Ce este Denuvo și de ce îl urăsc jucătorii?

Denuvo este o soluție anti-piraterie (DRM) pe care dezvoltatorii de jocuri pot alege să o includă în jocurile lor. Jucătorii sunt supărați de Denuvo de ani de zile și, aparent, dintr-un motiv întemeiat: Denuvo încetinește jocurile, conform testelor recente.

Ce este Denuvo?

Denuvo este o soluție de gestionare a drepturilor digitale (DRM) pentru dezvoltatorii de jocuri. Ei pot licenția Denuvo și îl pot integra în jocurile lor pentru computer. Dacă o fac, software-ul Denuvo oferă protecție împotriva pirateriei. Este conceput pentru a face mai dificil pentru oameni să „crack” jocuri și să le distribuie gratuit. Potrivit lui Denuvo, „oprește ingineria inversă și depanarea” necesare pentru a sparge un joc.

Nicio soluție anti-piraterie nu este perfectă, dar Denuvo promite „cea mai lungă fereastră de lansare fără crack”. Cu alte cuvinte, dezvoltatorii de jocuri speră că jocurile lor nu vor fi sparte pentru o vreme, forțând oamenii care altfel ar putea pirata jocul să-l cumpere dacă doresc să joace jocul fără să aștepte.

Denuvo nu este un program suplimentar care este instalat pe computerul dvs. și nu îl veți vedea în lista de software instalat. Un joc care folosește Denuvo are software-ul anti-piraterie Denuvo integrat în codul său. Dacă jocul rulează, Denuvo rulează ca parte a jocului. Oricine vrea să spargă un joc trebuie să ocolească protecția Denuvo, ceea ce face acest proces mai dificil.

  Peste 10 alternative Google Playstore 2023 – (Top Cele mai bune listă)

Dăunează performanța jocului?

Jucătorii corecti ar trebui să-și dorească ca dezvoltatorii de jocuri să câștige bani vânzându-și jocurile. Dar nu despre asta este vorba. Așa cum se întâmplă adesea cu soluțiile anti-piraterie, jucătorii au obiectat de mult că Denuvo creează probleme clienților legitimi, plătitori.

Denuvo susține că este o prostie. Oficialul Site-ul Denuvo spune „Anti-Tamper nu are niciun efect perceptibil asupra performanței jocului și nici Anti-Tamper nu este de vină pentru orice blocare a jocului cu executabile autentice.”

Dar există o mulțime de dovezi care arată contrariul. Directorul TEKKEN 7 a dat vina pe DRM-ul lui Denuvo pentru probleme de performanță în versiunea pentru PC a jocului, de exemplu, un caz rar în care un dezvoltator de jocuri, mai degrabă decât un simplu jucător, l-a lovit pe Denuvo.

Unii dezvoltatori de jocuri au eliminat Denuvo din jocurile lor după lansare. Overlord Gaming a rulat câteva benchmark-uri pentru versiunile cu Denuvo și fără Denuvo ale acestor jocuri. La fel de Extreme Tech note, Denuvo provoacă probleme de performanță în aproape fiecare joc testat. De la timpi mai mari de încărcare până la scăderea ratei cadrelor, protecția lui Denuvo pare să încetinească lucrurile. Performanța se îmbunătățește uneori cu 50% după ce Denuvo este eliminat de către dezvoltator.

Oprește fisurile?

Este clar de ce jucătorilor nu le place Denuvo. Dar dezvoltatorii de jocuri continuă să-l folosească pentru că încetinește crackerele și face pirateria mai dificilă – uneori.

Poti sa vezi cât a durat până când jocurile Denuvo au fost sparte. Unele jocuri, cum ar fi DOOM, au fost sparte în ziua lansării. Unele, precum Sonic Mania, au fost sparte la o săptămână după lansare. Dar Denuvo pare să câștige mult timp pentru câteva jocuri — Assassin’s Creed: Origins nu a fost spart timp de 99 de zile.

  Cele mai bune CD playere din 2023

Aceasta este o afacere destul de mare pentru dezvoltatorii de jocuri. Înseamnă că jucătorii trebuiau să cumpere jocul dacă doreau să-l joace în primele trei luni, ceea ce – teoretic – asigură mai multe vânzări.

Site-ul web al lui Denuvo prezintă cu mândrie un citat atribuit lui Square Enix: „Datorită vouă, oamenii trebuie să cumpere jocul”.

Chiar dacă Denuvo provoacă probleme jucătorilor legitimi, este ușor de înțeles de ce dezvoltatorii de jocuri continuă să aleg să îl folosească în jocurile lor. Din fericire, unii – dar nici măcar cei mai mulți – dezvoltatori sunt suficient de drăguți pentru a remedia Denuvo mai târziu. Este destul de inutil după ce jocul a fost deja spart.

Jucătorilor nu le place Denuvo, dar dezvoltatorilor de jocuri

În cel mai bun caz, Denuvo nu ar face absolut nimic pentru tine dacă ești un jucător care a cumpărat în mod legitim jocul. În cel mai rău caz, Denuvo cauzează probleme de performanță și înseamnă că aveți nevoie de o placă video mai scumpă și un procesor mai rapid pentru a juca cele mai recente jocuri. Înrăutățește experiența clienților plătitori. Oamenii cu hardware de gamă inferioară iau cea mai mare parte a daunelor, deoarece PC-urile de gaming de ultimă generație pot rezolva problemele și oferă totuși performanțe foarte jucabile.

De dragul argumentării, să presupunem că Denuvo are dreptate și că Denuvo în sine nu este o problemă. Aceasta ar însemna că dezvoltatorii de jocuri cauzează adesea probleme atunci când adaugă Denuvo la jocurile lor. Deci, poate că problema este că dezvoltatorii de jocuri nu înțeleg Denuvo corect. Dar, oricum ar fi, aceasta este o experiență mai proastă pentru jucători.

  Psihologia culorilor în marketing: o perspectivă descriptivă

Din păcate, nu se pare că dezvoltatorii de jocuri nu vor înceta să folosească Denuvo prea curând. Cu excepția unui boicot serios al jocurilor care includ Denuvo – ceva care apare în recenzia ocazională negativă Steam, dar nu pare a fi o amenințare de care dezvoltatorii de jocuri sunt îngrijorați – dezvoltatorii de jocuri cred că vor câștiga mai mulți bani incluzând Denuvo și ei poate avea dreptate.

Sperăm că o versiune viitoare a Denuvo sau un alt program anti-piraterie concurent poate atinge aceleași obiective pentru dezvoltatori, în același timp cu resurse mai reduse.

Nu toată lumea folosește Denuvo

Unii dezvoltatori de jocuri merg în sens invers, desigur. CD Projekt Red nu folosește deloc niciun software anti-piraterie în The Witcher 3. Oricine îl poate descărca și reda. În calitate de co-fondator al CD Projekt Red și GOG o pune:

Dar factorul piraterie a fost irelevant, pentru că nu putem forța oamenii să cumpere lucruri. Nu putem decât să-i convingem să o facă. Credem cu totul în morcov, nu în băţ.

Cu excepția cazului în care mulți dezvoltatori de jocuri adoptă aceeași atitudine, Denuvo și soluții similare vor exista pentru o lungă perioadă de timp de acum încolo. Dar sperăm că se vor îmbunătăți. Dacă un astfel de software este necesar, jucătorii ar trebui cel puțin să se aștepte la mai bine decât încetinirile lui Denuvo.

Credit imagine: Gorodenkoff/Shutterstock.com.