelor. Fără SNMP, este o provocare pentru instrumentele de management al rețelei să identifice dispozitivele și să le monitorizeze performanța. De asemenea, ar fi o provocare să urmăriți modificările aduse rețelelor în care există mai mulți furnizori.

Versiunea 1 SNMP a fost concepută în anii 80 și are o securitate slabă. Folosește acreditări implicite care sunt necriptate, ceea ce înseamnă că oricine are acces la rețea poate intercepta informațiile care călătoresc prin SNMP versiunea 1. Dispozitivele neautorizate pot chiar pretinde a fi manageri legitimi. Din păcate, versiunea 1 SNMP este încă utilizată pe scară largă în multe dispozitive din rețea care nu au fost actualizate.

SNMP versiunea 2 are performanțe mai bune, dar a fost înlocuită cu SNMP versiunea 3, care este încă cel mai actual protocol și cel mai sigur. Principalul avantaj al trecerii la SNMP versiunea 3 este că permite criptarea datelor și forțează cerințele de autentificare pentru manageri și agenți. Acest lucru reduce riscul de autentificare neautorizată a dispozitivului. De asemenea, prevede confidențialitatea datelor transferate. Recomand cu căldură să utilizați SNMP versiunea 3 ori de câte ori este posibil, mai ales când utilizați SNMP într-o rețea publică.

  5 cele mai eficiente moduri de a reduce timpul de încărcare a site-ului

Ultimul lucru pe care ar trebui să-l știți despre SNMP este că nu este activat implicit pe dispozitivele care funcționează din motive de securitate. Dacă trebuie să vă monitorizați dispozitivele din rețea, va trebui să vă conectați la ele și să activați monitorizarea SNMP.

Componente SNMP Runtime

 • Manager SNMP: este sistemul central care este responsabil pentru monitorizarea întregii rețele SNMP. Are controlul asupra tuturor agenților SNMP din rețeaua SNMP. Trimite cererea agenților SNMP pentru a le verifica starea la intervale regulate.
 • Agent SNMP: este un proces care rulează pe dispozitive și resurse gestionate de SNMP. Păstrează toate datele legate de dispozitivele gestionate, cum ar fi utilizarea lățimii de bandă, utilizarea CPU, spațiul pe disc și răspunde la interogările managerului SNMP cu informațiile necesare.
 • Dispozitive și resurse gestionate de SNMP: este o entitate de rețea gestionată de managerul SNMP. Agenții rulează pe aceste dispozitive și pe elementul de rețea. Exemple de astfel de dispozitive pot fi un router, un comutator sau o imprimantă etc.
 • Management Information Base (MIB): Este un fișier text cu structură de date cu extensia .mib, care constă din toate obiectele (variabilele) de date utilizate de dispozitivele din rețea pe care managerul SNMP le interogă și le controlează. Conține un identificator de obiect (OID) al diferitelor obiecte gestionate. În plus, oferă definiții de atribute pentru drepturile de acces, nume, stare, datele obiectului gestionat.

Comenzi SNMP

Mai jos sunt câteva comenzi SNMP populare pe care trebuie să le cunoașteți.

 • Get Request: Această comandă de solicitare este setată de managerul SNMP pentru a prelua valoarea uneia sau mai multor variabile.
 • Set Request: Această comandă de solicitare este utilizată de managerul SNMP pentru a da o comandă agentului SNMP.
 • GetNext Request: Această comandă de solicitare este trimisă de managerul SNMP agentului din rețea pentru a obține valoarea următoarei înregistrări din arborele MID,
 • Solicitare GetBulk: Această comandă de solicitare este trimisă de managerul SNMP agentului pentru a prelua o cantitate mare de date prin rularea mai multor comenzi de solicitare GetNext.
 • Capcană SNMP: Spre deosebire de comenzile managerului SNMP de mai sus, această comandă este inițiată de un agent. Această comandă este utilizată pentru a informa managerul SNMP despre un eveniment, cum ar fi o eroare sau o eroare.
 • SNMP Inform: Această comandă este utilizată pentru confirmarea faptului că managerul SNMP a primit comanda trap de la agent.
 • Răspuns SNMP: Această comandă este trimisă de agent către managerul SNMP cu informațiile cerute de manager.
  Cum să-ți dai seama dacă cineva îți citește mesajul în WeChat

Ce este portul SNMP?

Managerul SNMP comunică cu agentul SNMP utilizând porturi SNMP. De exemplu, portul 161 este folosit de managerul SNMP pentru a trimite o comandă agentului, iar agentul folosește portul 162 pentru a trimite capcana SNMP ca răspuns la comanda managerului SNMP.

Cum funcționează SNMP?

SNMP are o arhitectură simplă bazată pe un model client-server. Serverele se numesc manageri. Ei colectează și procesează informații despre dispozitivele dintr-o rețea. Clienții sunt numiți agenți. Agenții sunt un dispozitiv sau o componentă a dispozitivului conectat la o rețea de la care doriți să colectați informații. Datele colectate de manageri prin SNMP au o ierarhie asemănătoare arborelui, iar arborele de date are mai multe ramuri numite baze de informații de management sau MIB.

MIB-urile sunt folosite pentru a defini un grup de puncte de date care pot fi colectate de la agenți specifici. Aceste grupuri de puncte de date sunt numite identificatori de obiect sau OID. MIB este o grupare logică a OID-urilor. În prezent, există trei versiuni diferite de SNMP și fiecare are diferite caracteristici, mai ales când vine vorba de securitate.

Să luăm un exemplu, să presupunem că doriți să monitorizați o legătură foarte critică pentru organizația dvs. Ați dori să știți când a scăzut sau când a crescut și apoi ați dori să modificați unele lucruri pe baza asta. Pentru a realiza acest lucru, puteți avea un manager SNMP care rulează undeva. Acum, un agent SNMP va fi un dispozitiv de rețea care este în prezent monitorizat și va solicita aceste detalii. Ar putea fi un router sau un comutator sau un firewall.

Managerul SNMP va trimite interogări solicitând lucruri de la agentul SNMP, iar agentul SNMP va trimite o notificare de capcană în funcție de cerință. De exemplu, dacă legătura crește sau scade, agentul poate trimite o notificare de capcană managerului SNMP.

  Cum să căutați textul în mai multe fișiere PDF fără a le deschide

Mulți furnizori precum SolarWinds au instrumente de monitorizare configurate, care vor trimite e-mailuri în cazul oricărui eveniment. Dacă linkul dvs. critic pentru afaceri se defectează, veți primi un e-mail.

Așa că ați putea configura instrumentul meu de monitorizare, astfel încât, dacă primește o anumită notificare de capcană de la agentul SNMP, să poată genera un e-mail și să-l trimită echipei de rețea. În acest fel, nu trebuie să ceri unei persoane să monitorizeze în mod constant un anumit link. Acesta este modul în care SNMP ajută în ceea ce privește gestionarea lucrurilor de bază despre rețea.

Limitări ale managementului SNMP

SNMP oferă o mulțime de funcționalități legate de monitorizarea rețelei. Există încă câteva limitări și neajunsuri.

 • Deși SNMP v3 are o securitate mai bună, SNMP v1 și v2 sunt vulnerabile la multe probleme de securitate.
 • De asemenea, cu SNMP, puteți monitoriza numai acele dispozitive care sunt activate pentru SNMP.
 • Nu ajută la înțelegerea informațiilor despre experiența utilizatorului și se ocupă doar de valorile specifice dispozitivului.

Concluzie👩‍💻

SNMP este un instrument excelent de monitorizare a rețelei, iar SNMP versiunea 3 este cea mai sigură versiune pe care ar trebui să o utilizați. Veți putea monitoriza cu ușurință toate dispozitivele SNMP din rețea și veți putea urmări starea acestora. Deci, continuați și configurați un SNMP pentru rețeaua dvs.

Ți-a plăcut să citești articolul? Ce zici de împărtășirea cu lumea?

x