Cum să digitizați fotografiile vechi de film

Sunt un mare fan al fotografiei de film, dar o problemă este că fotografiile fizice sunt greu de partajat. Toată lumea folosește Instagram sau Facebook acum. Din fericire, este relativ simplu – deși nu neapărat ieftin – să digitalizezi fotografiile din film. Deci, fie că ați găsit o cutie de fotografii vechi în subsolul părinților dvs. pe care doriți să le puneți online, fie că tocmai ați filmat o rolă de film de 35 mm săptămâna trecută, iată ce trebuie să faceți.

Fotografiile de film vin sub două forme: printuri foto dezvoltate și diapozitive sau negative originale. Imprimările foto sunt mai ușor și mai ieftin de digitizat, dar veți obține rezultate mai bune cu negativele. Dacă le ai pe amândouă, cu care mergi depinde de tine.

Dacă ai fotografiile

Dacă aveți printuri foto, atunci lucrurile sunt foarte simple. Puteți doar să faceți o fotografie cu telefonul, dacă doriți, dar să vedem opțiunile mai bune.

Utilizați scanerul dvs

Cele mai multe scanere moderne sunt mai mult decât capabile să scaneze fotografii. Unul bun va avea probabil un mod dedicat de scanare a fotografiilor. S-ar putea să fie nevoie să faceți mici ajustări de culoare sau să decupați orice chenar, dar este ușor și de încredere, dacă nu neapărat o opțiune rapidă.

Dacă mergeți cu scanerul, cel mai bun lucru de făcut este să adăugați toate fotografiile într-o aplicație de catalog precum Apple Photos sau Adobe Lightroom. Le vor păstra pe toate sortate și le puteți folosi și pentru a face orice corecție de culoare este necesară.

Utilizați Google Photoscan

Aplicația Google Photoscan, disponibilă pentru iOS și Android, este unul dintre proiectele lor mai puțin cunoscute. Folosește camera smartphone-ului tău pentru a scana și a digitiza fotografii prin realizarea unei serii de imagini pentru a elimina strălucirea și apoi combinându-le. Iată o fotografie pe care am scanat-o azi cu ea.

Photoscan este o aplicație inteligentă care elimină bine strălucirea și este destul de rapid de utilizat. Din păcate, am găsit că mi-a spălat imaginile – în special tonurile pielii – puțin prea mult. Cred că este conceput pentru a fi utilizat cu imagini mai vechi, estompate, mai degrabă decât cu imprimeurile noi-nouțe cu care lucram.

Dacă doriți doar să scanați câteva fotografii pentru a le încărca pe rețelele de socializare, acesta este modalitatea de a face acest lucru.

Sunați profesioniștii

Scanarea și corectarea culorii unei cutii mari de fotografii pot consuma destul de mult timp. Dacă aveți o mulțime de imagini de scanat și doriți să vă asigurați că sunt făcute corect, cel mai bun lucru de făcut este să apelați la un serviciu profesionist. Sunt multe disponibile online, iar prețurile sunt în mod normal între 0,20 USD și 0,40 USD pentru o fotografie, în funcție de câte imagini doriți să fie scanate, de calitatea de care aveți nevoie și dacă doriți sau nu corectarea culorii acestora.

Cu toate acestea, înainte de a intra online, aș recomanda să verificați dacă magazinul dvs. local de camere oferă scanarea fotografiilor. Fotografia este unul dintre acele lucruri în care mersul local încă mai are sens; magazinele sunt ocupate de experți care sunt aproape întotdeauna dispuși să ajute și să ofere sfaturi. Ei vor putea recomanda exact de ce au nevoie fotografiile tale, chiar dacă costă puțin mai mult.

Dacă ai elementele negative sau diapozitive

Cu negativele de film sau diapozitivele, lucrurile nu sunt la fel de simplu ca să le rulați prin scanerul de documente. Avantajul este că, dacă le digitalizați, imaginile rezultate vor fi cel mai probabil de calitate mai bună decât dacă ați scana fotografiile originale.

Obțineți un scaner negativ

Dacă aveți o mulțime de diapozitive sau negative de scanat, cea mai rentabilă soluție ar putea fi cumpărarea unui scanner negativ. Deși culoarea ar putea să nu fie cea mai bună, scanerul de film și diapozitive Jumbl 22MP costă doar 80 USD. Dacă obținerea fotografiilor online este mai importantă decât să arate perfect, este o opțiune grozavă. De asemenea, puteți lua în considerare un scanner de documente și fotografii de înaltă calitate, care poate scana și negative și diapozitive, cum ar fi Epson Perfection V600 (190 USD).

Mergeți cu profesioniștii

Ca și în cazul scanării printuri foto, cea mai bună opțiune, dacă aveți o colecție uriașă pe care doriți să o digitalizați, este probabil să mergeți cu profesioniști. Așteptați-vă să plătiți între aproximativ 0,30 USD și 1,50 USD pe imagine, în funcție de formatul fotografiilor, de calitatea de care aveți nevoie și de câte aveți. Reducerile de vrac nu sunt de adulmecat.

Ca întotdeauna, aș sugera să verificați mai înainte magazinul local de camere foto mergând cu un serviciu online. Personalul de acolo vă va putea sfătui cu privire la cea mai bună cale de acțiune.

Fotografiile se deteriorează doar în timp. Dacă aveți o colecție mare de fotografii vechi, cu cât le digitalizați mai repede și le faceți copii de rezervă, cu atât este mai puțin probabil ca acestea să fie distruse de timp sau de maltratare.