03/25/2023

Ce este Ubuntu PPA și cum se instalează? [2023]

PPA este o modalitate prin care dezvoltatorii individuali sau echipele pot găzdui și distribui pachetele software pe platforma Ubuntu.

În sistemele Linux, pachetele software sunt de obicei distribuite și instalate folosind manageri de pachete și sisteme de gestionare a pachetelor.

Aceste sisteme folosesc un depozit de software central, care este o colecție de pachete software care pot fi descărcate și instalate cu ușurință pe sistemul unui utilizator.

Managerul de pachete folosește informațiile din depozit pentru a determina ce pachete sunt disponibile, ce versiuni ale acestor pachete sunt disponibile și ce dependențe trebuie să fie satisfăcute pentru a instala un anumit pachet.

Sistemele populare de gestionare a pachetelor utilizate în Linux includ apt (utilizat de Debian și Ubuntu), yum (utilizat de Red Hat și CentOS) și Pacman (utilizat de Arch Linux).

Managerul de pachete oferă de obicei comenzi pentru căutarea, instalarea, actualizarea și eliminarea pachetelor din sistem.

Cu toate acestea, acești manageri de pachete au și unele limitări, cum ar fi cicluri de lansare lente și conflicte de pachete. Aceste limitări pot fi depășite prin utilizarea PPA.

PPA oferă beneficii suplimentare față de managerii de pachete tradiționali, cum ar fi acces mai rapid la actualizări, suport pentru pachete neoficiale, compatibilitate îmbunătățită și gestionare mai ușoară a pachetelor.

Să vedem despre ce anume este vorba în acest PPA.

Ce este Ubuntu PPA?

PPA înseamnă Personal Package Archive, care este un depozit de software pentru distribuțiile Linux bazate pe Debian (cum ar fi Ubuntu) care permite dezvoltatorilor individuali și echipelor să-și publice propriile pachete și să le facă disponibile altor utilizatori.

Cu PPA, dezvoltatorii își pot împacheta, distribui și gestiona cu ușurință software-ul, iar utilizatorii pot instala, actualiza și elimina cu ușurință pachetele software.

PPA-urile oferă dezvoltatorilor o modalitate de a distribui software care nu este inclus în depozitele oficiale ale unei distribuții Linux sau de a furniza versiuni mai noi de software decât cele disponibile în arhivele oficiale.

  Cum să configurați pachetul de browser Tor pe Ubuntu

Pentru a utiliza PPA, utilizatorii trebuie să adauge depozitul PPA la sistemul lor și apoi să folosească managerul de pachete pentru a instala pachete din PPA.

PPA-urile sunt întreținute de dezvoltatori și nu sunt supuse aceluiași nivel de examinare ca și pachetele din depozitele oficiale. Prin urmare, utilizatorii ar trebui să fie precauți când instalează pachete dintr-un PPA și ar trebui să se asigure că PPA este de încredere și de încredere.

Cum funcționează PPA?

Iată o scurtă prezentare generală a modului în care funcționează PPA.

#1. Crearea pachetului

Un dezvoltator creează un pachet software care include fișierele necesare, dependențele și scripturile de instalare. Pachetul este construit folosind sistemul de ambalare Debian, care îi permite să fie instalat și gestionat cu ușurință pe sisteme bazate pe Debian.

#2. Crearea PPA

Dezvoltatorul creează un PPA pe platforma Launchpad, care este un serviciu web oferit de Canonical (editorul ubuntu) care oferă o modalitate de a găzdui, gestiona și distribui pachete software.

#3. Încărcarea pachetului

Dezvoltatorul încarcă pachetul în PPA-ul său împreună cu informații despre pachet, cum ar fi dependențele sale, numărul versiunii și descrierea acestuia.

#4. Construirea pachetelor

Launchpad creează automat pachetul pentru fiecare distribuție și arhitectură acceptată. Acest proces asigură că pachetul este compatibil cu sistemul țintă și este gata pentru a fi instalat.

#5. Distribuția pachetelor

Odată ce pachetul a fost construit, acesta este disponibil pentru utilizatori pentru descărcare și instalare din PPA.

#6. Managementul pachetelor

Utilizatorii pot adăuga depozitul PPA în sistemul lor și apoi pot folosi managerul de pachete pentru a instala, actualiza sau elimina pachete din PPA.

PPA oferă o modalitate convenabilă pentru dezvoltatori de a-și distribui software-ul și pentru utilizatori să-și gestioneze instalările de software. Folosind capacitățile platformei Launchpad și ale sistemului de ambalare Debian, PPA facilitează gestionarea instalărilor de software și asigură accesul utilizatorilor la cele mai recente și mai relevante pachete.

PPA oficial vs. PPA neoficial

Principala diferență dintre PPA-urile oficiale și neoficiale este sursa pachetelor pe care le conțin.

PPA oficial – Aceste PPA sunt gestionate și întreținute de Canonical (compania din spatele Ubuntu) sau de alte organizații de încredere. Acestea conțin software care este aprobat oficial de Ubuntu și sunt de obicei considerate sigure de utilizat.

PPA neoficial – Acestea sunt create și întreținute de persoane sau organizații neafiliate cu Ubuntu. Ele pot conține software care nu este aprobat oficial de Ubuntu, iar calitatea și securitatea software-ului pe care îl conțin pot varia.

  Cum să personalizați legenda diagramei în MS Office

Cum se adaugă PPA pe Ubuntu?

Pentru a adăuga un PPA pe Ubuntu, pur și simplu urmați acești pași:

Deschideți un terminal. Puteți face acest lucru apăsând comanda rapidă de la tastatură Ctrl + Alt + T.

Pentru a adăuga PPA la sistemul ubuntu, mai întâi, trebuie să instalați acest pachet comun de proprietăți software folosind comanda de mai jos.

sudo apt-get install software-properties-common

Apoi Adăugați depozitul PPA – Utilizați următoarea comandă pentru a adăuga un PPA la sistemul dvs., înlocuiți ppa:user/repo cu depozitul PPA real, pe care doriți să îl adăugați.

sudo add-apt-repository ppa:user/repo

Aici, vreau să adaug notepadqq PPA.

Puteți întâlni problema lipsei comenzii add-apt-repository pe Debian și ocazional pe Ubuntu. Acea eroare poate arăta așa.

sudo: add-apt-repository: command not found

Se datorează faptului că comanda add-apt-repository face parte din pachetul software-properties-common și trebuie să reinstalați acest pachet pentru a instala add-apt-repository.

Actualizați lista de pachete – După adăugarea depozitului PPA, actualizați lista de pachete executând următoarea comandă.

sudo apt update

Instalați pachete – În cele din urmă, puteți instala pachete din depozitul PPA nou adăugat folosind următoarea comandă, înlocuind „nume-pachet” cu numele real al pachetului pe care doriți să îl instalați.

sudo apt install package-name

Notă: înainte de a adăuga un PPA, este întotdeauna o idee bună să verificați fiabilitatea și siguranța acestuia de la sursă. Unele PPA-uri pot conține programe malware sau software învechit, așa că este important să fiți precaut când adăugați PPA-uri în sistem.

Cum să eliminați PPA pe Ubuntu?

Puteți elimina cu ușurință PPA pe ubuntu urmând pașii de mai jos.

Și primul pas este să enumerați toate PPA-urile instalate pe sistemul dvs. Pentru asta, rulați următoarea comandă pe terminal.

ls /etc/apt/sources.list.d/

Eliminați depozitul PPA – Pentru a șterge un anumit depozit PPA din sistem, utilizați următoarea comandă prin înlocuirea ppa: user/repo cu depozitul PPA real, pe care doriți să îl eliminați.

sudo add-apt-repository --remove ppa:user/repo

Aici, am ales să elimin PPA-ul instalat mai sus.

Eliminarea unui PPA va elimina, de asemenea, toate pachetele instalate din acel PPA. Dacă doriți să păstrați pachetele instalate din acel PPA, luați în considerare utilizarea unei alte metode, cum ar fi fixarea, pentru a preveni actualizarea acestora.

Avantajele PPA

Iată câteva avantaje ale utilizării arhivelor de pachete personale (PPA) pe Ubuntu.

  Cum să formați discret un număr de urgență de pe iPhone

Distribuție ușoară de software

PPA-urile oferă dezvoltatorilor o modalitate simplă de a-și distribui software-ul unui public mai larg, facilitând instalarea și primirea de actualizări pentru acel software.

Actualizări regulate

Acestea pot fi actualizate în mod regulat, ceea ce oferă utilizatorilor cele mai recente versiuni ale software-ului pe care l-au instalat din PPA.

Testați noul software

PPA-urile oferă utilizatorilor o modalitate de a testa software-ul nou care nu este încă inclus în depozitele oficiale, fără a afecta stabilitatea sistemului lor.

Nu este nevoie de o compilație

Acestea permit utilizatorilor să instaleze pachete pre-compilate, făcând instalarea software-ului mai ușoară și mai rapidă decât compilarea acestuia din codul sursă. Acest lucru este util în special pentru utilizatorii care nu au experiență în compilarea software-ului din codul sursă.

Arhive personalizate

Acestea pot fi folosite și pentru a crea depozite personalizate pentru anumite grupuri de utilizatori, permițându-le să acceseze și să instaleze cu ușurință pachete care nu sunt incluse în depozitele oficiale.

Probleme de securitate cu PPA

PPA-urile pot introduce riscuri de securitate pentru sistemul dumneavoastră Ubuntu, deoarece pot conține programe malware, software învechit sau pachete cu vulnerabilități cunoscute. Iată câteva probleme de securitate cu PPA-uri:

Surse neverificate

PPA-urile pot fi create de oricine și este posibil să nu fie examinate în detaliu pentru securitate și calitate.

Software învechit

Este posibil să nu fie actualizate în mod regulat și să conțină software învechit cu vulnerabilități cunoscute.

Software rău intenționat

Aceste PPA conțin software rău intenționat, cum ar fi programe malware sau spyware, care ar putea compromite securitatea sistemului dvs.

Conflict de pachete

Acestea pot provoca conflicte de pachete cu alte pachete instalate pe sistemul dvs., ceea ce duce la un comportament neașteptat sau la instabilitate a sistemului.

Concluzie

Sper că ați găsit acest articol util pentru a afla despre PPA și cum să îl instalați.

Ați putea fi, de asemenea, interesat să aflați despre comanda apt pentru a gestiona distribuțiile Debian.

x