Ce este un fișier ISO? Cum se deschide fișierele imagine ISO

Fișierele ISO sunt folosite pentru a distribui software-ul. În esență, un fișier ISO este un format de fișier arhivă care poate conține mai multe fișiere în el, iar aceste fișiere pot avea dimensiuni excepțional de mari. Un fișier ISO va comprima în mod semnificativ aceste fișiere, reducând dimensiunea cu câțiva GB, ceea ce îl face ideal pentru distribuirea fișierelor din sistemul de operare.

Ce este un fișier ISO?

Sens ISO

O imagine ISO este practic un alt termen folosit pentru fișierele ISO. Cuvântul „imagine” este uneori interpretat ca însemnând că acest anumit fișier este o „instantanee” a unui anumit fișier sau sistem de operare care poate fi folosit pentru a restaura un computer sau un fișier.

Fișierele ISO au apărut odată cu creșterea unităților optice (gravoare CD și DVD). Unitățile CD și DVD se apropie de sfârșitul vieții, deoarece mulți oameni preferă acum să folosească USB-uri și/sau unități externe pentru transferul de date, dar formatul de fișier ISO este valabil.

Deși unele fișiere ISO pot conține sisteme de operare, nu toate conțin. Altele pot conține software sau copii/arhive/instantanee ale sistemelor de fișiere.

Cum să „deschideți” o imagine sau un fișier ISO

O imagine sau un fișier ISO poate fi deschis în diferite moduri. Metoda pe care o utilizați depinde de pentru ce va fi folosit fișierul.

Montați imaginea ISO

O imagine ISO poate fi montată ca unitate optică virtuală. La fel ca o unitate USB sau o unitate externă este montată pe Windows 10, fișierul ISO poate fi montat astfel încât sistemul să creadă că există o unitate optică atașată la sistem care are date pe ea.

  Cum să-ți creezi propriul spațiu de lucru Slack gratuit

Deschideți File Explorer.
Navigați la fișierul ISO pe care doriți să îl montați.
Selectați fișierul și faceți clic dreapta pe el.
Selectați opțiunea Montare din meniul contextual.
Odată montat, mergeți la Acest PC și fișierul va apărea ca unitate optică.
Faceți dublu clic pe unitatea optică virtuală și răsfoiți fișierele din ea.

sensul ISO

Ardeți imaginea ISO

Pentru imaginile ISO care sunt sisteme de operare și sunt menite să fie instalate pe un computer, trebuie să inscripționați imaginea ISO pe o unitate USB. Acest lucru se datorează faptului că fișierul trebuie să fie „citit” de un computer care nu are instalat sistemul de operare desktop sau din afara sistemului de operare desktop.

Înainte de a arde o imagine ISO, ar trebui să știți;

Ce sistem de operare se află în el.
Cât de mare trebuie să fie USB-ul pentru ca imaginea ISO să fie arsă și să ruleze cu succes.
Formatul ar trebui să fie USB.
Schema de partiție care ar trebui utilizată la arderea imaginii ISO (GPT sau MBR).

Trebuie să instalați o aplicație terță parte pentru a inscripționa o imagine ISO. Există destul de multe instrumente disponibile, dar pentru Windows 10, vă recomandăm să utilizați Rufus. De asemenea, vă recomandăm să utilizați un USB care nu are nimic altceva pe el. Acesta va fi formatat și toate datele de pe el se vor pierde.

Descarca și fugi pe Rufus.
Conectați USB-ul pe care doriți să inscripționați imaginea ISO la computer.
În Rufus, selectați imaginea, stilul de partiție și sistemul de fișiere de utilizat pentru USB atunci când ardeți imaginea ISO.
Faceți clic pe Start.

  Cum să dezactivați sugestiile Siri pe ecranul de blocare al iPhone-ului dvs

Arderea unei imagini ISO poate dura ceva timp. Aveți răbdare și permiteți lui Rufus să lucreze fără a-l întrerupe.

Extrage imaginea ISO

O imagine ISO sau un fișier ISO este un format de arhivă, ceea ce înseamnă că poate fi extras. Dacă aveți un fișier ISO Windows 10, îl puteți extrage și rula fișierul Setup.exe din interiorul acestuia.

Instalați un instrument de extragere a arhivelor precum 7-Zip pe sistemul dvs.
Deschideți File Explorer și navigați la fișierul ISO.
Faceți clic dreapta pe fișierul ISO și selectați opțiunea de dezarhivare sau extragere.

Utilizați aplicații pentru a citi imaginea ISO

Unele fișiere imagine ISO pot fi „citite” și de alte aplicații. Un exemplu în acest sens este VirtualBox, care poate instala un sistem de operare dintr-o imagine ISO. Puține imagini ISO trebuie utilizate în acest fel și adesea astfel de imagini ISO pot fi arse pe o unitate USB.

Ce este un fișier ISO? CONCLUZIE

Fișierele ISO sunt fișiere de arhivă, ceea ce înseamnă că le puteți întâlni pe Windows 10, pe macOS și pe Linux. Probabil că veți folosi diferite instrumente pentru a accesa fișierul, în funcție de sistemul de operare. Fișierele ISO pot fi montate și arse pe toate cele trei sisteme de operare.