Ce sunt + Diferența dintre TCP și UDP

TCP și UDP sunt protocoale de conexiune care sunt utilizate pentru a stabili modul în care datele sunt schimbate printr-o conexiune la Internet. Dacă știți deja ce înseamnă IP (adică Internet Protocol), atunci știți deja, deoarece atât TCP, cât și UDP au fost dezvoltate pe deasupra.

Cu toate acestea, ați greși să credeți că sunt practic la fel; deși atât TCP, cât și UDP „au un cuvânt de spus” în modul în care datele dumneavoastră sunt trimise/primite pe Internet, ele sunt de fapt extrem de diferite și, din acest motiv, sunt folosite în scopuri diferite.

Comparație TCP UDP

Pe scurt, să spunem că utilizați din neatenție aceste două protocoale în fiecare zi când accesați Internetul, ceea ce le face primordiale în modul în care dispozitivul dvs. comunică cu Web-ul deschis (și dispozitivele conectate la acesta) și invers.

Deoarece atât TCP, cât și UDP sunt construite pe protocolul Internet, poate doriți să înțelegeți mai multe despre IP înainte de a trece direct la lecțiile introductive TCP/UDP. Știi, trebuie să înveți să mergi înainte de a putea alerga.

Ce este o adresă IP?

IP, care este prescurtarea de la Internet Protocol, este coloana vertebrală pe care a fost construit Internetul așa cum îl știm noi. Importanța sa poate fi dedusă cu ușurință prin faptul că fiecărui dispozitiv i se atribuie o adresă IP unică pentru a putea accesa Internetul.

Adresa era compusă numai din numere și zecimale. Pentru a fi mai specific, o adresă IPv4 poate fi formată din patru numere individuale, fiecare dintre ele putând avea o valoare între 0 și 254. IPv4 ne-a oferit un interval total de 4,3 miliarde de adrese IP unice.

Inevitabil, internetul a început să ajungă la punctul în care nu puteau fi generate noi adrese IP unice, atunci când sistemul IPv6 a intrat pentru a salva situația. Adresele IPv6 publice folosesc cifre hexazecimale și fiecare conține 128 de biți, ceea ce înseamnă că în loc de baza 10 (de la 0 la 10) folosesc baza 16 (de la 0 la 10 plus „a” la „f”).

Cu ajutorul sistemului IPv6, gama totală de adrese IPv6 publice pe care le-am putea avea este de 340 undecillioane (3,4 * 10^28). Dacă acest lucru este imposibil de înțeles, vezi cum arată adresele IPv4 și IPv6 mai jos:

Exemplu de adresă IPv4: 10.238.126.215
Exemplu de adresa IPv6: fe80:0db8:0412:2001:3c5e:0000:10a9

Deși scopul final este ca IPv6 să înlocuiască IPv4, în prezent cele două protocoale funcționează împreună.

Adresele IP permit dispozitivelor compatibile cu internet să se găsească, să comunice între ele și să facă schimb de informații. Partajarea datelor, transmiterea în flux a unui videoclip sau trimiterea de e-mailuri nu ar fi posibile fără o adresă IP. Tot ceea ce faci online poate fi transcris în date.

  Cum să ștergeți informațiile sincronizate din Chrome

Pentru a asigura funcționalitatea optimă, IP-ul împarte aceste date în bucăți mai mici, astfel încât să le poată gestiona mai bine. Ne referim la aceste bucăți de date drept pachete. Cu toate acestea, aceste pachete nu conțin doar informațiile pe care ar trebui să le transporte, ci și adresa IP de destinație a dispozitivului la care trebuie să ajungă. Această destinație se numește antet.

După ce un pachet părăsește dispozitivul, acesta se îndreaptă către un gateway, care scanează adresa IP de destinație a pachetului tău pe domeniul său. Merită menționat faptul că gateway-ul poate vedea doar un anumit set de adrese IP pe Internet.

Deci, dacă gateway-ul nu poate găsi adresa în domeniul său, pur și simplu trimite pachetul către un alt gateway, iar această operațiune continuă până când pachetul ajunge la un gateway care poate detecta adresa IP de destinație specificată în antet și trimite pe dispozitivul asociat cu adresa respectivă.

Un alt lucru care merită remarcat este că faptul că datele dumneavoastră sunt împărțite în pachete mici înseamnă că nu trebuie neapărat să sosească în ordine, sau chiar să folosească aceeași rută, de altfel. De fapt, pachetele încearcă de fiecare dată să găsească cea mai rapidă rută pe care o pot.

Nu în ultimul rând, trebuie să știți că protocolul de internet nu este specific formatului, ceea ce îl face ideal pentru orice formă de date, fie că vorbim de video, imagini, audio, e-mailuri, mesaje instantanee sau chiar jocuri.

Ce este TCP?

TCP, care înseamnă Transmission Control Protocol, este unul dintre principalele protocoale utilizate de suita de protocoale Internet. A venit înainte de UDP și a fost folosit pentru a permite programelor și dispozitivelor deopotrivă să facă schimb de informații printr-o rețea.

Puteți observa că uneori este asociat cu IP și denumit TCP/IP, dar înseamnă același lucru (adică TCP și TCP/IP sunt exact același lucru).

După cum sa explicat mai sus, datele sunt împărțite în pachete mici și trimise către alte dispozitive în această formă fragmentată, eventual chiar pe rute diferite. TCP a fost inventat pentru nevoia de a reasambla aceste pachete înapoi în forma lor originală.

TCP așteaptă să sosească toate pachetele, le numără, le verifică pentru erori folosind o sumă de control, recunoaște pachetele care au ajuns la destinație și solicită computerului de origine să le retrimită pe cele care nu au ajuns prima dată. După ce a primit toate pachetele, TCP le reasamblează în datele originale și le livrează unei aplicații adecvate (de exemplu, client de e-mail, vizualizator de imagini, player video).

  Common Internet File System (CIFS) explicat în 5 minute sau mai puțin

Acest proces are loc foarte rapid în zilele noastre și asigură că datele ajung pe aparatul destinatarului exact așa cum au fost pe dispozitivul expeditor, fără modificări ulterioare. În plus, implică o comunicare constantă la ambele capete, deoarece procesul poate fi de fapt descris ca un dus-întors continuu între dispozitivele participante până când datele sosesc și sunt confirmate 100%.

Este de la sine înțeles că această comunicare constantă între dispozitive pune o presiune îngrozitoare asupra TCP, deoarece orice pachet pierdut sau corupt poate opri procesul până când bitul lipsă ajunge în siguranță la destinație. Cu toate acestea, TCP nu trebuie să facă totul de la sine, așa că UDP a fost inventat la scurt timp după.

Pe scurt, TCP:

Se asigură că niciun pachet nu este aruncat
Solicită ca pachetele să fie retrimise dacă detectează unele lipsă
Trimite pachetele în ordine, astfel încât să poată fi reasamblate cu ușurință
Cel mai popular protocol de internet
Mai lent decât UDP, deoarece trebuie să se asigure că sosește fiecare pachet
Potrivit pentru site-uri web, e-mailuri, FTP (File Transfer Protocol), partajare de fișiere P2P

Ce este UDP?

UDP, prescurtare pentru User Datagram Protocol, este o alternativă la TCP, așa că este sigur să presupunem că în esență au aceeași sarcină. Cu toate acestea, sunt și extrem de diferite în același timp, deoarece TCP este destul de meticulos la verificarea pachetelor de date, în timp ce UDP este puțin mai neglijent.

Imaginați-vă doi angajați care manipulează scrisori la o stație de sortare a corespondenței: TCP este cel care examinează cu atenție fiecare scrisoare și reține orice comunicare până la sosirea fiecărei scrisori, în timp ce UDP doar verifică integritatea scrisorilor și le trimite către destinații, în același timp eliminând orice scrisoare care nu a sosit și nu a cerut o retrimitere.

Deci, este sigur să spunem că UDP este mai rapid, dar de ce ai vrea să sacrifici viteza în detrimentul pierderii datelor pe parcurs? Ei bine, practic există unele aplicații în care pierderea pachetelor nu este chiar o tragedie.

De exemplu, dacă utilizați un client VoIP și vorbiți cu cineva, este posibil să observați pierderea ocazională a cadrului sau un pic de bâlbâială în sunet, care este de cele mai multe ori ușor de ignorat și, prin urmare, nu este crucial. Același lucru este valabil și pentru jocuri, unde este posibil să observați bâlbâiala jocului sau banda de cauciuc din când în când. Pur și simplu reluați jocul și acesta este sfârșitul, deoarece UDP doar elimină pachetele care s-au pierdut în tranzit.

Cu alte cuvinte, UDP:

Este mai rapid decât TCP și utilizează mai puține resurse
Nu trimite neapărat pachetele în ordine
Aruncă toate pachetele lipsă pentru a accelera conexiunea
Expeditorul nu are cum să afle dacă pachetele au fost abandonate
Folosit în principal pentru streaming video, VoIP, jocuri și transmisiuni live

  Cum să înghețe locația pe Find My iPhone

TCP și UDP în utilizarea VPN

În zilele noastre, din ce în ce mai multe VPN-uri încep să adopte WireGuard sau să-și creeze protocolul proprietar pentru a fi utilizat, dar multe dintre ele se bazează pe OpenVPN, deoarece după toți acești ani este încă fiabil, rapid și sigur.

Cu toate acestea, ceea ce poate nu știți este că OpenVPN funcționează atât cu TCP, cât și cu UDP și, de cele mai multe ori, vă permite să alegeți între cele două protocoale. În timp ce aceasta poate suna ca o decizie importantă de luat (integritatea datelor versus viteza), adevărata problemă se află în altă parte.

În timp ce utilizați un VPN, este posibil să nu puteți observa nicio diferență uriașă între TCP și UDP în ceea ce privește viteza. Cu toate acestea, dacă conexiunea dvs. trebuie să ocolească un firewall, atunci lucrurile se schimbă, în principal pentru că aceste protocoale funcționează pe porturi diferite, iar unele firewall-uri pot bloca porturile implicite pentru anumite tipuri de trafic.

De aceea, furnizorii VPN vă permit să alegeți între TCP și UDP. Dacă observați că conexiunea dvs. nu funcționează pe un protocol, puteți doar să comutați la celălalt și să vă încrucișați degetele. Unii furnizori VPN vă oferă setări avansate în care puteți alege și un port personalizat pentru conexiunea dvs., pentru a evita firewall-urile.

Diferența dintre TCP și UDP

TCP

UDP

TCP este cel mai utilizat protocol pe internet
Toate datele trimise ajung la destinatar, fără garanție de pierdere a pachetelor
Pachetele sunt trimise în ordine
Necesită mai multe resurse, ceea ce îl face și mai lent.

UDP este folosit pentru jocuri, streaming video, VoIP, transmisii live
Expeditorul nu va ști dacă lipsește un pachet (nu este primit)
Pachetele nu sunt neapărat trimise în ordine
Mai puține resurse necesare, mai rapid.

TCP vs UDP: Concluzie

Pentru a încheia lucrurile, TCP și UDP sunt protocoale destul de similare, prin faptul că se asigură că datele tale ajung la destinație în siguranță și fără a fi modificate undeva pe parcurs.

TCP efectuează mai multe verificări în timp ce transmite date și este, în general, mai drastic în ceea ce privește nu pierderea pachetelor, ceea ce îl face excelent pentru site-uri web, e-mailuri, mesaje instant, imagini și partajarea fișierelor.

UDP doar verifică dacă destinația este corectă și verifică integritatea pachetelor, dar nu cere expeditorului să retrimită pachetele pierdute și doar le elimină, ceea ce înseamnă că vei avea o conexiune mai rapidă, dar poți să arunci pachetele de-a lungul modul în care. UDP este folosit mai ales pentru jocuri, VoIP, streaming video și difuzare de conținut live, unde pierderea câtorva pachete nu ar trebui să afecteze prea mult rezultatul final.