12/05/2022

Cum să dezactivați memoria cache în Chrome, Firefox, Safari și alte browsere

În mod implicit, browserul dvs. creează o memorie cache a conținutului pe care îl vizualizați pe web, astfel încât să nu fie nevoit să îl descarce din nou când deschideți aceeași pagină web. Accelerează navigarea și economisește lățime de bandă, dar este întotdeauna benefic?

Cache-ul poate fi o mare bătaie de cap dacă trebuie să vizualizați o pagină actualizată în mod constant, cum ar fi știri, vremea sau un site de valută. Acest lucru este și mai rău pentru dezvoltatorii care trebuie să ruleze mai multe scripturi, dar memoria cache nu va afișa cele mai recente modificări.

Dacă nu doriți să apăsați în continuare butonul de reîmprospătare pentru a vedea cele mai recente modificări pe o pagină web, ar trebui să dezactivați memoria cache în browser. Vă voi arăta acum cum să dezactivați memoria cache în Chrome, Opera, Microsoft Edge, Firefox și Safari.

Dezactivați memoria cache în Chrome, Opera și Microsoft Edge

În primul rând, voi acoperi toate Pe bază de crom browsere, deoarece toate necesită aproape aceiași pași pentru a dezactiva memoria cache. Instrucțiunile de mai jos se aplică Chrome, Opera și Edge și altor browsere bazate pe Chromium, cum ar fi Brave.

Există două moduri de a realiza acest lucru. Puteți fie să utilizați Instrumentele pentru dezvoltatori ale browserului pentru a dezactiva memoria cache, fie să utilizați o extensie Chrome terță parte. O să vă arăt ambele metode.

#1. Dezactivați memoria cache din Instrumentele pentru dezvoltatori

Aceasta este cea mai ușoară metodă, deoarece nu necesită instrumente terțe și poate fi realizată în pași simpli. Cu toate acestea, vine cu o captură pe care trebuie să păstrați fereastra Instrumente pentru dezvoltatori deschisă pentru a menține cache-ul dezactivat. Dacă închideți fereastra, browserul va începe din nou să folosească memoria cache.

  Desktop la distanță Chrome pentru Android oferă acces de la distanță la computerul dvs

Nu vă faceți griji, totuși; De asemenea, vă voi arăta o soluție pentru a reduce la minimum distracția de la această fereastră suplimentară. Să vedem cum se face:

Pentru a deschide Instrumentele pentru dezvoltatori, apăsați tasta F12 sau tastele Ctrl+Shift+I de pe tastatură. De asemenea, puteți deschide meniul principal din colțul din dreapta sus și puteți selecta Instrumente pentru dezvoltatori din meniul lateral Mai multe instrumente.

Aici treceți la fila Rețea și bifați caseta de selectare de lângă opțiunea Dezactivare cache. Dacă nu puteți vedea fila Rețea, faceți clic și trageți colțul ferestrei Instrumente pentru dezvoltatori pentru a-i crește dimensiunea, ceea ce va dezvălui fila Rețea ascunsă.

Acum puteți reîmprospăta pagina și nu se va încărca din cache atâta timp cât această fereastră Instrumente pentru dezvoltatori este deschisă.

Această fereastră va ocupa ceva spațiu pe ecran; îi puteți trage colțul pentru a micșora dimensiunea pentru a minimiza distracția. Cu toate acestea, dacă doriți să eliminați fereastra fără a o închide complet, va trebui să o deschideți într-o fereastră separată. Iată cum să o faci:

În fereastra Instrumente pentru dezvoltatori, faceți clic pe meniul cu trei puncte verticale și selectați opțiunea Anocare într-o fereastră separată de lângă opțiunea Andocare. Aceasta va deschide Instrumentele pentru dezvoltatori într-o nouă fereastră separată de fereastra curentă pe care o puteți minimiza.

#2. Folosiți o extensie Chrome

Majoritatea browserelor bazate pe Chromium pot folosi și extensii Chrome. Puteți folosi o extensie Chrome dedicată pentru a dezactiva memoria cache. Chiar dacă extensiile nu pot doar să dezactiveze memoria cache în Chrome la cerere, Clasic Cache Killer extensia face ceva similar fără a dezactiva memoria cache.

Când această extensie este activată, va șterge automat toată memoria cache a browserului ori de câte ori încărcați o pagină nouă în browser. Dacă nu există cache disponibilă, browserul nu poate încărca date din cache, ceea ce este la fel cu dezactivarea memoriei cache.

  Cum să adăugați marcaje la un videoclip YouTube [Chrome]

Nici utilizarea extensiei nu este deloc complicată. Doar faceți clic pe butonul de extensie pentru a-l porni sau dezactiva. Deși ar trebui să-l păstrați dezactivat atunci când nu este necesar, deoarece eliminarea memoriei cache înainte de a încărca fiecare pagină poate încetini navigarea.

Dezactivează memoria cache în Firefox

În Firefox, puteți dezactiva permanent memoria cache fără să vă faceți griji că mențineți deschisă fereastra Instrumente pentru dezvoltatori. Există, de asemenea, un addon Firefox care dezactivează complet memoria cache cu un singur clic. Vă voi arăta ambele metode:

#1. Dezactivați memoria cache în Firefox folosind preferințe

Trebuie să dezactivați două intrări în preferințele Firefox pentru a opri stocarea locală a cache-ului. Iată cum:

Tastați despre: config în bara de adrese Firefox și apăsați Enter. Va fi afișat un mesaj de avertizare; trebuie să-l accepți pentru a merge mai departe.

Aici, în bara de căutare, copiați/lipiți preferințele menționate mai jos una câte una și transformați-le valoarea în Fals.

browser.cache.disk.enable

browser.cache.memory.enable

După aceea, reporniți browserul și Firefox nu va mai folosi memoria cache. Prima preferință menționată mai sus împiedică Firefox să stocheze cache pe hard disk, iar a doua îl împiedică să stocheze cache în memoria PC-ului. Acest lucru dezactivează efectiv memoria cache.

De asemenea, puteți anula aceste modificări pentru a activa din nou memoria cache.

#2. Utilizați un add-on Firefox

Utilizarea unui supliment Firefox pentru a dezactiva memoria cache este mult mai ușoară și mai rapidă. Să presupunem că trebuie să activați/dezactivați frecvent memoria cache. În acest caz, vă voi recomanda folosirea unui supliment dedicat, deoarece urmărirea procesului menționat mai sus de fiecare dată când trebuie să activați/dezactivați memoria cache poate fi foarte greoaie.

În acest scop, Comutați cache addon-ul este perfect, care vă permite să activați/dezactivați memoria cache Firefox cu un singur clic. Doar faceți clic pe pictograma Comutare cache din bara de sus și va dezactiva/activa imediat memoria cache.

  Activați Pagina de pornire, folderele și informațiile despre aplicație în Lansatorul de aplicații Chrome

Dezactivează memoria cache în Safari

Anterior, puteai dezactiva cu ușurință memoria cache în Safari chiar din meniul Dezvoltare. Cu toate acestea, această opțiune a fost mutată acum în instrumentul Web Inspector, care este similar cu Instrumentele pentru dezvoltatori din Chrome. Interesant este că funcționează similar cu Chrome, unde trebuie să ții Web Inspector deschis pentru a menține cache-ul dezactivat.

Iată cum să o faci:

Faceți clic pe meniul Dezvoltare din bara de sus și selectați opțiunea Connect Web Inspector din meniu.

Acum treceți la fila Rețea și dezactivați butonul Utilizați memoria cache a resurselor la încărcarea resurselor din colțul din dreapta. Butonul arată ca un bloc cu o linie tăiată prin el, care ar trebui să devină albastru.

Odată terminat, Safari nu va mai folosi memoria cache atâta timp cât Web Inspector este deschis.

Ultimele cuvinte 💻

Dintre aceste browsere, Firefox oferă cea mai simplă modalitate de a dezactiva memoria cache. Chiar dacă trebuie să mergi la preferințele riscante pentru a dezactiva memoria cache, efectele sunt permanente, așa că este mai puțin o bătaie de cap pe termen lung. Dacă trebuie să activați/dezactivați frecvent memoria cache, asigurați-vă că utilizați o extensie terță parte, deoarece aceasta face un proces cu un singur clic.

Ați putea fi, de asemenea, interesat de: Cum să ștergeți memoria cache pe iPhone.

x