03/25/2023

Cum se instalează procesorul Intel sau AMD pe placa de bază

Unitatea centrală de procesare (CPU) este creierul computerului dvs. și este o componentă majoră în procesul de construire a computerului. Este responsabil de transmiterea instrucțiunilor de la programe și OS, de executarea sarcinilor și de a spune componentelor hardware ce trebuie să facă. Acum, probabil că sunteți gata să vă construiți computerul și ați cumpărat CPU, placa de bază, GPU și alte componente care intră în carcasă. Cu toate acestea, înainte de a instala orice componentă în carcasă, trebuie mai întâi să instalăm procesorul pe placa noastră de bază, proces care se întâmplă de obicei în exterior. Acestea fiind spuse, procesul de instalare a procesorului este destul de ușor. Trebuie doar să aveți grijă să nu deteriorați procesorul. Din fericire, pentru tine, am compilat un ghid simplu despre cum să instalezi procesorul pe placa ta de bază.

Instalați CPU pe placa de bază: un ghid pas cu pas (2023)

Am detaliat procesul pas cu pas pentru a instala procesorul pe placa de bază a computerului dumneavoastră. În acest ghid, vă ajutăm și să aliniați corect CPU-ul în soclul plăcii de bază, un pas care altfel este confuz dacă nu știți la ce să aveți grijă, mai ales ca începător. Acestea fiind spuse, să începem cu cerințele preliminare și apoi să trecem la pașii de instalare.

Lucruri de reținut înainte de a instala procesorul

Fiți precauți când manipulați procesorul

Ar trebui să manipulați cu atenție procesorul în timp ce construiți un computer. În acest ghid, ori de câte ori vă cerem să efectuați o acțiune care implică ridicarea procesorului, pur și simplu ridicați-l ferm în jurul colțurilor cu degetele. Trebuie să-l așezați în cutia de plastic transparentă a procesorului în timp ce vă dați seama de diferitele nuanțe ale instalării acestuia. Nu atingeți niciodată partea din spate a procesorului (pinii). De asemenea, aveți grijă la pinii de pe placa de bază și de pe CPU (dacă este AMD, procesorul va avea pini pe partea din spate).

Adunați toate instrumentele necesare

Deși acest lucru s-ar putea simți ca o condiție prealabilă evidentă, nu uitați să vă organizați spațiul de lucru cu toate instrumentele diferite necesare pentru a instala procesorul. Aceasta include manualul plăcii de bază (pentru a alinia corect procesorul), pastă termică (de care aveți nevoie după instalarea procesorului) și coolerul procesorului pentru a merge mai departe cu construirea PC-ului. De asemenea, asigurați-vă că locul de muncă este un mediu de lucru fără electrostatică prin împământare. Se recomandă o brățară antistatică pentru încheietura mâinii pentru a evita deteriorarea electrostatică. Nu vom avea nevoie de o șurubelniță pentru acest ghid.

  Remediați eroarea video 5 în Google Slides

Ai nevoie de o pastă termică bună pentru construirea computerului tău? Citiți aici ghidul nostru pentru cumpărători despre cele mai bune opțiuni de pastă termică disponibile în 2023.

Verificați compatibilitatea procesorului cu placa de bază

Alegerea plăcii de bază potrivite este, de asemenea, un pas important. Modelul plăcii de bază pe care îl utilizați trebuie să vă afișeze procesorul ca model compatibil pe site. De exemplu, în captura de ecran de mai jos, site-ul producătorului va menționa ce generație de procesor și tipul de soclu suportă placa de bază.

Un alt factor important este calitatea VRM a plăcii de bază. În timp ce o placă de bază H610/A520 low-end poate suporta fizic un procesor Ryzen 9 sau Intel Core i9 de ultimă generație, aceasta nu înseamnă neapărat că modulul său de reglare a tensiunii poate face față acestui tip de sarcină. De asemenea, pentru a afirma ceea ce este evident, ar trebui să evitați să utilizați un procesor high-end cu o placă de bază low-end.

Cum se instalează CPU pe placa de bază

1. După cum am menționat mai sus, aveți grijă când vă ridicați procesorul pe parcursul acestui ghid de instalare. Începeți prin a așeza placa de bază deasupra cutiei sale, ceea ce vă oferă o bază solidă pentru a monta componentele pe placa de bază.

2. După aceea, ridicați procesorul și păstrați-i cutia de plastic la îndemână (în cazul în care trebuie să o puneți înapoi într-un loc sigur). Plasați cipul în aer deasupra soclului procesorului plăcii de bază. Trebuie să căutați un simbol săgeată (Δ), prezent atât în ​​colțul din stânga jos al procesorului, cât și lângă soclul plăcii de bază.

Odată ce ați aliniat simbolurile săgeților (după cum este demonstrat mai jos), amintiți-vă că este orientarea finală pentru a instala procesorul pe placa dvs. de bază, în pasul următor. Pune procesorul înapoi în cutia sa de plastic după ce ai învățat orientarea și trecem la pasul următor unde vom deschide zona soclului procesorului plăcii de bază.

Notă: Luați-vă timp pentru a înțelege cum ar trebui să intre procesorul și puneți-l în siguranță în cutie ori de câte ori este necesar. De asemenea, puteți consulta manualul plăcii de bază pentru un indiciu vizual despre cum ar trebui să arate procesorul atunci când este instalat.

3. Acum, localizați zona soclului procesorului de pe placa de bază. Alături, veți găsi brațul de reținere. Apăsați pe el ferm și trageți-l departe de priză. Și apoi, capacul procesorului, precum și brațul de reținere ar trebui să se deschidă și să meargă până la capăt. Dacă vă simțiți inconfortabil, consultați instrucțiunile specifice ale manualului plăcii de bază despre cum să ridicați brațul de reținere al soclului procesorului.

  • apăsați pe brațul de reținere
  • trageți brațul de reținere din soclu
  • ridicați capacul soclului procesorului
  9 Software de planificare a proiectelor pentru a ține pasul cu termenul limită

4. Apoi, ridicați procesorul și coborâți-l ușor peste soclul plăcii de bază, ținând cont de orientarea finală de la pasul al doilea. Priza ar trebui să fie deschisă, iar brațul de reținere ar trebui să fie sus înainte de a efectua acest pas. Cu orientarea corectă, procesorul ar trebui pur și simplu să se așeze în interiorul soclului, cu pinii acum în poziție, iar săgețile ar trebui să fie aliniate unele cu altele.

Notă: Pentru procesoarele AM4 de la AMD, pinii sunt pe partea procesorului. Pe măsură ce coborâți treptat procesorul până la soclu, pinii ar trebui să intre în soclu. CPU-ul ar trebui să se odihnească acum în interiorul soclului, cu atât soclul plăcii de bază, cât și CPU-ul aliniindu-și săgețile.

5. Acum, reinstalați capacul procesorului coborându-l la fel cum era înainte. Apoi, apăsați pe brațul de reținere și introduceți-l în micul canelura în care se sprijinea inițial. În timp ce coborâți brațul de reținere, este posibil să auziți unele zgomote, dar atâta timp cât orientarea este corectă, nimic nu se va rupe.

După instalarea procesorului, capacul soclului procesorului se va desprinde de pe placa de bază. Păstrați-l în siguranță, deoarece va trebui să îl puneți la loc dacă placa de bază trebuie să fie întreținută conform RMA.

  • apăsați în jos și închideți brațul de reținere
  • introduceți brațul de reținere

6. Ei bine, ați instalat cu succes procesorul Intel sau AMD pe placa de bază. Acum puteți trece la următorii pași pentru a finaliza construirea PC-ului. Următorul, aplicați pastă termică pe procesor, apoi instalați răcitorul de aer sau răcitorul de lichid pentru a finaliza procesul de instalare.

Întrebări frecvente (FAQs)

Procesul de instalare a procesorului este diferit pentru AMD și Intel?

Procesul de instalare pentru procesoarele socket AM4 de la AMD (și pentru cele mai vechi) este deosebit de diferit de alte procesoare. Asta pentru că pinii sunt prezenți pe CPU însuși pentru acele generații. Pentru versiunile Intel, pinii CPU sunt prezenți pe placa de bază. Odată cu lansarea procesoarelor Ryzen 7000 pe soclul AM5, acestea au trecut la procesoare în stil LGA precum Intel.

Ce se întâmplă dacă procesorul meu este un model acceptat pe placa mea de bază, dar nu pot intra în BIOS?

  19 Cele mai bune înregistratoare de ecran pentru Mac

Mai întâi, confirmați dacă problema este cu procesorul dvs. Dacă nu există și CPU-ul este de fapt compatibil, aveți nevoie doar de o actualizare a BIOS-ului. Puteți duce placa de bază la furnizor și îi puteți cere să actualizeze BIOS-ul. Dacă aceasta nu este o opțiune, va trebui să contactați Intel sau AMD pentru alte opțiuni. Singura altă modalitate este să actualizați singur BIOS-ul cu un procesor mai vechi. Aflați aici cum să intrați în BIOS pe Windows 11.

Placa mea de bază este incompatibilă cu procesorul meu. Ce trebuie să fac?

Trebuie să înlocuiți fie placa de bază, fie procesorul cu piese compatibile în timp ce vă construiți computerul. Asigurați-vă că înainte de a comanda piese, acestea au o fereastră de retur în cazul în care apar probleme de compatibilitate.

Îmi pot elimina procesorul existent și îl pot schimba? Trebuie să schimb ceva în Windows?

Da, puteți elimina procesorul existent și puteți urma ghidul nostru pas cu pas pentru a schimba procesorul. Windows 10/11 se va adapta automat la noile componente instalate. Este posibil să aveți o mică întârziere de pornire în cazul în care Windows spune „Obținerea driverelor de dispozitiv”. De asemenea, dacă placa de bază nu acceptă noul procesor în mod nativ, este posibil să aveți nevoie de o actualizare BIOS.

Trebuie să instalați software pentru procesor?

Nu. CPU (atâta timp cât este compatibil) va funcționa cu placa de bază și va porni în Windows în mod normal. Placa de bază are deja prezente un set de bază de drivere de sistem. Întregul proces de adaptare Windows la componente noi, cum ar fi procesorul, este automat.

Instalați sau actualizați procesorul pe placa dvs. de bază

Acesta este tot ce trebuie să știți despre instalarea procesorului pe placa de bază. Dacă faci acest lucru pentru prima dată, cu siguranță te vei simți nervos în legătură cu gestionarea uneia dintre cele mai scumpe componente din versiunea PC-ului tău, dar nu este nevoie să te stresezi. Deși trebuie să fii atent, poți instala cu ușurință procesorul pe placa de bază cu acest ghid pas cu pas. Dacă aveți îndoieli cu privire la procesul de instalare, anunțați-ne în comentariile de mai jos. Te-am ajuta imediat.

x