Duelul dintre cele mai importante limbaje de codare

Python și JavaScript sunt, fără îndoială, două dintre cele mai populare și utilizate limbaje de programare din lume.

In conformitate cu Sondaj pentru dezvoltatori StackOverflow, JavaScript a fost cel mai des folosit limbaj de programare. În cadrul sondajului, Python a fost aproape de JavaScript atunci când a comparat cele mai populare limbi printre dezvoltatorii profesioniști și cei care învață să codifice.

O altă statistică utilă despre limbajele de programare este PYPL Popularitatea indexului limbajului de programare care analizează cât de des sunt căutate tutoriale de limbă pe Google. Potrivit PYPL, Python este lider cu o cotă de 28,04% din august 2023, în timp ce JavaScript ocupă locul trei cu o cotă de 9,27%.

Din aceste statistici, puteți fi sigur că atât Python, cât și JavaScript vor continua să domine și vor rămâne foarte populari în rândul dezvoltatorilor în anii următori. Dacă sunteți un dezvoltator care caută o limbă de învățat și încă nu sunteți sigur ce să învățați, Python și JavaScript sunt locuri bune pentru a începe.

Înainte de a merge mai departe și de a începe să enumeram diferitele diferențe dintre JavaScript și Python, să trecem mai întâi printr-o prezentare generală a celor două limbi.

O prezentare generală a JavaScript

JavaScript este un limbaj de programare de nivel înalt și tip dinamic, creat de Brendan Eish și lansat în 1995 ca limbaj de scripting pentru browsere web. De atunci, JavaScript a crescut enorm în popularitate și a ajuns să domine dezvoltarea web.

JavaScript este limbajul care dă viață site-urilor web și aplicațiilor web, permițându-le să fie dinamice, interactive și ușor de utilizat.

Deși inițial a fost intenționat să fie un limbaj de scripting web, utilizarea JavaScript nu se limitează la scripting web. De exemplu, JavaScript și-a făcut loc în dezvoltarea de servere prin cadre precum Node.js, dezvoltarea de jocuri și dezvoltarea de aplicații desktop prin Electron.js.

De asemenea, puteți dezvolta aplicații mobile cu JavaScript utilizând React Native. Există o mulțime de lucruri pe care le puteți face cu JavaScript.

O privire de ansamblu asupra Python

Piton este un limbaj de programare de nivel înalt, orientat pe obiecte, interpretat și tipizat dinamic, dezvoltat de Guido van Rossum și lansat în 1991. Python este un limbaj care pune accent pe lizibilitatea codului și o sintaxă curată și concisă.

Acest lucru îl face o alegere excelentă pentru dezvoltatorii începători de utilizat în învățarea programarii și, de asemenea, ideal pentru dezvoltatorii experimentați.

Versatilitatea lui Python i-a permis să găsească o utilizare într-o varietate de domenii. Python și-a făcut un nume în învățarea automată, inteligența artificială, știința și analiza datelor, automatizare, cercetare științifică și dezvoltare web folosind cadre precum Django și Flask, printre altele.

Python vs. JavaScript: comparație directă

Deoarece atât Python, cât și JavaScript sunt rivali apropiați în ceea ce privește popularitatea și utilizarea, ar putea fi greu să decideți ce să învățați între cele două. Pentru a vă ușura mult luarea deciziilor, permiteți-ne să analizăm o comparație între aceste două limbaje de programare foarte populare.

#1. Sytanx și lizibilitate

Sintaxa pentru scrierea Python și JavaScript sunt foarte diferite. Python folosește indentarea și spațiile albe pentru a defini blocurile de cod, în timp ce JavaScript folosește acolade. JavaScript necesită adesea utilizarea punctului și virgulă la sfârșitul instrucțiunilor de cod, în timp ce Python nu necesită punct și virgulă. Python folosește rupturi de linie pentru a separa instrucțiunile de cod.

În general, sintaxa lui Python este cunoscută pentru că este curată, simplă, ușor de citit și urmat și, prin urmare, mai ușor de înțeles pentru începători și dezvoltatori experimentați. Python a fost conceput pentru a fi ușor de citit și simplu. Sintaxa JavaScript, pe de altă parte, nu este la fel de lizibilă ca cea a lui Python. Cu JavaScript, ar putea deveni greu de urmărit sau de înțeles ceea ce încearcă să obțină un program, în special pentru începători.

#2. Performanță și viteză de execuție

Următorul parametru evident atunci când comparați limbaje de programare este limbajul care vă va oferi cele mai bune performanțe și viteze rapide de execuție în aplicația dvs. Pe acest front, există un câștigător clar, JavaScript. JavaScript are performanțe mai bune decât Python și oferă viteze de execuție mai rapide.

Dacă trebuie să comparați performanța și vitezele de execuție ale unei aplicații Node.js cu o aplicație Python, este aproape garantat că aplicația Node.js va fi pe primul loc. Acest lucru a fost demonstrat folosind o varietate de teste de referință, cum ar fi cel efectuat de Echipa de joc de referințe. Din cele zece teste efectuate între Python și Node.js, Node.js a fost mai rapid în 70% dintre teste.

Aceste rezultate pot fi atribuite faptului că Node.js acceptă multithreading, care nu este acceptat de Python. În plus, JavaScript utilizează compilarea Just-in-Time (JIT), în timp ce codul Python este interpretat pe rând, ceea ce poate crea o suprasarcină de performanță.

JavaScript a fost optimizat pentru web și oferă mai multă capacitate de răspuns și viteză în comparație cu Python, făcându-l ideal în situațiile în care sunt necesare interacțiuni în timp real.

Cu toate acestea, este important să rețineți că există o varietate de moduri de a optimiza codul Python pentru a-și îmbunătăți viteza și performanța, cum ar fi prin utilizarea Cython. Python strălucește, de asemenea, în aplicațiile la scară largă și în aplicațiile care necesită mult CPU, cum ar fi învățarea automată și procesarea multor date. De exemplu, serverele Instagram sunt scrise complet în Python.

#3. Biblioteci

Python este un limbaj de programare cu baterii incluse și vine cu o mulțime de module și biblioteci încorporate, cum ar fi os, sys, colecții, DateTime și matematică, care pot fi folosite pentru a efectua o gamă largă de sarcini. JavaScript adoptă o abordare diferită și vine cu foarte puține module încorporate.

Cu toate acestea, JavaScript compensează deficiența furnizând un ecosistem vast de biblioteci și cadre externe, cum ar fi React, Angular și Vue.js pentru dezvoltarea frontend și Node.js și Express.js pentru backend, printre multe altele.

Python, pe de altă parte, are o mulțime de biblioteci externe pentru lucruri precum învățarea automată, știința datelor, inteligența artificială și automatizarea, printre multe alte lucruri.

Atât Python, cât și JavaScript au o mulțime de biblioteci în zonele în care sunt cele mai utilizate; adică, JavaScript are o mulțime de biblioteci externe pentru dezvoltarea web, în ​​timp ce Python are o mulțime de biblioteci pentru știința datelor, învățare automată, inteligență artificială și automatizare, printre altele. Cele două diferă în biblioteci și module încorporate, Python oferind mult mai mult decât JavaScript.

#4. Compatibilitate între platforme

Compatibilitatea între platforme se referă la capacitatea de a crea software care poate rula fără probleme pe diferite sisteme de operare și platforme hardware fără modificări semnificative. Atât JavaScript, cât și Python permit dezvoltarea pe mai multe platforme.

Din cutie, JavaScript poate rula pe orice sistem de operare care poate suporta un browser. De asemenea, oferă cadre și biblioteci care vă permit să dezvoltați software pe o varietate de platforme.

Node.js, un cadru JavaScript popular pentru dezvoltarea pe server, poate rula pe Windows, macOS și Linux. Pentru a crea aplicații desktop, puteți utiliza Electron.js pentru a crea aplicații care rulează pe Windows, macOS și Linux.

Pentru aplicațiile mobile, cadrele JavaScript, cum ar fi React Native, pot fi folosite pentru a dezvolta aplicații pentru iOS, Android, Android TV și tvOS.

Python este, de asemenea, un limbaj multiplatformă și este proiectat având în vedere portabilitatea, astfel încât să puteți scrie cod Python și să-l rulați oriunde, deoarece există interpreți Python pentru o varietate de sisteme de operare.

#5. Comunitate și suport

Fiind două dintre cele mai populare și utilizate limbaje de programare pe scară largă înseamnă că atât Python, cât și JavaScript se bucură de sprijinul unor comunități mari, puternice și active.

Aceste comunități constau din dezvoltatori care învață limba, dezvoltatori care construiesc diferite instrumente folosind limbajul și dezvoltatori cu experiență vastă în utilizarea limbii.

Veți găsi astfel o mulțime de alți dezvoltatori care sunt dispuși să vă răspundă la întrebări și să vă ajute atunci când sunteți blocat, indiferent de provocarea cu care vă confruntați.

Faptul că ambele limbi au comunități de utilizatori înseamnă că nu veți duce niciodată lipsă de resurse, fie că este vorba de cursuri sau tutoriale online, pe care să le folosiți atunci când învățați.

Există un număr mare de resurse de învățare JavaScript și Python pe platformele de învățare online, o mulțime de articole tehnice despre limbi, iar YouTube este inundat de tutoriale JavaScript și Python și proiecte ghidate.

#6. Oportunități de carieră

Atât JavaScript, cât și Python sunt solicitate și oferă o mulțime de oportunități de angajare. Dezvoltatorii JavaScript intră adesea în roluri precum dezvoltarea front-end, dezvoltarea back-end, dezvoltarea full-stack, dezvoltarea UI/UX, dezvoltarea de aplicații mobile cu react nativ și inginerie DevOps, printre altele.

Dezvoltatorii Python, pe de altă parte, intră în roluri de știință a datelor, analiză a datelor, învățare automată, dezvoltare backend, DevOps și inginerie de automatizare, printre altele.

Conform Devjobscanner, care scanează peste 15 panouri de locuri de muncă pentru roluri de dezvoltator, din ianuarie 2022 până în mai 2023, au existat 915.000 de oferte de locuri de muncă care necesitau JavaScript sau TypeScript. Acest lucru face ca JavaScript să fie limba cu cele mai multe locuri de muncă disponibile, reprezentând aproximativ 29 la sută din toate joburile de dezvoltator.

Python s-a clasat pe locul al doilea cu 603.000 de oferte de locuri de muncă în aceeași perioadă, reprezentând aproximativ 20% din toate locurile de muncă pentru dezvoltatori.

Conform Într-adevăr, dezvoltatorii Python câștigă o medie de 112.913 USD anual, în timp ce omologii lor JavaScript câștigă o medie de 108.433 USD anual. Cu atât JavaScript, cât și Python, puteți fi sigur că veți obține oportunități de carieră care plătesc bine.

Python vs. JavaScript: asemănări și diferențe

JavaScript și Python au unele asemănări. Ambele sunt limbi de nivel înalt. Aceasta înseamnă că sunt concepute pentru a fi ușor de citit și scris. Pentru a realiza acest lucru, ei abstrag o mulțime de complexități hardware și detalii de nivel scăzut.

Cele două limbi sunt, de asemenea, limbi tipizate dinamic. Aceasta înseamnă că nu necesită tipuri de variabile predefinite, iar variabilele pot schimba tipurile pe durata de viață și nu în timpul compilării.

Python și Javascript sunt, de asemenea, orientate pe obiecte în natură și folosesc obiecte ca elemente fundamentale pentru crearea de software. Acest lucru face ambele limbi ideale pentru construirea de aplicații la scară largă.

Ambele limbaje acceptă programarea funcțională și au, de asemenea, un management automat al memoriei care utilizează colectarea automată a gunoiului. Aceasta înseamnă că dezvoltatorii nu trebuie să facă alocarea și dealocarea manuală a memoriei pentru a crea spațiu pentru alte sarcini.

Pe lângă diferența evidentă în sintaxă și modul în care este structurat codul, o diferență cheie între Python și JavaScript este în modul în care sunt utilizate ambele limbi. JavaScript strălucește în dezvoltarea web atât pentru dezvoltarea client, cât și pe partea serverului și în construirea de aplicații mobile folosind React Native și aplicații desktop folosind Election.

Python, pe de altă parte, are un caz de utilizare mult mai larg. Python este utilizat pe scară largă în știința datelor, analiza datelor, învățarea automată, automatizare, scripting, inteligență artificială și calcul științific. Python poate fi folosit și în dezvoltarea web.

Python vs. JavaScript: comparație rapidă

FeaturePythonJavaScriptSyntax and ReadabilityAre o sintaxă clară, simplă și mai lizibilă. Ușurează întreținerea codului.Javascript nu oferă o lizibilitate sau o întreținere ușoară a codului.Performanță și viteză de execuție.Performanța și viteza sa nu se potrivesc cu cele ale JavaScript, dar strălucește în aplicațiile cu consum mare de CPUOferă performanțe mai bune și execuții mai rapide, în special în aplicațiile web.TypingDynamically limbaj dactilografiat. Tastarea puternică este impusă. Limbajul tastat dinamic. Tastarea slabă permite conversii flexibile de tip. Compatibilitate între platforme. Permite dezvoltarea aplicațiilor pe mai multe platforme. Permite dezvoltarea aplicațiilor pe mai multe platforme. Ecosistem și biblioteci. Ecosistem divers cu biblioteci și cadre pentru diferite domenii. Vine cu o mulțime de biblioteci și module încorporate. Vine cu mult mai puțină construcție în biblioteci și module. Cu toate acestea, are un ecosistem puternic pentru dezvoltarea web cu o mulțime de cadre și biblioteci front-end și back-end. Comunitate și asistență Are o comunitate puternică, activă și primitoare, în special în știința datelor și mașini. Are una dintre cele mai mari și mai active comunități de dezvoltatori, în special în jurul dezvoltării web. Cazuri de utilizare populareAnaliză de date, învățare automată, calcul științific, automatizare, web scraping și scripting. Crearea de site-uri web interactive, aplicații web, aplicații mobile, scripting pe server și aplicații în timp real. Oportunități de carierăEste la cerere și oferă o mulțime de oportunități de carieră. Este solicitat și oferă o mulțime de oportunități de carieră. Curba de învățare, cunoscută pentru lizibilitatea și ușurința de învățare. Adesea recomandat pentru începători. Curba de învățare poate varia, dar este puțin mai greu de înțeles pentru începători în comparație cu Python.

Concluzie

Python și JavaScript sunt două limbaje de programare foarte populare, care sunt, de asemenea, la mare căutare pe piața muncii. Învățând oricare dintre aceste două limbi, poți fi sigur că vei avea o comunitate care să te sprijine și că vei avea oportunități de a-ți folosi abilitățile.

Cele două limbi, însă, diferă în domenii diferite. JavaScript este un limbaj excelent dacă sunteți interesat să intrați în dezvoltarea web.

Python, pe de altă parte, este mai ușor de învățat și este cel mai potrivit pentru domenii precum știința și analiza datelor, învățarea automată, automatizarea și inteligența artificială.

Pentru a decide ce limbă să folosiți între cele două, luați în considerare comparația împărtășită în acest articol și, de asemenea, luați în considerare ceea ce vă interesează să intrați. Cu toate acestea, sunteți sigur că ambele limbi sunt alegeri excelente dacă doriți să obțineți un loc de muncă ca dezvoltator.

De asemenea, puteți explora câteva resurse pentru a învăța Python pentru începători.