08/18/2022

Cum să activați sau să dezactivați un cont de utilizator Windows 10

Windows vă permite să aveți mai multe conturi de utilizatori locali pe același dispozitiv. Acest lucru permite fiecărui utilizator să aibă propriul spațiu de stocare a fișierelor, desktop personalizat și setări personalizate.

Cu toate acestea, uneori trebuie să dezactivați contul unui utilizator fără a-l șterge, deoarece ștergerea contului ar elimina toate fișierele, aplicațiile și setările personalizate ale acestuia. Dezactivarea unui cont elimină pictograma contului de pe ecranul de conectare și din meniu pentru a schimba utilizatorii. Acest lucru vă permite să reactivați contul mai târziu, fără a pierde datele. Iată cum puteți activa sau dezactiva un cont de utilizator în Windows 10.

Notă: Acest articol este destinat în principal persoanelor care folosesc Windows 10 în casele lor sau în întreprinderile mici. Dacă utilizați Windows 10 într-o afacere mai mare, probabil că nu veți avea mai multe conturi de utilizator locale configurate pe un sistem și aceste instrumente vor fi probabil dezactivate oricum.

Utilizatori Windows 10 Home și Pro: dezactivați conturile de utilizator cu linia de comandă

Indiferent de ediția de Windows 10 pe care o utilizați (Home, Pro sau chiar Enterprise), puteți utiliza o comandă rapidă la Linia de comandă pentru a activa sau dezactiva un cont de utilizator local. Deși există o modalitate grafică de a face acest lucru pentru utilizatorii Windows 10 Pro (pe care o vom acoperi în secțiunea următoare), Linia de comandă este disponibilă tuturor și foarte rapid.

Mai întâi, deschideți Command Prompt ca administrator. Apăsați Start, tastați „cmd” în caseta de căutare și veți vedea „Command Prompt” listat ca rezultat principal. Faceți clic dreapta pe rezultat și alegeți „Run ca administrator”.

  Cum să remediați Chrome care nu funcționează pe Windows 10

La prompt, tastați (sau copiați și lipiți) următoarea comandă, unde este numele contului de utilizator pe care doriți să-l dezactivați:

net user  /active:no

După finalizarea comenzii, puteți închide linia de comandă. Contul de utilizator va fi dezactivat și nu va mai apărea ca cont activ pentru conectare. Puteți repeta același proces pentru orice alte conturi pe care doriți să le dezactivați.

Notă: Dacă nu știți numele exact al contului, introduceți comanda net user pentru a obține o listă completă a tuturor utilizatorilor.

Dacă doriți să reactivați contul din nou, tot ce trebuie să faceți este să deschideți o altă sesiune ridicată de linie de comandă, dar acest tip de „nu” în loc de „da” pentru comutatorul activ:. Comanda va arăta astfel, înlocuind din nou cu numele contului de utilizator pe care doriți să-l activați:

net user  /active:yes

Numai utilizatorii Windows 10 Pro: Dezactivați un cont de utilizator cu Instrumentul de gestionare a computerului

Pentru această metodă, vom folosi Instrumentul de management al computerului. Este o modalitate rapidă și puternică de a accesa o multitudine de instrumente administrative, cum ar fi Task Scheduler, Performance Monitor, Device Manager, Disk Manager și multe altele. Utilizatorii Windows 10 Pro și Enterprise pot folosi secțiunea Utilizatori și grupuri locale pentru a acorda și a restricționa accesul unui utilizator la dispozitivul dvs. (Totuși, din nou, dacă rulați Windows 10 Enterprise, probabil că faceți parte dintr-un domeniu Active Directory și nu veți avea o utilizare sau acces la acest instrument.)

În Windows 10 Pro sau Enterprise, deschideți meniul Start și căutați „Gestionarea computerului”.

Alternativ, puteți apăsa Windows+X și apoi selectați „Gestionare computer” din meniul Utilizatori cu putere.

  29 Cel mai bun compresor MP4 pentru Windows

În fereastra Computer Management, navigați la System Tools > Local Users and Groups > Users. În dreapta, veți vedea o listă cu toate conturile de utilizator de pe sistemul dvs.

Faceți clic dreapta pe contul de utilizator pe care doriți să-l dezactivați, apoi faceți clic pe „Proprietăți”.

În fereastra Proprietăți care se deschide, bifați caseta de validare „Contul este dezactivat”, apoi faceți clic pe „OK” pentru a salva modificările.

Repetați pașii anteriori pentru orice alt cont de utilizator pe care doriți să îl dezactivați. După aceea, puteți închide Computer Management, iar conturile dezactivate nu vor mai apărea pe niciun ecran de conectare.

Pentru a reactiva un cont de utilizator, reveniți la fereastra Proprietăți pentru acel cont și debifați caseta de selectare „Contul este dezactivat”.