Cum funcționează telefoanele pliabile și când voi primi unul?

Telefoanele pliabile ar putea fi cea mai ciudată și mai revoluționară tehnologie a anului 2019. Dar cum funcționează aceste lucruri și când vom avea șansa să le cumpărăm?

Ce face ca aceste telefoane să fie pliabile?

Sigur, aveam telefoane flip care se pliau înapoi în anii ’90 și 2000. Dar acum suntem în era smartphone-urilor și dacă ai încerca să-ți pliezi smartphone-ul în jumătate, ai ajunge cu un telefon stricat. Asta cu excepția cazului în care smartphone-ul tău are un afișaj OLED flexibil, un ecran polimeric, componente specializate și o carcasă îmbinată. Telefoanele pliabile sunt pline cu o mulțime de tehnologie revoluționară, dar cea mai inovatoare componentă pe care o veți vedea este faimosul afișaj OLED flexibil.

Afișajele cu diode emițătoare de lumină organice (aka display-uri OLED) funcționează prin impulsuri de electricitate printr-o plasă de compuși organici. Sunt extrem de subțiri, flexibile și vii. Nu necesită lumină de fundal și pot produce culori mai îndrăznețe decât afișajele cu LED groase.

Aceste ecrane frumoase și flexibile sunt fabricate în principal de Samsung și sunt deja într-o serie de produse cu care s-ar putea să le cunoașteți. Galaxy S7 Edge are un afișaj OLED curbat. iPhone X conține un afișaj Samsung OLED. Sony a scos câteva televizoare OLED, iar LG produce o linie de Televizoare OLED cu semnătură care sunt subțiri ca hârtie și ușor flexibile.

Producători precum Samsung și Royole au dezvoltat ecrane OLED din aproximativ 2011, iar aceste afișaje și-au găsit deja drumul într-o mulțime de produse de consum. De ce a durat atât de mult pentru ca telefoanele pliabile să devină un lucru? Ei bine, companiile au trebuit să descopere cum să facă și toate celelalte componente ale unui telefon flexibile.

  Cele mai bune 10 aplicații de calendar pentru Mac pentru a vă ajuta să planificați și să programați

Sticla nu este foarte flexibilă, în caz că vă întrebați. Drept urmare, producătorii au fost nevoiți să dezvolte ecrane din polimer îndoit pentru telefoane flexibile. Circuitele alimentate și bateriile litiu-ion pot lua foc dacă le îndoiți înainte și înapoi, așa că producătorii au fost nevoiți să găsească o soluție pentru asta. Carcasele pentru telefoane din aluminiu și plastic sunt flexibile din punct de vedere tehnic, dar se vor rupe după câteva pliuri. Vezi unde se duce asta? Tot ceea ce v-ați aștepta să găsiți într-un telefon mobil trebuie revoluționat pentru a fi utilizat într-un telefon pliabil.

Producători precum Samsung și Royole și-au dat seama cum să facă componentele unui telefon mai flexibile. Altfel, nu ar lansa telefoane pliabile. Dar tehnologia este încă în fazele sale incipiente. Acestea fiind spuse, va dura câțiva ani pentru ca aceste dispozitive să devină accesibile și banale.

Între timp, nu putem decât să sperăm că producătorii vor veni cu un nume mai bun pentru telefoanele pliabile. Oamenii vor începe inevitabil să le numească „phondables” sau „flexiphones”, iar asta nu este bun.

Telefoanele pliabile oferă posibilități nesfârșite

Deci, ce vom face cu telefoanele pliabile? Este cam greu de dat seama încotro se îndreaptă această tendință, deoarece producătorii au luat deja tehnologia pe o varietate de căi unice.

Știm că unele dispozitive, cum ar fi Samsung Galaxy F și Royole FlexPai, se pot extinde în smartphone-uri de dimensiunea unei tablete, iar asta este destul de grozav. Le puteți folosi ca smartphone-uri obișnuite când vă plimbați sau le puteți plia în tablete atunci când doriți să conversați prin chat video cu un prieten sau să lucrați. Telefoanele care se dublează ca o tabletă ar putea schimba modul în care consumăm media și ar putea face și mai ușor să lucrați din mers.

  Remediați grupul sau resursa nu se află în starea corectă pentru a efectua operațiunea solicitată

Există și dispozitive, precum Motorola RAZR 4, care duc tehnologia pliabilă în cealaltă direcție. RAZR 4 se pliază pe sine ca un telefon cu flip și, în esență, transformă telefonul mobil voluminos într-un dispozitiv mult mai mic. Unele demonstrații tehnice au arătat telefoane pliabile care se pot înfășura în jurul încheieturii, iar Apple a achiziționat un brevet pentru un telefon care se rostogolește ca un sul, destul de ciudat.

Această tehnologie este atât de nouă și inovatoare încât producătorii nu sunt siguri ce să facă cu ea. Și acesta este un lucru cu adevărat interesant, deoarece formatul smartphone-urilor poate evolua în sfârșit în ceva mai mare.

Tehnologia se poate îndoi din formă

Multe dintre problemele cu smartphone-urile tradiționale au fost rezolvate. Ecranele lor sunt durabile, au o durată de viață tolerabilă a bateriei și sunt relativ ușor de utilizat pentru oameni. Dar telefoanele pliabile ne vor da puțin înapoi. Au ecrane mai mari care necesită mai multă putere a bateriei, sunt fabricate din materiale care nu sunt foarte durabile și vor funcționa diferit față de smartphone-ul obișnuit.

Cea mai mare plângere pe care o veți auzi despre aceste telefoane va fi probabil ecranele lor din plastic. Nu, nu se vor sparge ca sticla, iar companii precum Royole au făcut tot posibilul să fluture în jurul unor sloganuri precum „spune la revedere ecranelor sparte”, dar această idee este puțin înșelătoare. Îți amintești cum iPod-urile aveau ecrane din plastic care se zgâriau și se zgâriau în buzunar? Da, telefoanele pliabile vor avea aceeași problemă. Și, deoarece aceste telefoane sunt pliabile, nu veți avea mult noroc să găsiți un protector de ecran.

Dar ecranul nu este singura parte fragilă a unui telefon pliabil. Producătorii vor trebui să se îndepărteze de carcasele de telefoane din metal sau plastic dur, în favoarea materialelor care pot suporta îndoirea de sute de ori pe zi. Balamalele acestor telefoane pliabile vor fi puncte slabe serioase (au fost și pe telefoanele flip), deoarece vor fi în mare parte fabricate din plastic și metale ușoare. Ecranele OLED de pe aceste dispozitive vor fi, de asemenea, o problemă, deoarece OLED-urile pot suferi arderea în timp (cum ar fi un televizor), iar materialul organic din care sunt fabricate este foarte vulnerabil la umiditate.

  11 podcasturi AI care vă vor modela perspectiva

Durata de viață a bateriei, compatibilitatea software-ului, circuitele și ușurința în utilizare vor fi, de asemenea, obstacole pentru aceste telefoane. Dar este posibil ca unii oameni să nu fie prea îngrijorați de aceste probleme mai mici și vor fi rezolvate cu mult înainte ca telefoanele pliabile să atingă un preț convenabil pentru consumatori.

Dacă se întâmplă să puneți mâna pe un telefon pliabil în 2019, atunci veți plăti o mulțime de bani pentru un dispozitiv care este fragil, ciudat, slab și avid de putere. Îți amintești cât de ciudat a fost iPad-ul de prima generație? Da, va fi puțin așa. Dar concurența promovează progresul tehnologic, iar aceste dispozitive pliabile (dacă devin populare) ar trebui să devină confortabile și durabile în mai puțin de un deceniu.

Veți avea un telefon pliabil… În cele din urmă

Chiar din acest moment, singurul telefon pliabil pe care îl puteți cumpăra este Royale FlexPaiși costă 1.318 USD. Multe companii par să-și împingă telefoanele flexibile pe piață cât mai repede posibil (pe lângă 5G), iar unele companii vor stabili datele de lansare la MWC 2019 pe 25 februarie. Este sigur să presupunem că Samsung Galaxy F va apărea anul acesta, dar vom ști cu siguranță când Samsung va deține un comunicat de presă pe 20 februarie.

Judecând după prețul de 1.318 USD al FlexPai, nu veți găsi niciun telefon pliabil la buget în 2019. Și, sincer, FlexPai nu arată ca un dispozitiv de foarte înaltă calitate. Videoclipuri de la CES 2019 arătați că ecranul FlexPai nu se potrivește cu el