12/09/2022

Ce se întâmplă exact când închideți sau vă deconectați de la Windows?

Windows lucrează mult în fundal când închideți, reporniți sau vă deconectați de la computer. Procesul asigură că toate datele de lucru și aplicația dvs. sunt salvate înainte ca hardware-ul să se oprească.

Windows verifică utilizatorii conectați (la închidere)

Când spuneți computerului să se închidă sau să repornească, Windows verifică mai întâi dacă alte conturi de utilizator Windows au sesiuni active. Acest lucru se întâmplă atunci când vă blocați sesiunea Windows și vă conectați cu un alt cont de utilizator înainte de a vă deconecta mai întâi.

Dacă Windows observă că un alt utilizator nu s-a deconectat încă corect, veți vedea un mesaj „Altcineva încă folosește acest computer”. Celălalt utilizator ar putea pierde orice date nesalvate din aplicațiile deschise dacă reporniți forțat. De obicei, este o idee bună să te oprești aici și să-l lași pe celălalt utilizator să se conecteze, să-și salveze munca și să se deconecteze înainte de a se închide.

Windows vă permite să faceți clic pe „Opriți oricum” dacă sunteți sigur că celălalt utilizator nu are nicio lucrare deschisă de salvat. Acest lucru va deconecta forțat celălalt cont de utilizator, închizând toate aplicațiile deschise. Toate datele nesalvate se vor pierde.

Dacă sunteți singurul utilizator conectat, nu veți vedea acest mesaj și Windows va trece direct la pasul următor.

Windows le spune programelor să-și salveze munca și să se închidă

Înainte de a vă deconecta efectiv de la computer, Windows spune tuturor programelor deschise să-și salveze munca și să se închidă. Acest lucru se întâmplă și atunci când închideți sau reporniți computerul, deoarece deconectarea este o parte necesară a procesului de închidere.

  Cum să testați difuzoarele de sunet surround pe Windows 10

Mai exact, Windows trimite WM_QUERYENDSESSION mesaj către fiecare fereastră deschisă. Nu doar închide forțat orice program deschis. Programelor li se spune să-și salveze munca și să se închidă și poate dura un moment înainte de a face acest lucru. Acesta este motivul pentru care uneori poate dura puțin pentru a închide sau a vă deconecta de la computer.

Programele pot „bloca” acest proces spunând că au nevoie de intrarea utilizatorului din partea dvs. De exemplu, un program poate avea fișiere deschise pe care trebuie să le salvați. Veți vedea un mesaj „Această aplicație împiedică închiderea” dacă o aplicație solicită introducerea. O aplicație poate afișa, de asemenea, un mesaj personalizat aici cu ShutdownBlockReasonCreate funcţie.

Dacă vedeți acest mesaj, ar trebui să faceți clic pe „Anulați”, să verificați aplicația, să vă salvați datele și să o închideți singur. Dacă renunțați la date, puteți continua făcând clic pe „Închideți oricum” sau „Deconectați-vă oricum”.

Rețineți că Windows închide alte aplicații pe măsură ce sunt gata. Deci, dacă aveți zece aplicații deschise și doar una vă împiedică să vă închideți, veți vedea doar acea singură aplicație dacă faceți clic pe „Anulați” aici. Windows va fi închis deja celelalte nouă aplicații.

Pe Windows 10, Windows își va aminti și ce ferestre de aplicație ați avut deschise și va încerca să le redeschidă data viitoare când vă conectați la computer.

Windows vă deconectează

După ce le-ai spus tuturor programelor deschise să-și salveze datele și să se închidă, Windows te deconectează. Întreaga „sesiune” Windows aparținând contului dvs. de utilizator este încheiată și niciun program deschis nu va continua să ruleze ca cont de utilizator.

  Cum să afișați skin-uri Rainmeter pe mai multe monitoare pe Windows 10

O mulțime de acțiuni individuale sunt implicate în deconectarea curată de la Windows. De exemplu, conținutul registrului Windows al contului dvs. de utilizator este în mod normal stocat în memorie. Când vă deconectați, acestea sunt salvate pe disc. Ele vor fi încărcate înapoi în memorie data viitoare când vă conectați.

Dacă tocmai vă deconectați, Windows vă readuce la ecranul de conectare, astfel încât să vă puteți conecta ca alt utilizator. Dacă închideți sau reporniți, Windows continuă procesul de închidere

Windows se închide singur

După ce Windows termină deconectarea oricăror utilizatori, trebuie doar să se închidă. Windows spune oricăror servicii de sistem și propriilor procese să se închidă în mod curat, salvând toate datele necesare pe disc. Mai exact, trimite SERVICE_ACCEPT_PRESHUTDOWN mesaj către orice serviciu care rulează. După ce serviciile au fost avertizate, acestea primesc un mesaj SERVICE_ACCEPT_SHUTDOWN. Serviciul are apoi 20 de secunde pentru a curăța și a se închide înainte ca Windows să îl închidă forțat.

Windows 10 va salva și starea kernel-ului Windows pe disc. Este ca o hibernare parțială. Data viitoare când porniți computerul, Windows poate reîncărca nucleul salvat și poate porni mai rapid, sărind peste procesul de inițializare hardware mai lent. Această caracteristică se numește „Pornire rapidă”.

Windows va lucra, de asemenea, la aplicarea oricăror actualizări Windows disponibile în timpul ultimelor părți ale procesului de închidere. Windows efectuează diferite sarcini de actualizare la închidere, înainte de pornirea computerului și în fundal în timp ce acesta rulează.

Când totul este gata, Windows va demonta în mod curat unitatea SSD sau unitatea hard disk, așteptând un semnal „toate clare” care indică că toate datele sistemului au fost salvate pe discul fizic. Tot software-ul a fost închis în mod curat și toate datele dumneavoastră sunt salvate pe disc.

  Comutați melodiile audio și încărcați subtitrări externe în aplicația Filme și TV pe Windows 10

Windows vă închide computerul

În cele din urmă, Windows trimite un semnal de oprire ACPI către computer. Acest lucru îi spune computerului să se oprească fizic. Procesul de oprire este încheiat.

Dacă ați folosit vreodată Windows 95, vă veți aminti zilele dinaintea semnalului de oprire ACPI. Windows a afișat un mesaj „Acum este sigur să opriți computerul” la acest pas și a trebuit să apăsați singur butonul fizic de pornire. Standardul ACPI (Configurație avansată și interfață de alimentare), lansat pentru prima dată în 1996, permite Windows să oprească computerul.

Acest lucru funcționează diferit de utilizarea somnului sau hibernare. Cu starea de repaus, computerul va rămâne pornit într-un mod de consum foarte scăzut. Cu hibernare, computerul dumneavoastră își va salva întreaga stare de sistem pe disc și o va restabili când îl porniți din nou.

x