De ce Wi-Fi folosește aceeași frecvență ca și cuptorul cu microunde?

Când porniți cuptorul cu microunde, pierdeți semnalul Wi-Fi pe un dispozitiv din apropiere? Wi-Fi și cuptorul cu microunde funcționează ambele pe o frecvență similară, ceea ce poate duce la interferențe. Dar de ce? Și dacă acesta este cazul de ce nu te gătește Wi-Fi?

Cuptoarele cu microunde și Wi-Fi folosesc același spectru fără licență

În 1947 Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor a stabilit trupele ISM, prescurtare pentru Industrial, Științific și Medical. Scopul a fost de a defini ce dispozitive ar fi permis să ruleze pe anumite benzi de frecvență radio, astfel încât să nu provoace interferențe cu alte servicii de comunicații radio.

ITM a desemnat banda de 2,4 GHz ca un spectru fără licență în mod specific pentru cuptoarele cu microunde. Această bandă are trei proprietăți convingătoare: nu necesită multă putere pentru a difuza, este ușor de reținut și la o putere relativ mai mică poate încălzi alimentele. Toate acestea au redus costul și bariera de intrare pentru consumatori.

După cum sugerează și numele ISM, intenția inițială a fost de a utiliza numai în dispozitive care nu asigurau comunicare. În anii care au urmat, a fost folosită perspectiva unui spectru fără licență în afara scopului inițial, cum ar fi telefoanele fără fir, walkie-talkie și, mai recent, Wi-Fi. Banda de 2,4 GHz a fost ideală cu costul redus de implementare, nevoile de energie mai reduse și capabilitățile decente la distanță.

  Cum să ștergeți un cont de afaceri PayPal

Cuptoarele cu microunde nu sunt o cușcă Faraday; Se scurg

Orice lucru care rulează pe benzile ISM ar trebui să fie proiectat pentru intoleranțe pentru a evita interferențele, iar dispozitivele Wi-Fi au algoritmi special în acest scop. Cu toate acestea, un cuptor cu microunde este suficient de puternic pentru a copleși orice semnal Wi-Fi din apropiere.

Cuptoarele cu microunde au ecran pentru a preveni acest lucru, dar nu sunt o cușcă Faraday perfectă. Însăși natura unei ferestre cu plasă pe ușă împiedică acest lucru. Nu este neobișnuit să existe o scurgere de la un cuptor cu microunde – doar uită-te la unul care nu a fost curățat de ceva timp pentru a vedea asta. Probabil veți vedea murdărie și grăsime la exterior care ar fi putut proveni doar din mâncare în interior. Dacă poate scurge substanțe solide, atunci poate scurge și unde radio.

Cuptoarele cu microunde și dispozitivele Wi-Fi folosesc o frecvență suficient de similară încât unul poate interfera cu celălalt. Wi-Fi-ul dvs. nu va face nimic vizibil cuptorului cu microunde, desigur, în parte din cauza ecranării sale și în parte pentru că tot ceea ce încearcă să facă este să vă încălzească mâncarea.

Niciun Wi-Fi nu te poate găti

Wi-fi și cuptorul cu microunde folosesc o frecvență radio extrem de similară, dar există două diferențe semnificative: focalizare și putere. Un router Wi-Fi își trimite semnalul omnidirecțional. Adică îl trimite în toate direcțiile într-un cerc grosier cât de departe poate. Pe de altă parte, cuptorul cu microunde își trimite semnalul într-o singură direcție, aproximativ spre centrul cuptorului. Semnalul continuă până când lovește un perete, sare și revine (într-un unghi ușor diferit). Nu este un sistem perfect, din cauza naturii undelor radio, și astfel fiecare cuptor cu microunde are puncte calde și reci. De aceea cuptoarele cu microunde au plăci rotative.

  În ce țări puteți viziona Disney Plus? Oriunde vrei

De asemenea, cuptorul cu microunde utilizează mai multă putere decât un router Wi-Fi; de obicei generează 1000 de wați de putere. În schimb, un router Wi-Fi standard generează aproximativ 100 de miliwați (sau 0,1 wați) de putere. Ar trebui să creșteți puterea de ieșire a routerului Wi-Fi de aproximativ 10.000 de ori și să limitați fasciculul pentru a avea șansa de a găti orice.

Probabil că nu aveți nevoie de un cuptor cu microunde nou

Dacă observați probleme de interferență, nu trebuie să înlocuiți cuptorul cu microunde; cel mai probabil, scurgerea este mică și nu vă dăunează. Wi-Fi este mult mai sensibil și nu este nevoie de mult pentru a cauza o problemă. În loc să înlocuiți cuptorul cu microunde, îl puteți muta. Alternativ, cumpărați un nou router Wi-Fi care funcționează pe banda de 5 GHz. Nu numai că veți evita interferențele de la cuptorul cu microunde, dar veți preveni și interferențele vecinilor dvs.

Credit imagine: Sergey91988/Shutterstock.com