11/29/2023

Ce este spionajul cibernetic și cum să îl preveniți

Spionajul cibernetic este o preocupare tot mai mare pentru indivizi, companii și guverne. Aflați despre asta aici pentru a vă pregăti împotriva spionajului cibernetic.

Pe măsură ce tehnologia informației crește, la fel și crimele cibernetice. Spionajul cibernetic este una dintre cele mai întunecate crime cibernetice, în care nimeni nu este ferit de actori răi.

Spionajul cibernetic nu se limitează doar la organizații. A afectat și utilizatorii individuali de internet. Deci, trebuie să vă pregătiți, altfel datele dvs. s-ar putea găsi drumul spre dark web spre vânzare în cel mai scurt timp.

Ce este spionajul cibernetic?

Spionajul cibernetic este un tip de crimă cibernetică în care hackerii obțin acces neobservat la sisteme digitale care sunt întotdeauna conectate la internet.

Folosind tactici obscure, actorii răi fură în mare parte date personale și profesionale care ar putea aduce bani în dark web, ar putea obține câștiguri competitive față de rivalii de afaceri sau pot păta reputația rivalilor politici.

Are multe nume precum spionaj cibernetic, inteligență cibernetică, interceptare cibernetică, urmărire cibernetică și multe altele. Indiferent de aceste nume, obiectivul este de a fura date secrete sau private de la o companie sau un individ.

Apoi, vindeți datele unui rival al țintei, utilizați datele pentru a fura bani/active profitabile sau pentru a destabiliza guvernele, forțele armate și așa mai departe.

Scopul unor astfel de atacuri cibernetice este de a rămâne ascuns cât mai mult posibil și de a umbra fiecare tranzacție pe internet a dvs. sau a organizației dumneavoastră. Când vine momentul potrivit sau a fost observat un bun secret adecvat, furați-l și transferați-l în seiful de date al echipei de spionaj cibernetic.

Experții în detectarea, prevenirea și cercetarea criminalității cibernetice numesc de obicei astfel de atacuri de hacking amenințări persistente avansate (APT).

După cum sugerează și numele, grupurile de hacking echipate cu algoritmi avansați și sisteme electronice de supraveghere au acces nedetectat la dispozitivele guvernamentale, de afaceri și individuale timp de luni, ani și decenii. Când vine momentul potrivit, ei lovesc pentru a provoca unul sau toate dintre următoarele:

 • Întrerupeți comunicațiile și operațiunile de utilități într-o localitate sau regiune
 • Închideți operațiunile comerciale și unitățile de producție și corupți utilajele în uz
 • Dezactivați-vă conturile bancare, cardurile de credit, cardurile de debit și multe altele pentru a vă pune în dificultate financiară
 • Sifonează banii nedetectați din conturile de afaceri sau personale

Diferența dintre spionaj cibernetic și război cibernetic

Atât spionajul cibernetic, cât și războiul cibernetic sunt infracțiuni care implică oameni prin internet și dispozitive computerizate. Cu toate acestea, iată următoarele diferențe între cele două:

 • Spionajul cibernetic ar putea viza un individ, o anumită organizație, un guvern sau întreaga țară. Dimpotrivă, războiul cibernetic vizează întotdeauna întreaga țară.
 • Spionajul cibernetic ar putea fi motivat de rivalități personale, de afaceri sau la nivel guvernamental. Pe de altă parte, războiul cibernetic își ia întotdeauna combustibilul din conflictul dintre două sau mai multe țări.
 • Ascultarea cibernetică ar putea obține sponsori de la nivel individual la nivel guvernamental. Dimpotrivă, un guvern rival sponsorizează în mare parte războiul cibernetic împotriva națiunii adverse.
 • Spionajul cibernetic este ascuns și nedetectabil. Pe de altă parte, războiul cibernetic este puternic și obiectivul său este de a distruge utilitatea națiunii țintă, telecomunicațiile, sistemele de apărare, economia și multe altele.
  Cum să găsești primul tău Tweet

Țintele spionajului cibernetic

#1. Persoanele fizice

Spionii cibernetici pot viza utilizatorii de internet soli din diverse motive. Cea mai evidentă este rivalitatea personală. De exemplu, cineva a angajat un grup de hackeri pentru a deteriora reputația și finanțele unei persoane.

Uneori, statele rivale străine pot viza intelectualii altui stat și pot extrage documente de cercetare sau consiliere de la aceștia pentru a provoca prejudicii.

#2. Afaceri

Spionajul cibernetic la nivel privat este foarte popular în mediile corporative și de afaceri. Concurenții de afaceri angajează hackeri de pe dark web pentru a fura informații confidențiale de la alte companii. În astfel de cazuri, următoarele sunt ținta principală pentru spionajul cibernetic:

 • Informațiile interne ale companiei, cum ar fi ierarhia, e-mailul CEO-ului etc.
 • Secrete comerciale, brevete, depuneri de IPO, oferte de afaceri, cotații de licitație și multe altele
 • Documente, fișiere, multimedia și alte date despre baza de clienți a unei companii, prețuri pentru clienți, idei de produse noi etc.
 • Raportul de informații de piață al unei companii cumpărat sau realizat intern este o țintă profitabilă pentru o altă companie rivală
 • Calculatoare de laborator și baze de date care stochează date despre cercetare și dezvoltare
 • Structura salariale a unei companii rivale pentru a-și fura angajații talentați
 • Descoperirea afilierilor politice și sociale ale afacerilor
 • Accesarea codului sursă al software-ului proprietar dezvoltat de o companie rivală

#3. Guvernele

La scară largă, spionajul cibernetic vizează în principal guvernele. În guverne, țări precum SUA, Marea Britanie, Israel, Iran, Rusia, China, Coreea de Sud, Coreea de Nord etc., sunt nume populare în spectrul de spionaj cibernetic.

La nivel național, principalele ținte ale interceptării cibernetice sunt:

 • Unități operaționale ale guvernelor precum ministerele, administrația, sistemul de justiție etc.
 • Centre de servicii de utilități publice, cum ar fi centrale electrice, conducte de gaz, reactoare nucleare, stații prin satelit, stații meteo, infrastructură de control al traficului etc.
 • Secrete guvernamentale care l-ar putea destabiliza
 • Procedura electorală

#4. Organizații non-profit (ONG-uri)

ONG-urile lucrează de obicei la nivel public; prin urmare, grupurile de spionaj cibernetic vizează adesea astfel de entități pentru a fura date publice. Deoarece astfel de agenții de obicei nu investesc mult în securitatea cibernetică, ele devin ținte mai ușoare pentru furtul pe termen lung a datelor.

Exemple: spionaj cibernetic

SEABORGIUM

În 2022, Microsoft a raportat că, după declanșarea războiului Rusia-Ucraina, grupul de spionaj cibernetic SEABORGIUM a desfășurat campanii de spionaj împotriva țărilor NATO. Grupul a încercat să fure informații despre apărare, operațiuni de apărare și activități interguvernamentale din țările NATO pentru a ajuta Rusia.

Titan Rain

Din 2003 până în 2007, hackerii militari chinezi au desfășurat campanii de spionaj asupra bunurilor guvernamentale din SUA și Marea Britanie, cum ar fi ministerele de externe, ministerele apărării, facilitățile guvernului federal etc.

GhostNet Ops

Grupul de spionaj GhostNet a găsit o breșă în computerele din rețea din birourile lui Dalai Lama în 2009. Au folosit acest acces pentru a spiona ambasadele străine care comunicau cu computerele infectate. O echipă de cercetare canadiană a raportat că GhostNet a infectat computere în 103 țări.

  Cum să-ți faci aparatul de aer condiționat prost pentru fereastră inteligent

Cercetare COVID-19

Un grup de hackeri chinezi a efectuat spionaj cibernetic asupra mai multor laboratoare spaniole care lucrau la vaccinuri Covid-19. Grupul a folosit un atac de injecție SQL pentru a intra în baza de date a laboratorului. Malware-ul a transmis apoi date de cercetare către grup printr-un shell web personalizat.

Incident General Electric (GE).

Companiile chineze, și anume Nanjing Tianyi Avi Tech Co. Ltd., Liaoning Tianyi Aviation Technology Co. Ltd. și o persoană chineză Xiaoqing Zheng au fost acuzate de departamentul de justiție al SUA că au furat secretele tehnologice ale turbinelor de la General Electric, SUA.

Cum afectează spionajul cibernetic confidențialitatea și securitatea datelor?

Având în vedere modul său de operare divers și secret, restrângerea modului în care funcționează spionajul cibernetic este o provocare. Poate fi un proiect de milioane de dolari condus de corporații rivale sau guverne pentru a viza o singură persoană, un grup mic de profesioniști sau întreaga regiune.

Cu toate acestea, următoarele sunt principalele modalități de acțiune pentru spionajul cibernetic pentru a provoca daune grave confidențialității și securității datelor:

#1. Tactici de hacking ascuns

În același timp, spionajul cibernetic urmărește să găsească o breșă în sistemul țintă pentru a obține acces neautorizat și să facă tot ce poate echipa de hacking pentru a-și ascunde activitatea de dispozitivul infectat.

Chiar și după ce atacul este complet, echipa de hacking își va elimina istoricul până la nivelul de octeți și biți de date, astfel încât criminalistica datelor să nu poată detecta atacul.

Pentru a realiza acest lucru, grupurile de spionaj cibernetic folosesc programe malware personalizate și aplicații care imită software populare, cum ar fi portaluri bancare, aplicații de design grafic, aplicații de procesare de text etc. De asemenea, folosesc instrumente de atac zero-day pe care aplicațiile antivirus nu le pot detecta.

#2. Acces neautorizat la identitățile personale sau de afaceri

Interceptarea cibernetică urmărește întotdeauna accesul ascuns la sisteme informatice și baze de date. Aceste sisteme digitale găzduiesc adesea date critice, după cum se menționează mai jos:

 • Documente personale de identitate, documente KYC bancare și parole de cont
 • Secretele comerciale ale organizației, brevetele, rapoartele de cercetare și dezvoltare, produsele viitoare, datele contabile de afaceri etc.
 • Planurile guvernamentale pentru forțele armate, serviciile de utilități etc.

#3. Furați active digitale confidențiale și valoroase

De asemenea, spionajul cibernetic fură încet și constant date de pe computerul țintă. Atacatorii pot folosi astfel de date pentru a obține beneficii pe termen scurt, cum ar fi furtul de bani sau închiderea unei fabrici de producție a rivalului.

Alternativ, ar putea exista planuri pe termen lung, cum ar fi pătarea reputației unui individ în societate, coruperea unei afaceri definitive sau doborarea guvernelor rivale.

#4. Acțiuni motivate

Baza unor astfel de atacuri este întotdeauna motivațiile puternice, după cum se menționează mai jos:

 • Conflictul dintre doi indivizi, de obicei de statură VIP
 • Rivalitatea dintre entitățile de afaceri
 • Conflict între țări

Grupurile de spionaj cibernetic folosesc tacticile de mai sus pentru a vă accesa secretele personale sau profesionale. Apoi, au pus datele pentru licitare pe dark web. Alternativ, grupul însuși utilizează datele pentru a dăuna stilului de viață, finanțelor, activelor sau chiar vieții. Acest lucru se aplică unei persoane, unei afaceri sau unui guvern.

Cum să știi dacă ești o victimă a spionajului cibernetic

Este aproape imposibil să detectezi spionajul cibernetic de către afacerea ta decât dacă angajezi un expert. Iată cum ar trebui să planificați detectarea interceptărilor cibernetice:

 • Instalați aplicații cu senzori bazate pe software care detectează anomalii în aplicațiile pe care le utilizează computerul dvs. Examinați anomaliile pentru a lua decizii informate.
 • Creați o bază de date cu indicatori de compromis (IOC) și scanați-vă stațiile de lucru în funcție de astfel de indicatori.
 • Implementați o aplicație de gestionare a informațiilor și evenimentelor de securitate (SEIM) în toate stațiile de lucru de afaceri
 • Agregați un raport de informații despre amenințări de la diverși dezvoltatori de antivirus și scanați-vă sistemele pentru acele amenințări.
 • Angajați vânători de recompense pentru spionaj cibernetic independenți sau interni, care vor scana frecvent computerele organizației dvs. pentru infecții cu programe malware și spyware.
 • Folosiți site-uri web precum Am fost pwned să scanez e-mailuri.
  Cum să adaugi prieteni în Spotify

Cum să preveniți spionajul cibernetic

Adoptă politica de zero-încredere

Implementați o politică de încredere zero la nivelul întregii organizații atunci când vine vorba de datele de afaceri. Aici, echipa de securitate cibernetică trebuie să ia în considerare fiecare dispozitiv intern și extern legat de afacere a fost compromis. Ar trebui să fie responsabilitatea angajatului să demonstreze că dispozitivul nu are nicio infecție cu programe malware, spyware, troiene și altele.

Educați-vă pe dvs. și pe angajații dvs

Tu și echipa ta trebuie să treci prin sesiuni constante de formare în domeniul securității cibernetice. Sectorul IT evoluează zilnic, așa că trebuie să fiți la curent cu tacticile actuale de interceptare cibernetică.

Creați o cultură a securității

Într-o afacere sau organizație guvernamentală, toți angajații trebuie să promoveze o cultură a securității datelor digitale. Angajații nu trebuie să-și împărtășească nimănui parolele, să nu folosească e-mailul companiei pentru cerințe personale, să lase computerele deblocate sau să întrerupă actualizările de securitate pentru dispozitive.

Permite accesul minim

Oferă cel mai mic acces posibil la datele companiei tale. Utilizați platforme sofisticate de stocare în cloud pentru a oferi acces instantaneu la datele de afaceri necesare și pentru a revoca accesul atunci când munca este terminată.

Implementați autentificarea cu mai mulți factori

În întreaga organizație, pentru orice tip de acces la sistem și facilitate, utilizați protocoale de autentificare cu mai mulți factori. Acest lucru ajută la urmărirea răspunderii și a sursei încălcării securității.

Schimbați parolele cel mai des

Asigurați-vă că schimbați parolele contului online în fiecare săptămână, două săptămâni sau lună. De asemenea, aplicați o politică de afaceri pentru ca și angajații să respecte această igienă de securitate digitală.

Opriți phishingul și spam-ul prin e-mailuri

Utilizați protocoale avansate de securitate pentru e-mail, cum ar fi înregistrările DKIM, pentru a autentifica e-mailurile primite. În cazul în care unele e-mailuri primite nu permit autentificarea DKIM, împrumutați acele e-mailuri în serverul dvs. de e-mail.

Dacă aveți resurse, auditați manual e-mailurile înainte de a le redirecționa către angajați. Sau pur și simplu blocați e-mailurile care nu le autentifică prin semnăturile DKIM.

Examinați codul sursă al software-ului

Înainte de a instala orice software, angajați un inginer software pentru a revizui codul sursă de la început până de jos. Acest lucru va asigura că un rival de afaceri nu sabotează nicio livrare de software pentru a provoca daune stațiilor de lucru sau mașinilor dvs. de afaceri.

Nu mai folosiți software piratat

Software-ul piratat conține coduri sursă sparte care nu solicită nicio validare a codului la instalare. Prin urmare, acestea sunt cele mai ușoare vehicule de livrat malware, spyware și troieni. Stai departe de astfel de aplicații la nivel personal și profesional.

Backup baze de date

Trebuie să faceți copii de rezervă pentru bazele de date de afaceri în mai multe centre de date din diferite țări. Acest lucru vă va ajuta să recuperați datele de afaceri dintr-o sursă de rezervă în cazul în care cădeți pradă spionajului cibernetic excesiv, urmat de război cibernetic.

Încheierea

Hackerii calificați sau persoane din interior sunt mereu acolo pentru a dăuna organizațiilor guvernamentale, entităților de afaceri și chiar persoanelor fizice prin spionaj cibernetic. Actorii răi online fac asta din lăcomie monetară sau pentru a câștiga o competiție de afaceri.

Dacă doriți să vă protejați la nivel personal sau organizațional, trebuie să vă familiarizați cu elementele de bază ale spionajului cibernetic. De asemenea, puteți aplica sfaturile de detectare și prevenire a spionajului cibernetic de mai sus pentru a vă pregăti bine pentru orice viitoare amenințări de securitate cibernetică, în special pentru furtul de date cu caracter personal sau de afaceri.

x