01/19/2022

De ce unele site-uri blochează VPN-urile?

Una dintre singurele modalități de a vă proteja dreptul la confidențialitate și informații online este utilizarea unui VPN. Unele site-uri web încalcă aceste drepturi prin blocarea VPN-urilor, dar o fac dintr-un motiv întemeiat.

Numele mari care sunt cunoscute pentru listarea VPN-urilor pe lista neagră sunt Netflix, Hulu, Amazon și BBC. Este greu de dat seama cu exactitate câte site-uri web blochează accesul VPN, dar numărul ar putea fi în miile. Majoritatea acestor site-uri nu sunt în război activ cu VPN-urile, dar reușesc să pună pe lista neagră o mulțime de adrese IP VPN de-a lungul timpului pasiv.

Amintește-mi, ce este un VPN?

Înainte de a intra în asta, veți dori să știți ce sunt adresele IP și cum funcționează VPN-urile. Vom păstra acest lucru pe scurt. Când vă conectați la internet printr-un router, vi se oferă o adresă IP. Această adresă, în esență, vă identifică computerul sau routerul, astfel încât site-urile web să știe de unde vă conectați și să vă poată trimite trafic înapoi. Adresa IP pe care vi s-a atribuit acasă este diferită de adresa IP pe care vi s-a atribuit la o cafenea.

Când utilizați o rețea VPN (rețea privată virtuală), tunelezi efectiv toată activitatea ta online printr-un server la distanță. Furnizorul dvs. de servicii nu poate vedea ce faceți online, deoarece traficul este criptat și canalizat printr-un server la distanță. Site-urile web nu vă pot vedea adresa IP reală; pot vedea doar adresa IP a serverului care îți maschează activitatea. Deci, dacă VPN-ul dvs. vă direcționează activitatea printr-un server care se află într-o altă stare sau țară, site-urile web cred că vă conectați din statul sau țara respectivă.

Blocarea VPN-urilor este ușoară

Este obișnuit ca site-urile web să localizeze și să urmărească utilizatorii pe baza adreselor lor IP. Urmărirea IP este o modalitate ușoară de a crește securitatea contului, de a crea reclame țintite și de a arăta utilizatorilor conținut diferit, în funcție de țara în care locuiesc. Această practică de urmărire IP este unul dintre principalele motive pentru care oamenii folosesc serviciile VPN, dar este și motivul pentru care blocarea accesului VPN la un site web este atât de ușoară.

Un serviciu VPN deține un număr limitat de adrese IP. Și deoarece majoritatea serverelor VPN folosesc IPv4 (un protocol de adresă IP învechit), este dificil să generați adrese IP unice și un grup de abonați partajează adesea aceleași adrese IP luni sau ani la un moment dat. Site-urile web care doresc să pună pe lista neagră VPN-urile trebuie pur și simplu să utilizeze servicii precum ipinfo pentru a bloca adresele IP care au fost utilizate de mai mulți utilizatori diferiți.

Există alte două moduri prin care site-urile web pot pune pe lista neagră VPN-urile, dar aceste metode nu sunt la fel de comune ca blocarea IP. O metodă, numită blocare porturi, necesită ca site-urile web să descopere porturile de ieșire pe care VPN-urile le folosesc pentru toate adresele lor IP. Blocarea porturilor este ușoară și eficientă, deoarece majoritatea VPN-urilor folosesc portul 1194 OpenVPN. O altă metodă, numită inspecție profundă a pachetelor, verifică metadatele utilizatorilor pentru semnăturile criptografice. Aceste semnături sunt ca amprentele digitale ale serviciilor VPN, iar ascunderea lor este dificilă.

Contractele obligă site-urile de streaming să interzică VPN-urile

Din nou, cele mai notorii liste negre VPN sunt Netflix, Amazon, Hulu și BBC. Toate aceste site-uri web transmit în flux media și toate pe lista neagră a VPN-urilor pentru a onora contractele regionale cu companiile de licențiere.

Atunci când serviciile de streaming doresc să adauge o emisiune TV sau un film în biblioteca lor, trebuie să semneze un contract cu compania de licențiere care deține respectiva programare. Lumea serviciilor de streaming este incredibil de competitivă în acest moment, iar companiile de licențiere pot câștiga sute de milioane de dolari oferind emisiuni populare celui mai mare ofertant.

Dar contractele de licență pe care serviciile de streaming le semnează sunt de obicei regionale, nu globale. De aceea, Netflix și Hulu oferă programe diferite în diferite județe. Serviciile de streaming semnează contracte regionale, deoarece popularitatea (și, prin urmare, valoarea) emisiunilor și filmelor diferă în funcție de regiune. Este sigur să presupunem că programarea specifică culturală, precum dramele coreene, valorează mai mult în unele regiuni decât în ​​altele. Prin urmare, Netflix nu trebuie să plătească mult pentru a-și asigura o licență americană pentru o dramă coreeană, deoarece K-dramele nu sunt foarte profitabile în afara Coreei.

Dar dacă coreenii încep să folosească serviciile VPN pentru a viziona emisiunile lor preferate pe Netflix american, atunci valoarea programării coreene va scădea semnificativ. Companiile de licențiere nu vor putea convinge serviciile coreene de streaming că aceste emisiuni valorează contracte de milioane de dolari, deoarece Netflix american primește deja tot traficul coreean pentru aceste emisiuni la un preț mult mai mic.

Companiile de licențiere și rețelele TV nu doresc ca valoarea emisiunilor lor să scadă, din motive evidente. Așa că prevăd clauze în contractele lor care obligă serviciile de streaming să securizeze conținutul în funcție de regiune. Serviciile de streaming nu au de ales decât să pună pe lista neagră VPN-urile. Desigur, nu avem acces la niciunul dintre aceste acorduri legale. Dar dacă seamănă ceva cu contractele pe care Apple le semnează, atunci companiilor de licențiere li se permite să retragă programarea la un moment dat dacă serviciile de streaming nu pot proteja valoarea programării respective. Ah, și ar putea da în judecată.

Site-urile web doresc să minimizeze spamul și frauda

Cel mai legitim motiv pentru care un site web ar bloca accesul VPN este atenuarea comportamentului ilegal sau enervant. Problema cu această tehnică este că pedepsește mai mulți oameni nevinovați decât criminali.

Paypal a primit un mult flack pentru plasarea pe lista neagră a VPN-urilor, dar pentru a fi corect, o fac dintr-un motiv întemeiat. Adresele IP sunt o formă de identitate, iar infractorii care folosesc un VPN pentru a-și masca adresa IP tind să fie greu de urmărit. Ca să nu mai vorbim că Paypal este o bancă, iar compania trebuie să respecte codurile fiscale regionale și legile monetare.

Unele site-uri web, cum ar fi IRS.gov sau Craigslist, nu funcționează întotdeauna când utilizați un serviciu VPN. Cu toate acestea, aceste site-uri web nu rulează liste negre care vizează în mod specific adrese IP VPN; de obicei rulează și contribuie la liste negre publice care semnalează adresele IP asociate cu spam și activități suspecte.

Dar cum ajung aceste adrese IP pe aceste liste negre publice? Ei bine, să ne prefacem că faci munca de securitate a contului la IRS.gov și observi ceva ciudat. O sută de persoane diferite s-au autentificat de la aceeași adresă IP. Deși acesta ar putea fi un semn că oamenii folosesc un serviciu VPN în momentul taxelor, ar putea fi și un semn că un hacker sălbatic a reușit să compromită o sută de conturi diferite. Trecerea pe lista neagră a acelei adrese IP este probabil o idee bună, chiar dacă poate încălca dreptul la intimitate al oamenilor.

Rețelele Wi-Fi publice blochează VPN-urile

Ar trebui să utilizați întotdeauna un VPN în timp ce sunteți conectat la o rețea publică. Evident, McDonald’s nu trebuie să știe ce faci pe internet, dar privirile lor indiscrete nu sunt principala problemă. Rețelele publice nu sunt sigure (încă). Sunt ușor de piratat, iar cineva care pirata o rețea publică poate colecta o cantitate ridicolă de informații sensibile într-o perioadă scurtă.

De aceea, includerea pe lista neagră a VPN-urilor de către rețelele Wi-Fi publice este atât de frustrantă. Oamenii s-au plâns că multe rețele publice Wi-Fi, în special cele furnizate de Comcast și AT&T, blocați complet accesul VPN. Probabil că fac acest lucru pentru a vă împiedica să piratați fișiere sau să vizionați porno în rețeaua lor, dar ar putea să facă acest lucru pentru a se asigura că pot colecta și vinde traficul dvs. web.

Cum să ocoliți listele negre

Majoritatea utilizatorilor VPN nu sunt escroci sau pirați. Sunt oameni obișnuiți care sunt preocupați de confidențialitate sau oameni care simt nevoia să ocolească conținutul geo-blocat și cenzura guvernamentală. Când companiile aleg să pună pe lista neagră serviciile VPN, nu este doar o supărare minoră; este, de asemenea, o negare a dreptului tău la confidențialitate și informații.

Există câteva modalități de a ocoli aceste liste negre, dar lucrurile se schimbă în fiecare zi, așa că fiți pregătiți să căutați soluții noi, deoarece metodele vechi devin nesigure.

Iată câteva modalități de a ocoli listele negre:

Folosiți doar servicii VPN premium și evitați orice este prea frumos pentru a fi adevărat.
Optează pentru o variantă mai lentă, protocol VPN mai sigur.
Obțineți o adresă IP VPN privată.
Majoritatea VPN-urilor folosesc portul 1194, care este ușor de detectat. Încercați să comutați portul VPN la 2018, 41185, 433 sau 80.
Dacă serviciul dvs. VPN oferă servere ofucate, utilizați-le.
Dacă serviciul dvs. VPN oferă tuneluri SSH, SSL sau TLS, atunci încercați-le. Sunt lente, dar sigure.
Încercați să utilizați browserul Tor.

Desigur, cel mai bun mod de a vă asigura că aceste liste negre nu au succes este să continuați să luptați împotriva lor. Asigură-le companiilor că drepturile tale valorează ceva și nu-ți fie teamă să-ți lași banii să vorbească.

Surse: VPNMentor, Universitatea VPN