Ce sunt atacurile spool și cum să te ferești de ele?

Când vorbim despre atacuri de securitate cibernetică, ne vin în minte amenințările cibernetice comune, cum ar fi viruși, programe malware, phishing, ransomware și alte atacuri de inginerie socială. Cu toate acestea, odată cu evoluția amenințărilor la adresa securității cibernetice, hackerii dezvoltă activități criminale cibernetice avansate pentru a încălca datele și pentru a compromite informațiile comerciale sensibile.

Un astfel de atac este atacul Spooling, care presupune stocarea sau salvarea temporară a datelor, astfel încât acestea să poată fi procesate ulterior.

Spooling, pentru cei neinițiați, este un acronim pentru Simultaneous Peripheral Operation On-Line, este un atac cibernetic multi-programare care include copierea și transferul de date către alte dispozitive.

Ce sunt aceste dispozitive? Care este exact scopul spooling-ului și cum funcționează exact?🤔 În acest articol, vom răspunde la toate aceste întrebări și multe altele, pentru a obține o imagine clară a spooling-ului și a ceea ce înseamnă.

Ce este spooling-ul?

Spooling-ul, folosit în mod obișnuit în sistemele informatice și de rețea, se referă la salvarea temporară a datelor în memoria fizică sau volatilă, astfel încât acestea să poată fi procesate mai târziu eficient și ușor.

Acest proces de salvare temporară a datelor permite procesorului să rămână într-un mod de execuție pentru o perioadă mai lungă până când poate executa instrucțiunile transmise în rețea și datele sunt transferate către alte dispozitive.

Acest proces implică de obicei implementarea pe dispozitive de intrare/ieșire, cum ar fi imprimante, tastaturi și șoareci.

Acest mecanism de stocare a datelor care urmează să fie executate ulterior facilitează efectuarea mai multor operațiuni în același timp, îmbunătățind performanța sistemului. Mai simplu spus, datele stocate rămân în linie pentru execuție până când este timpul să ruleze.

Cel mai comun și cel mai real exemplu de spooling este o imprimantă🖨️. Când trimiteți mai multe fișiere sau documente pentru imprimare, spoolerul imprimantei spool documentul, imprimând fiecare document unul câte unul în ordinea corectă.

Acest mecanism de spool este utilizat în mai multe scopuri, inclusiv urmărirea sarcinilor din coadă care trebuie finalizate, stocarea datelor pentru a le transmite prin rețea sau îmbunătățirea performanței sistemelor, permițând unui dispozitiv lent, cum ar fi o imprimantă, să ajungă din urmă. la un dispozitiv mult mai rapid.

Din păcate, companiile de infracțiuni cibernetice ar trebui să știe că lista este în continuă extindere, deoarece hackerii găsesc modalități mai noi de a încălca securitatea, iar una dintre ele este spooling.

Spoolingul ca amenințare pentru securitatea cibernetică

Criminalii cibernetici exploatează⚠️ natura tampon a spoolingului și capacitatea acesteia de a îmbunătăți performanța sistemului.

Într-un atac de tip spooling, infractorii cibernetici supraîncărcă sistemul trimițându-l cu prea multe date rău intenționate, în special către dispozitivele vulnerabile. Astfel, acesta acționează ca un atac Denial of Service (DoS), inundând sistemul cu o mulțime de date rău intenționate, care pot fi greu de detectat datorită faptului că apar ca un flux de trafic legitim.

Odată ce infractorii cibernetici accesează rețeaua sau datele sistemului prin spooling, aceștia le pot modifica, pot face modificări sau chiar injecta coduri rău intenționate pentru a obține acces de la distanță la sistem sau la controlul dispozitivului. Acest control le permite infractorilor cibernetici să desfășoare activități criminale cibernetice, cum ar fi încălcarea datelor și sabotarea sau furtul de date confidențiale.

Spolere de imprimare:

Unul dintre exemplele și preocupările majore de spooling în securitatea cibernetică este spoolerii de imprimare, în care hackerii exploatează dispozitivele de imprimare instalând drivere de imprimare. Aceste drivere sunt de obicei corupte și sunt folosite pentru a injecta coduri rău intenționate pentru a obține acces și control și pentru a cauza probleme în dispozitivul computerului conectat la imprimantă.

  12 cele mai bune software-uri de scriere romane care vă ajută să vă scrieți cartea visurilor [2023]

Potrivit unui raport, compania de securitate cibernetică Kaspersky a descoperit că hackerii au condus 65.000 de atacuri cibernetice prin aplicația Print Spooler din Windows din iulie 2021 până în aprilie 2022. Acest lucru a afectat utilizatorii din întreaga lume, în principal din țări precum Italia, Turcia și Coreea de Sud.

Acest lucru arată impactul spooling-ului în lumea infracțională cibernetică și cât de dificil devine administratorilor chiar să recunoască dacă sistemul este piratat sau nu.

Astfel, prin spooling, hackerii pot participa la mai multe activități rău intenționate împotriva sistemelor și rețelei dvs., inclusiv:

 • Aruncarea fișierelor de la distanță folosind spooler
 • Instalarea unui driver de imprimantă rău intenționat
 • Controlul spoolerului pentru a-i comanda imprimarea într-o locație privilegiată sau restricționată
 • Obținerea execuției codului prin fișierele spooler

Să aflăm mai multe despre cum funcționează un atac de spool pentru a accesa și a compromite datele sensibile de afaceri.

Cum funcționează aceste atacuri?

Fiecare atac cibernetic începe prin încercarea de a accesa sistemul țintă sau rețeaua din imagine. Același lucru este și cazul atacurilor spooling.

Iată un proces pas cu pas despre cum funcționează un atac de spool:

 • În primul rând, atacatorul identifică dispozitivul sau sistemul care utilizează spooling pentru a stoca date. Aceste dispozitive pot include o imprimantă, un driver de bandă sau orice alt dispozitiv de intrare/ieșire care utilizează mecanismul de spooling al bufferului.
 • Apoi, atacatorul poate distruge sistemul în două moduri. În primul rând, ar putea trimite o cantitate mare de fișiere sau date către un sistem folosind spooling, copleșindu-l cu cereri multiple și consecvente. Acest lucru ocupă o mare parte din memorie a dispozitivului, limitând disponibilitatea acestuia și provocând blocarea acestuia.
 • Sau atacatorul ar putea crea un fișier rău intenționat constând din date sau cod rău intenționat și să-l trimită către spool. Fișierul poate conține malware, iar codul său este executat odată ce trece sau este citit în spool.
 • Atacatorul poate fie păcăli un utilizator să trimită fișierul într-un spool, fie să-l trimită direct în mod rău intenționat către sistemul spool țintă.
 • Odată ce sistemul citește fișierul spool rău intenționat și execută codul din interior, acesta duce fie la executarea programelor malware, la prăbușirea sistemului sau la suprascrierea datelor legitime.
 • Acum, în funcție de scopul atacului sau al atacatorului, aceștia pot fie să obțină acces neautorizat la sistem, să fure informații confidențiale, să exfiltreze date sau să provoace daune sistemului, perturbând complet funcționalitatea acestuia.

După o implementare cu succes a atacului de spool, poate perturba semnificativ funcționarea și datele sistemului dvs. Să aflăm despre alte câteva amenințări ale atacurilor spool la adresa securității cibernetice a organizației dvs.

Cum sunt exploatate rețelele companiei?

Atacurile cibernetice reprezintă o amenințare majoră la adresa securității cibernetice a organizației, deoarece exploatează vulnerabilitățile unui sistem sau ale unei rețele, responsabile de operarea operațiunilor de intrare-ieșire precum tipărirea.

Criminalii cibernetici exploatează funcționalitatea datelor de stocare a sistemului într-un spool, astfel încât acestea să poată fi executate unul câte unul în scopuri rău intenționate, cum ar fi:

 • Mișcare laterală: odată ce atacatorul exploatează vulnerabilitatea spoolerului de imprimare, acesta obține cu ușurință acces la sistem și se deplasează lateral în cadrul rețelei, exploatând și compromițând alte sisteme și dispozitive.
 • Ransomware: criminalii cibernetici pot implementa, de asemenea, diferite tipuri de ransomware în întreaga rețea, după ce au acces la sistem prin spooling. Ele pot provoca pierderi financiare semnificative și întrerupere a datelor prin compromiterea fișierelor criptate critice și cerând o răscumpărare în schimbul eliberării lor.
 • Scurgeri de date: Hackerii folosesc vulnerabilitățile de spool pentru a compromite informațiile comerciale sensibile, cum ar fi înregistrările financiare istorice, documentele confidențiale ale companiei, informațiile personale despre clienți și proprietatea intelectuală, ceea ce duce la pierderi majore de date și daune reputației companiei:
 • Suprafață largă de atac: deoarece spoolerii de imprimare sunt prezenți în mai multe tipuri de sisteme, inclusiv stații de lucru, imprimante și servere, oferă atacatorilor o suprafață largă de atac și puncte de intrare în rețeaua unei organizații, ceea ce face și mai dificilă prevenirea organizațiilor. acest atac.
 • Sisteme vechi: versiunile software învechite și sistemele vechi vechi nu sunt actualizate cu cele mai recente corecții de securitate, ceea ce le face mai vulnerabile și susceptibile la atacuri spool.
  8 platforme care pot ajuta

Deci, ce măsuri trebuie să ia organizațiile pentru a limita sau elimina sfera atacurilor spool și pentru a evita să cadă victima acestei amenințări cibernetice rău intenționate? Să aflăm.

Citiți și: Instrumente de eliminare și verificare a ransomware-ului pentru a vă salva computerul.

Cum să preveniți atacurile de spooling

După cum am discutat, atacurile spooling sunt cele mai mari amenințări la adresa securității cibernetice și a afacerilor din întreaga lume, în special din cauza provocării de a identifica sau detecta rapid prezența lor.

Cu toate acestea, puteți preveni aceste atacuri folosind câteva măsuri preventive robuste. Să aflăm cum.

#1. Folosiți parole puternice

Utilizarea parolelor puternice și implementarea procedurilor de autentificare puternice sau a instrumentelor de parole crește dificultatea și complexitatea accesării sistemelor și rețelelor companiei pentru atacatori.

Prin urmare, folosirea parolelor puternice, complexe și lungi, constând din litere, cifre și caractere speciale, este crucială pentru a face dificilă ghicirea atacatorilor. În același timp, este, de asemenea, important să actualizați parolele în mod regulat, fie lunar, fie trimestrial, reducând fereastra de oportunitate pentru hackeri de a obține acces neautorizat prin parole compromise.

În plus, implementarea protocoalelor de autentificare robuste, cum ar fi autentificarea multi-factor (MFA), biometria, scanarea feței sau a retinei etc., ajută la întărirea în continuare a securității sistemului, reducând la minimum riscul de spooling și alte atacuri cibernetice rău intenționate.

În atacurile de tip spooling, atacatorii își uzurpă adesea identitatea utilizatorilor legitimi, încercând să obțină acces neautorizat la sistemele și dispozitivele companiei. Dacă compromit acreditările de conectare ale unui angajat legitim, devine mai ușor pentru aceștia să răspândească programe malware sau să compromită sistemul pentru mijloace rău intenționate.

#2. Criptarea datelor spool

Utilizarea algoritmilor și a cheilor de criptare pentru a cripta datele spool este o altă măsură crucială pentru a preveni riscul de a ataca atacatorii spool și pentru a evita încălcările și pierderile de date.

Utilizarea criptării end-to-end a datelor spool în tranzit asigură securitatea și confidențialitatea datelor, chiar dacă un atacator le interceptează. Astfel, protocoalele de criptare sigure, cum ar fi HTTPS, SSL sau TLS, VPN sau SSH, vă vor ajuta să protejați și să criptați datele sensibile spool din sistem, prevenind exfiltrarea datelor.

#3. Monitorizarea datelor spool

Implementarea înregistrării și monitorizării datelor spool joacă un rol crucial în prevenirea atacurilor spool.

Monitorizarea regulată a datelor spool ajută la urmărirea activităților de spooling și permite detectarea, analizarea și răspunsul în timp real la activitățile neautorizate și suspecte în procesul de spool.

Cu detectarea timpurie, detectarea anomaliilor, recunoașterea modelelor și analiza comportamentului utilizatorilor — monitorizarea regulată a datelor spool și stabilirea de alerte în timp real ajută organizațiile dvs. să urmărească și să răspundă la riscurile și atacurile de spool.

În plus, monitorizarea datelor spool ajută, de asemenea, să se asigure că toate activitățile de spool sunt auditate și înregistrate în mod corespunzător. Acest lucru este esențial în special pentru conformitatea cu politicile interne și cerințele de reglementare.

#4. Copiere de rezervă a datelor spool

Deși copia de rezervă a datelor spool nu ajută în mod direct la prevenirea atacurilor spooling, aceasta oferă un mijloc de recuperare după atac și de a minimiza impactul potențial al acestuia asupra companiei.

De exemplu, copierea de rezervă a datelor spool permite o recuperare ușoară a datelor, minimizând riscurile de nefuncționare și evitând pierderile permanente de date în cazul atacurilor de spool cu ​​succes.

În plus, backup-ul datelor spool permite, de asemenea, atenuarea ransomware-ului, facilitând restabilirea datelor spool compromise și piratate – fără a fi nevoie să plătiți o răscumpărare uriașă atacatorului.

#5. Restricționarea accesului la datele spool

Implementarea protocoalelor robuste de control al accesului, cum ar fi Controlul accesului bazat pe atribute (ABAC) și Controlul accesului bazat pe roluri (RBAC), ajută la restricționarea accesului neautorizat și asigură că numai utilizatorii sau angajații autorizați pot accesa sistemul sau pot trimite fișiere spool în sistem.

Este esențial să se impună principiul celui mai mic privilegiu pentru a oferi utilizatorilor acces doar la acele sisteme și resurse necesare de care au nevoie pentru a-și îndeplini sarcinile.

#6. Menținerea la zi a datelor spool

Menținerea la zi a datelor spool ajută la abordarea mai multor vulnerabilități de securitate a datelor și la reducerea impactului atacurilor spooling.

  Cum se scrie un comunicat de presă [+ 4 Templates]

Gestionarea regulată a patch-urilor și menținerea la zi a sistemului cu cele mai recente patch-uri de securitate minimizează suprafața de atac pentru atacurile spooling. În mod similar, păstrarea la zi a datelor spool ajută, de asemenea, la remedierea erorilor și la asigurarea unei integrități ridicate a datelor.

#7. Folosind un firewall

Firewall-urile și software-ul antivirus acționează ca o barieră între rețeaua internă și cea externă, monitorizând și blocând traficul și fișierele rău intenționate către sistemele dvs. spool.

Puteți utiliza un firewall pentru a bloca traficul rău intenționat de la surse suspecte, necunoscute și neautorizate către sistemele dvs. de spool, permițând doar traficul autorizat și reducând riscurile atacurilor de spool.

În același timp, păstrarea firewall-urilor actualizate și configurate cu cele mai recente actualizări de securitate este crucială pentru a asigura cea mai mare securitate a rețelelor și sistemelor companiei.

#8. Utilizarea sistemelor de detectare a intruziunilor

Un sistem de detectare a intruziunilor (IDS) este o aplicație software sau un dispozitiv care monitorizează un sistem sau o rețea pentru activități rău intenționate sau încălcări ale politicii legale.

Astfel, prin monitorizarea activă a traficului și activităților sistemelor de spooling, sistemele de detectare a intruziunilor permit detectarea timpurie, informații și alerte pentru semne de atacuri spool, permițând organizațiilor să le atenueze și să le răspundă rapid și eficient.

Acestea folosesc detectarea anomaliilor și bazate pe semnături pentru a stabili o linie de bază pentru comportamentul normal al modelului de spooling și pentru a declanșa alerte în caz de abatere de tipar și suspiciune.

#9. Utilizarea sistemelor de prevenire a intruziunilor

Un sistem de prevenire a intruziunilor (IPS) este una dintre cele mai critice componente ale strategiei de securitate a rețelei. Monitorizează continuu traficul din rețea în timp real și ia măsuri dacă detectează orice trafic sau activitate rău intenționată.

În timp ce sistemele de detectare a intruziunilor doar detectează și alertează cu privire la comportamentul suspect, IPS ia, de asemenea, acțiuni rapide și imediate împotriva acelor activități pentru a le împiedica să provoace vreo daune sistemelor – abordând eficient și rapid atacurile precum atacurile spooling.

Ei folosesc răspunsuri automate pentru a răspunde automat la atacurile de spool pe care le detectează prin atenuarea sau blocarea activităților suspecte pe care le detectează. În plus, ele valorifică, de asemenea, inspecția traficului, inspecția conținutului, limitarea ratei de solicitare, blocarea geografică, aplicarea protocolului și multe altele pentru a permite detectarea timpurie și prevenirea riscurilor de atac de tip spooling.

#10. Fii atent la ceea ce dai click

Adesea, atacurile spooling sunt inițiate cu linkuri rău intenționate și e-mailuri de phishing. Chiar și fișierele sau atașamentele pe care atacatorul le trimite în spool conțin link-uri rău intenționate, care, atunci când dai clic, te pot duce la site-uri web false sau pot declanșa descărcări de software rău intenționat.

Prin urmare, este important să fiți atenți la locul în care faceți clic pentru a preveni riscul de atacuri spool.

#11. Educați-vă angajații cu privire la atacurile spooling

Educarea angajaților dumneavoastră cu privire la riscurile potențiale ale spooling-ului este una dintre cele mai importante măsuri preventive pentru a evita atacurile spooling.

Este esențial să vă asigurați că personalul organizației dumneavoastră este bine conștient de cele mai recente atacuri cibernetice și de amenințările implicate de spooling. Prin urmare, sunt mai bine echipați cu cunoștințele necesare pentru a le atenua.

De asemenea, puteți desfășura instruire în domeniul securității cibernetice pentru a răspândi conștientizarea atacurilor de spooling și a instrui angajații pentru a identifica riscurile de spooling, semnele de e-mailuri, atașamente și link-uri suspecte și modalități de a raporta sau atenua aceste riscuri pentru a reduce impactul acestora asupra sistemelor și rețelelor organizației.

Fii în siguranță!

Rămâneți vigilenți cu privire la cele mai recente și în evoluție amenințări la adresa securității cibernetice este esențial pentru companii și organizații pentru a evita să cadă victimele atacurilor rău intenționate și să piardă date sensibile și informații despre afaceri.

Atacatorii cibernetici exploatează mecanismul de spool prin trimiterea de trafic sau fișiere rău intenționate către rețelele și sistemele de spool pentru a obține acces neautorizat și a compromite datele confidențiale.

Obținerea accesului la date sensibile spool le permite infractorilor cibernetici să le compromită în mai multe moduri și, de asemenea, să implementeze alte forme de atacatori cibernetici, cum ar fi atacurile ransomware, malware sau phishing.

Sperăm că acest articol vă va ajuta să înțelegeți ce este spooling-ul, cum funcționează atacurile spooling și cum îl puteți preveni și atenua pentru a evita încălcările de date și riscurile menționate mai sus și pentru a asigura o poziție robustă de securitate a rețelei pentru organizația dvs.

În continuare, cel mai bun software de conformitate cu securitatea cibernetică pentru a rămâne în siguranță🔒.