Cum să obțineți întotdeauna fotografia pe care o doriți

Există puține lucruri mai enervante decât să ajungi acasă după o zi lungă fotografiend, importându-ți fotografiile și apoi să vezi că nu ai obținut fotografia dorită. Poate l-ai supraexpus sau ai ratat concentrarea sau nu ai pironit compoziția. Iată cum să vă asigurați că nu se va mai întâmpla.

În acest articol, voi folosi fotografia de peisaj ca exemplu, deoarece totul se întâmplă frumos și încet; sau cel puțin o face de cele mai multe ori. Pașii sunt aceiași pentru alte tipuri de fotografie, deși poate fi necesar să săriți peste fotografiile de testare – diferența este că trebuie să faceți totul mult mai repede.

Vizualizați imaginea

Primul pas pentru a obține o fotografie pe care o doriți este să decideți ce fotografie doriți să faceți. Ar putea suna un pic ca un truism, dar realitatea este că majoritatea fotografilor nu petrec suficient timp gândindu-se. Este ușor să ajungi într-o locație frumoasă, să începi să scapi și să presupui că ai o fotografie bună pentru că totul este frumos. Când ajungi acasă, vei fi dezamăgit. Cu imaginea de pe ecranul computerului, vei observa firele telefonice și turiștii pe care nu i-ai văzut când ai fost acolo.

În schimb, încetinește, privește în jur și începe să te gândești la ce fel de fotografie vrei să faci. Vrei să surprinzi valurile care se sparg de plajă sau formațiunea de stâncă frumoasă? În general, vor fi oferite câteva fotografii diferite. De exemplu, am făcut această fotografie:

  Ce este HDMI VRR pe PlayStation 5 și Xbox Series X?

Și această fotografie:

La aproximativ 20 de minute distanță. Când soarele era sub orizont, am văzut că am ocazia să surprind o imagine zen, moale alb-negru. Imediat ce soarele a fost suficient de sus, mi-am dorit toate culorile. Ambele fotografii au fost alegeri deliberate bazate pe ceea ce era disponibil la momentul respectiv.

Acum, nu spun că trebuie să petreci ore întregi gândindu-te la fiecare fotografie posibilă. Trebuie doar să încetinești și să te gândești câteva minute la ceea ce cauți. Este una dintre puținele modalități sigure de a face fotografii mai bune.

Gândește-te la ceea ce trebuie să faci

Odată ce ai vizualizat imaginea pe care o vrei în capul tău, este timpul să o transformi în realitate. Trebuie să descoperi cum să introduci ceea ce este în imaginația ta pe cardul de memorie al camerei.

Primul pas este să evaluezi dacă poți obține chiar și fotografia pe care o dorești. Dacă nu aveți un teleobiectiv, nu veți putea face o fotografie de aproape cu unele păsări marine. Dacă nu aveți filtre de densitate neutră sau trepied, este puțin probabil să puteți netezi orice apă cu o fotografie de expunere lungă.

Presupunând că aveți tot ce aveți nevoie, următorul pas este să vă jucați cu compoziția. Plimbați-vă, uitându-vă ocazional prin cameră și încercând diferite distanțe focale până când găsiți o imagine puternică. Nu uitați să încercați să includeți atât elementele din prim-plan, cât și elementele de fundal. Dacă utilizați un trepied, acum este momentul să-l configurați și să blocați totul.

Cu compoziția sortată, următorul pas este să decideți ce combinație de setări de expunere să utilizați. Avem ghiduri pentru alegerea vitezei corecte de expunere, selectarea unei diafragme adecvate și cum să decidem ce ISO să folosești, așa că verifică-le dacă ești blocat.

  9 aplicații pentru KYC și verificarea identității pentru integrare fără întreruperi

În sfârșit, este aproape timpul să apăsați butonul declanșator. Ultimul pas este să vă focalizați pe subiect, astfel încât să obțineți o imagine clară. Cele două opțiuni ale tale sunt fie să lucrezi cu focalizarea automată a camerei tale, fie, dacă scena este puțin complicată, să focalizezi manual obiectivul.

Faceți niște fotografii de probă

Cu totul setat, este timpul să începeți să faceți fotografii. Nu vă faceți griji că obțineți totul imediat; ar trebui să vedeți primele fotografii ca fotografii de probă. Veți observa adesea lucruri pe ecranul din spatele camerei pe care nu le-ați văzut prin vizor. Setările de expunere sau focalizarea ar putea necesita, de asemenea, unele modificări.

După ce ați fotografiat un cadru sau două, vizualizați-le pe spatele camerei. Utilizați funcția de zoom pentru a vă asigura că zonele pe care doriți să fie clare și focalizate sunt. Dacă nu sunt, atunci trebuie să ajustați fie focalizarea, fie diafragma.

De asemenea, verificați histograma pentru a vă asigura că nu zdrobiți nicio umbră sau nu eliminați nicio lumină. Histograma — și clipurile — vă vor oferi o idee mult mai precisă decât să vă uitați la fotografie. Dacă pierdeți detaliile de evidențiere sau umbră, atunci trebuie fie să vă ajustați setările de expunere, fie să fotografiați câteva cadre între paranteze pe care le puteți utiliza pentru o imagine compozită HDR.

Luați imaginea finală

Acum că sunteți destul de încrezător că totul este format, este timpul să faceți imaginea finală. Apăsați butonul declanșator sau, mai bine, utilizați un declanșator de la distanță și revizuiți fotografia. Dacă totul arată cum vrei tu, minunat!

  Cum să redenumești folderele pe un iPhone sau iPad

Personal, chiar și după ce am lovitura pe care cred că vreau, fac câteva lovituri de siguranță. Fac câteva fotografii subexpuse și supraexpuse în mod deliberat în cazul în care vreau un plus de detaliu. Filmez și câteva compoziții alternative doar pentru că pot. De cele mai multe ori, merg cu fotografia mea principală, dar uneori, când mă uit la totul pe un ecran mai mare, îmi dau seama că unul dintre supleanții mei a fost cel mai bun.

Și iată-l.

Pentru a rezuma: încetinește, gândește și reevaluează. Fă asta atunci când faci fotografii și ești aproape garantat că vei pleca acasă cu fotografiile pe care le dorești. Pe măsură ce deveniți mai buni la fotografie, fiecare pas va deveni a doua natură și veți putea face totul aproape instantaneu.