03/05/2024

Ce este reziliența cibernetică și prin ce este diferită de securitatea cibernetică?

Reziliența cibernetică este capacitatea unei organizații de a-și menține rețeaua, sistemele, aplicațiile și datele online, indiferent de atacurile și amenințările cibernetice.

În ciuda disponibilității unor instrumente de securitate bune, hackerii și infractorii cibernetici găsesc modalități de a exploata unele vulnerabilități. În consecință, aceștia pot încă conduce atacuri cibernetice cu succes asupra sistemelor protejate. Prin urmare, organizațiile ar trebui să fie pregătite să se recupereze după astfel de atacuri, asigurând în același timp daune minime.

În timp ce o soluție de securitate cibernetică protejează activele digitale de atacuri, reziliența cibernetică limitează daunele, perioadele de nefuncționare, întreruperile serviciilor și pierderile financiare pe care le-ar provoca atacurile cibernetice.

În plus, oferă o oportunitate de a efectua o analiză post-atac care permite organizației să-și optimizeze strategiile de securitate și de recuperare în caz de dezastru.

Ce este reziliența cibernetică?

Reziliența cibernetică este capacitatea unei organizații de a planifica, pregăti, detecta, rezista și recupera după un atac cibernetic, compromisuri și alte incidente de securitate. Limitează impactul unui atac cibernetic, minimizând astfel daunele și pierderile asociate.

Obiectivul unui program de reziliență cibernetică este de a asigura continuitatea afacerii în ciuda provocărilor de securitate care continuă să evolueze în fiecare zi. O strategie bună ajută la reducerea impactului unui atac, asigurând continuarea operațiunilor de afaceri.

Cu amenințările cibernetice în continuă evoluție, există întotdeauna riscul unui atac, chiar și atunci când ați implementat cele mai puternice soluții de securitate. Acest lucru crește riscul de evenimente neașteptate care pot perturba operațiunile normale de afaceri. Din acest motiv, organizațiile ar trebui să pună în aplicare măsuri care să protejeze activele digitale, asigurând în același timp o recuperare rapidă în cazul unui atac.

Un program tipic de reziliență cibernetică implică pregătirea, detectarea și răspunsul la atacuri și, în cele din urmă, recuperarea după ele cât mai repede posibil. O organizație care este rezistentă la cibernetică este mai bună în a asigura continuitatea afacerii în timpul și după un atac cibernetic.

Construirea unei strategii de reziliență cibernetică

Unele practici care ajută la dezvoltarea rezistenței cibernetice includ:

 • Implementarea unui sistem de securitate eficient pentru a proteja toate rețelele, sistemele, utilizatorii și datele.
 • Stabilirea și implementarea unui plan eficient și fiabil de continuitate a afacerii și de recuperare în caz de dezastru (BCDR).
 • Efectuați backup-uri regulate pentru a vă asigura că compania are cele mai recente date și le poate restaura în caz de încălcare sau compromis. Cu toate acestea, este important să aveți sistemul de rezervă într-o rețea proprie diferită și sigură.
 • Revizuirea pregătirii prin efectuarea de teste, simulări și analize regulate. Efectuarea de teste de simulare permite organizației să-și evalueze pregătirea și capacitatea de a gestiona un atac cibernetic. Permite echipelor să identifice și să abordeze orice lacune.
 • Stabiliți o strategie de relații publice pentru a oferi o comunicare promptă clienților și altor părți interesate în cazul unui atac și al recuperării. Acest lucru ar trebui să le asigure servicii continue și, prin urmare, să mențină încrederea și reputația.
 • O analiză post-atac oferă o oportunitate de a identifica și aborda punctele slabe ale sistemelor de securitate și de pregătire, protejând astfel sistemele împotriva amenințărilor existente și viitoare.
  Ar trebui să construiți un PC în 2020?

În continuare, vom discuta cum funcționează reziliența cibernetică.

Cum funcționează reziliența cibernetică

Reziliența cibernetică combină mai multe tehnologii, măsuri și practici care oferă mai multe straturi de apărare și recuperare în caz de dezastru. Include soluții de securitate, detectare, backup de date și recuperare în caz de dezastru.

În consecință, acest lucru ajută la blocarea amenințărilor cibernetice, la protejarea dispozitivelor și a datelor, la salvarea datelor și la restaurarea rapidă a serviciilor și a datelor în cazul unui atac.

Spre deosebire de securitatea cibernetică, care este în principal responsabilitatea echipelor IT, reziliența cibernetică implică toată lumea din organizație. Echipele IT trebuie să lucreze cu directorul și cu toți ceilalți din organizație.

Organizațiile pot lua următorii pași pentru a-și îmbunătăți rezistența cibernetică.

#1. Îmbunătățiți securitatea generală

Îmbunătățiți practicile și măsurile de securitate pentru a preveni atacatorii să obțină acces sau să pătrundă în rețeaua și sistemele lor.

Unele dintre măsuri includ utilizarea de software și instrumente de securitate fiabile, cum ar fi firewall-uri, o politică puternică de parole, crearea de conștientizare a securității în întreaga organizație, utilizarea autentificării multifactoriale și multe altele.

#2. Detectează atacurile și încălcările

Organizațiile ar trebui să implementeze o soluție fiabilă pentru a detecta și opri rapid atacurile pentru a minimiza impactul și daunele. O soluție tipică ar trebui să poată monitoriza în mod continuu rețeaua și sistemele informatice pentru activități suspecte.

De asemenea, organizația ar trebui să-și împuternicească angajații să observe utilizarea în siguranță a sistemelor și, de asemenea, să poată identifica semne de compromisuri, încălcări și alte atacuri.

#3. Răspundeți la incidente

Echipele IT trebuie să aibă un plan și instrumente pentru a răspunde oricărui atac detectat. Planul ar trebui să specifice echipele și persoanele responsabile pentru rezolvarea unor astfel de probleme și pașii pe care ar trebui să îi ia pentru a răspunde la atac. Acest lucru reduce impactul atacului.

#4. Recuperați-vă de la incidenta de securitate

Companiile ar trebui să-și recupereze rapid sau să-și restabilească sistemele înapoi la operațiuni după ce abordează un atac. O strategie este să aveți copii de rezervă regulate și un plan de recuperare în caz de dezastru.

Chiar și atunci când sistemele sunt afectate, ar trebui să fiți în măsură să restaurați rapid sistemele și datele din backup.

De ce este reziliența cibernetică importantă pentru afacerea dvs.?

Chiar și cu o securitate foarte puternică, există încă riscuri externe și interne emergente care ar putea duce la atacuri de succes.

În practică, este imposibil să opriți complet toate atacurile. Acestea fiind spuse, trebuie să dezvoltați o strategie, să vă pregătiți, să răspundeți și să vă recuperați după un atac cibernetic în cazul în care se întâmplă.

În acest sens, organizațiile combină securitatea cibernetică și reziliența cibernetică pentru a rămâne competitive și pentru a asigura continuitatea afacerii în cazul unui atac cibernetic.

Reziliența cibernetică asigură continuitatea afacerii chiar și în cazul unui incident de securitate. O afacere care este bine pregătită se poate recupera rapid și își poate continua operațiunile cu timpi de nefuncționare și întreruperi mici sau deloc.

  Ce este butonul de captură de ecran pentru iPhone

Pe lângă îmbunătățirea poziției de securitate, reziliența oferă o gamă largă de beneficii organizației, clienților sau utilizatorilor. Mai jos sunt celelalte motive pentru care reziliența cibernetică este importantă pentru afacerea dvs.

 • Prevenirea pierderilor financiare din cauza perioadelor de nefuncționare și a lipsei de încredere din partea investitorilor, clienților și acționarilor.
 • Asigură continuitatea afacerii și întreruperi minime ale operațiunilor în cazul unui incident de securitate.
 • Bună reputație și încredere din partea clienților și a altor părți interesate
 • Obține un avantaj competitiv față de alte afaceri care nu sunt rezistente.

În continuare, vom explora diferența dintre securitatea cibernetică și reziliența cibernetică.

Securitatea cibernetică vs. Reziliența cibernetică

Securitatea cibernetică se concentrează pe protejarea activelor digitale împotriva atacurilor cibernetice, cum ar fi malware, ransomware, încălcări ale datelor, software rău intenționat, furtul de date și multe altele.

Pe de altă parte, reziliența cibernetică este capacitatea unei organizații de a preveni daunele și pierderile, asigurând în același timp reluarea rapidă și eficientă a serviciilor în cazul unui atac cibernetic.

În timp ce securitatea cibernetică limitează amenințările, reziliența cibernetică limitează daunele și pierderile asociate în urma unui atac.

Aplicarea ambelor soluții înseamnă că, pe lângă prevenirea și apărarea activelor digitale împotriva atacurilor, organizațiile pot răspunde rapid și fiabil și se pot recupera de la acestea.

Componentele unui program de reziliență cibernetică

Următoarele sunt componentele majore ale unui program de reziliență cibernetică.

Proteja

Protecția este prima etapă a unei strategii de reziliență cibernetică. Procesul implică implementarea de instrumente și practici de securitate fiabile care previn atacurile cibernetice, accesul neautorizat și defecțiunile sistemului. Procesul ajută la protejarea utilizatorilor, rețelelor, sistemelor, dispozitivelor și proceselor.

Protecția se bazează pe tehnologii, oameni, procese și practici relevante. Acestea se concentrează pe managementul activelor, politicile de securitate, controlul accesului, criptarea și protecție.

Alte domenii includ actualizări și sisteme de gestionare a corecțiilor, securitatea fizică și de mediu, programele de instruire și conștientizarea personalului și multe altele.

Detecta

Al doilea pas este monitorizarea continuă a întregii infrastructuri pentru a detecta și a acționa asupra activităților suspecte, atacurilor, accesului neautorizat și a altor amenințări care ar putea compromite sistemele.

În practică, nivelul și domeniul de aplicare al monitorizării depind de dimensiunea și tipul infrastructurii, precum și de cerințele de conformitate.

În timp ce monitorizarea automată oferă informații utile, este recomandabil să faceți și câteva audituri manuale ale jurnalelor. Acest lucru permite echipelor să identifice activități neobișnuite pe care instrumentele automate le-ar fi putut pierde.

Recupera

Organizația trebuie să fie pregătită să reia rapid serviciile normale în cazul unui atac. Acest lucru necesită o strategie eficientă de răspuns la incident, împreună cu practicile de continuitate a afacerii, care să asigure un minim de daune și întrerupere a serviciilor.

În mod ideal, afacerea ar trebui să poată opri rapid atacul și să restabilească sistemele, aplicațiile și datele afectate.

Scopul etapei de recuperare este de a restaura rapid versiunile curate ale sistemelor, aplicațiilor și datelor afectate sau compromise de încălcare.

Asigura

Ultima etapă pentru conducerea superioară pentru a supraveghea că reziliența cibernetică este implementată în mod corespunzător. Aceștia ar trebui să sprijine programul, asigurându-se în același timp că acesta se aliniază cu obiectivele de afaceri ale organizației.

Asigurarea presupune angajamentul și implicarea conducerii superioare până la nivelul consiliului de administrație, stabilirea unei structuri de guvernanță și obținerea validării externe.

  Inserați un număr personalizat de rânduri în Excel cu această macrocomandă simplă

În plus, este important să se efectueze audituri interne și să continue îmbunătățirea proceselor pentru a aborda amenințările existente și emergente.

Beneficiile rezilienței cibernetice

Reziliența cibernetică permite unei organizații să se recupereze în urma incidentelor cibernetice și să continue operațiunile cu puține întreruperi. Beneficiile includ:

 • Timp de recuperare rapidă, prin urmare, productivitate și eficiență crescute, deoarece există mai puține perioade de întrerupere și întreruperi ale serviciului.
 • Protecție îmbunătățită împotriva amenințărilor și atacurilor cibernetice. Pe măsură ce compania își construiește strategia de reziliență cibernetică, își consolidează, de asemenea, instrumentele și practicile de securitate cibernetică, ceea ce face dificilă atacul în viitor.
 • Respectarea cerințelor legale și de reglementare a industriei.
 • Reducerea pierderilor financiare.
 • Protejați reputația organizației și îmbunătățiți încrederea clienților.
 • Îmbunătățiți postura generală de securitate și practicile de recuperare în caz de dezastru.

Acum, să explorăm unele dintre cele mai bune resurse de învățare pentru reziliența cibernetică.

Resurse de învățare

Un program de reziliență cibernetică poate diferi de la o organizație la alta. Și există resurse grozave care te pot ajuta în călătorie. Dacă sunteți în proces de dezvoltare sau îmbunătățire a strategiei de reziliență cibernetică, iată câteva resurse.

#1. Reziliență digitală: este compania dumneavoastră pregătită pentru următoarea amenințare cibernetică?

Astăzi, întrebarea nu este dacă organizația ta va fi atacată, ci când. În calitate de manager, este organizația dumneavoastră pregătită pentru inevitabil? Vă monitorizați rețelele pentru a detecta și a limita atacurile cibernetice și pentru a continua furnizarea de servicii în timpul și după atacuri? Ai un plan de recuperare?

Din păcate, doar câteva organizații sunt pregătite să facă față atacurilor cibernetice, asigurând în același timp daune minime și întreruperi ale serviciilor. Cartea Reziliență digitală vă îndrumă despre cum să construiți o strategie eficientă de reziliență cibernetică.

Cartea include resurse majore pentru întreprinderile mici și mari pentru a aborda atacurile cibernetice.

#2. Cyber ​​Resilience (Seria River Publishers în securitate și criminalistică digitală)

Sistemele cibernetice moderne sunt complexe și se bazează pe o gamă largă de tehnologii 4.0 existente și emergente ale industriei, cum ar fi IoT/IIoT, 5G, Blockchain, AI, AR, VR și big data.

Cartea Cyber ​​Resilience vorbește despre dezvoltarea conceptului de management al rezilienței cibernetice a sistemelor cibernetice din industria 4.0, despre metodele corporative de management al riscului cibernetic și despre implementarea tehnică a programelor de sustenabilitate a afacerii.

#3. Cyber ​​Resilience Un ghid complet – Ediția 2020

Ghidul vă ajută să efectuați o autoevaluare a rezilienței cibernetice pentru a determina dacă strategia dvs. se aliniază bine cu obiectivele dvs. de afaceri. Vă dă putere să îmbunătățiți și să optimizați procesul de abordare a problemelor, să reduceți costurile și să personalizați strategia de reziliență cibernetică.

Odată ce achiziționați ghidul Cyber ​​Resilience, veți obține o descărcare a tabloului de bord pentru reziliența cibernetică pe care o puteți utiliza pentru a determina ce trebuie să faceți pentru a dezvolta un program de încredere.

Cuvinte finale

Pe măsură ce organizațiile continuă să se bazeze pe sisteme digitale pentru a îmbunătăți operațiunile și eficiența, trebuie să se protejeze împotriva amenințărilor și atacurilor cibernetice tot mai mari.

Implementarea unei soluții și practici de securitate puternice ajută la prevenirea atacurilor care altfel ar putea duce la întreruperi ale serviciului, pierderi financiare și reputație deteriorată.

Pe măsură ce atacurile devin mai complexe și unele nu sunt ușor de detectat, sistemele de securitate, oricât de puternice, ar putea să nu oprească toate încălcările.

Ca atare, organizațiile ar trebui să pună în aplicare măsuri care să le permită să se oprească rapid, să răspundă și să se redreseze în urma atacurilor inevitabile, astfel încât să continue să furnizeze servicii cu întreruperi minime sau fără întreruperi.

Apoi, puteți consulta instrumentele EDR pentru a detecta rapid și a răspunde la atacurile cibernetice.

x