Cum să configurați cheile SSH pe CentOS

Cum să configurezi cheile SSH pe CentOS

Introducere

SSH (Secure Shell) este un protocol de rețea care permite utilizatorilor să se conecteze de la distanță la un server într-un mod sigur. Cheile SSH sunt perechi de chei criptografice care sunt utilizate pentru a autentifica un utilizator în timpul unei conexiuni SSH. Configurarea cheilor SSH este un pas esențial pentru a vă securiza serverul CentOS și pentru a vă facilita accesul de la distanță.

Acest ghid vă va ghida prin procesul de configurare a cheilor SSH pe un server CentOS. Vom acoperi crearea și gestionarea cheilor SSH, activarea autentificării bazate pe chei și depanarea problemelor obișnuite.

Configurarea cheilor SSH

Pasul 1: Generați o pereche de chei SSH

Primul pas este să generați o pereche de chei SSH. O pereche de chei SSH constă dintr-o cheie publică și o cheie privată. Cheia publică este distribuită pe server, în timp ce cheia privată rămâne pe sistemul local.

Pentru a genera o pereche de chei SSH, deschideți un terminal și rulați următoarea comandă:


ssh-keygen -t rsa

Veți fi solicitat să alegeți un nume de fișier pentru cheia privată. Locația implicită este ~/.ssh/id_rsa. Puteți accepta locația implicită sau puteți specifica o altă locație.

Pasul 2: Copiați cheia publică pe server

După ce ați generat o pereche de chei SSH, trebuie să copiați cheia publică pe serverul CentOS. Puteți face acest lucru utilizând următoarea comandă:


ssh-copy-id utilizator@server-ip

Înlocuiți „utilizator” cu numele de utilizator al contului dvs. de server și „server-ip” cu adresa IP sau numele de domeniu al serverului dvs. CentOS.

  Cum să utilizați filigranele în PowerPoint

Activarea autentificării bazate pe chei

Pasul 1: Dezactivați autentificarea cu parolă

Acum, trebuie să dezactivați autentificarea cu parolă pe serverul CentOS. Acest lucru va forța utilizatorii să se conecteze cu chei SSH.

Pentru a dezactiva autentificarea cu parolă, editați fișierul „/etc/ssh/sshd_config”. Puteți utiliza următorul editor de text:


sudo vi /etc/ssh/sshd_config

Găsiți linia care spune „PasswordAuthentication yes” și schimbați-o în „PasswordAuthentication no”. Salvați și închideți fișierul.

Pasul 2: Reporniți serviciul SSH

Pentru ca modificările să aibă efect, trebuie să reporniți serviciul SSH. Puteți face acest lucru folosind următoarea comandă:


sudo systemctl restart sshd

Depanarea problemelor obișnuite

* Eroare „Permission denied (key refused)”: Această eroare apare atunci când cheia publică nu este adăugată corect pe server. Verificați dacă cheia publică a fost copiată în directorul „~/.ssh/authorized_keys” de pe server.
* Eroare „key too weak: Această eroare apare atunci când cheia SSH este prea slabă. Generați o nouă pereche de chei cu o lungime de cheie mai puternică.
* Eroare „Server refusing connection”: Această eroare apare atunci când serverul SSH nu acceptă conexiuni. Verificați dacă portul SSH (22) este deschis pe firewall-ul serverului.

Concluzie

Configurarea cheilor SSH pe un server CentOS este un pas esențial pentru a vă securiza serverul și pentru a vă facilita accesul de la distanță. Prin urmarea pașilor descriși în acest ghid, puteți genera și gestiona cu ușurință cheile SSH, puteți activa autentificarea bazată pe chei și puteți depana orice probleme care pot apărea. Utilizarea cheilor SSH vă oferă un nivel sporit de securitate și vă permite să vă conectați la serverul dvs. CentOS de pe orice locație de la distanță cu un simplu clic.

  Cum să dezinstalați Node.js de pe Mac

Întrebări frecvente

* Ce sunt cheile SSH?
Cheile SSH sunt perechi de chei criptografice utilizate pentru autentificarea utilizatorilor în timpul unei conexiuni SSH.
* De ce ar trebui să folosesc cheile SSH?
Cheile SSH oferă un nivel sporit de securitate prin eliminarea necesității de a utiliza parole.
* Cum pot genera o pereche de chei SSH?
Utilizați comanda „ssh-keygen -t rsa” pentru a genera o pereche de chei SSH.
* Cum pot testa cheia mea SSH?
Utilizați comanda „ssh -i path/to/key user@server-ip” pentru a testa cheia SSH.
* Cum pot elimina o cheie SSH?
Editați fișierul „~/.ssh/authorized_keys” și eliminați intrarea corespunzătoare cheii SSH pe care doriți să o eliminați.
* Ce pot face dacă uit cheia mea privată SSH?
Dacă uitați cheia privată SSH, va trebui să generați o nouă pereche de chei SSH.
* Ce este un agent SSH?
Un agent SSH este un program care stochează în memorie cheile SSH deblocate, eliminând necesitatea de a introduce parola de parolă în mod repetat.
* Cum pot activa un agent SSH?
Utilizați comanda „ssh-agent” pentru a activa un agent SSH.
* Cum pot adăuga cheile SSH la un agent SSH?
Utilizați comanda „ssh-add path/to/key” pentru a adăuga cheile SSH la un agent SSH.
* Cum pot dezactiva un agent SSH?
Utilizați comanda „ssh-agent -k” pentru a dezactiva un agent SSH.