Care este diferența dintre Windows și Windows Server?

Microsoft oferă versiuni pentru desktop și server de Windows. La prima vedere, Windows 10 și Windows Server 2016 arată similar, dar fiecare are utilizări diferite. Windows 10 excelează la utilizarea de zi cu zi, în timp ce Windows Server gestionează multe computere, fișiere și servicii.

Windows 10 și Windows Server partajează cod similar

Dacă încărcați o copie curată a Windows 10 și Windows Server 2016, ar fi ușor să le confundați pe cele două la început. Pot avea același desktop, același buton de pornire și chiar același buton de vizualizare a activității. Ei folosesc același nucleu și pot rula în mod fezabil același software. Puteți, de exemplu, să instalați Google Chrome sau Microsoft Office pe ambele.

Dar asemănările se opresc aici. Microsoft a proiectat Windows 10 pentru a fi folosit ca desktop în fața și Windows Server ca server (este chiar acolo în nume) care rulează servicii pe care oamenii le accesează printr-o rețea. În timp ce Windows Server are o opțiune pentru desktop, Microsoft recomandă instalarea Windows Server fără o interfață grafică cu utilizatorul (sau eliminarea acesteia), lăsând doar o linie de comandă să funcționeze, ceea ce reduce suprasarcina necesară pentru a rula serverul. Aceasta include un impuls pentru a alege Nano Server, care elimină GUI și capabilitățile de conectare locală în schimbul utilizării mult mai puțin spațiu decât instalarea standard a serverului.

  7 moduri de a preveni accesul neautorizat pe Windows

Windows Server include software-ul server

Dacă aveți GUI activată, la câteva momente după ce Windows Server se încarcă, se lansează un program Server Manager care arată prima diferență distinctă între cele două sisteme de operare. Aici puteți adăuga caracteristici specifice serverului, cum ar fi serviciile de implementare Windows, serviciile DHCP și serviciile de domeniu Active Directory. Aceste caracteristici permit implementarea unui sistem de operare de la distanță pe alte mașini, crearea unei adrese IP statice pentru mașinile client, controlul unui domeniu de rețea pentru conectarea altor computere la un domeniu și crearea de utilizatori de domeniu. Caracteristici ca acestea nu sunt disponibile pentru Windows 10 nativ, deși puteți instala software terță parte, cum ar fi serverul web Apache.

De asemenea, Windows Server acceptă funcții precum SMB Direct pentru partajarea mai rapidă a fișierelor, suport mai mare pentru Resilient File System, singura modalitate de a obține funcții similare fără Server este să utilizați Windows 10 Pro pentru stații de lucru.

Serverele sunt proiectate să funcționeze, de asemenea, împreună, astfel încât este posibil să aveți un server care îndeplinește unul sau două dintre rolurile de mai sus, iar un alt server care preia alte roluri pentru a răspândi munca.

Windows Server acceptă hardware de ultimă generație

Windows Server acceptă, de asemenea, hardware mai puternic. În timp ce Windows 10 Pro are o limită maximă de 2 TB de RAM, Windows Server permite 24 TB. Este puțin probabil ca un utilizator de desktop să ia în considerare o cantitate atât de mare de RAM, dar serverele pot folosi bine capacitatea lor mai mare de RAM, între gestionarea multor utilizatori, computere și potențiale VM-uri prin Hyper-V.

  Cum se instalează Docker pe Ubuntu, CentOS, Debian și Windows

Windows 10 are o limită și pentru procesoare. Ediția Windows 10 Home acceptă doar un procesor fizic, în timp ce Windows 10 Pro acceptă două. Server 2016 acceptă până la 64 de socket-uri. În mod similar, o copie pe 32 de biți a Windows 10 acceptă doar 32 de nuclee, iar versiunea pe 64 de biți acceptă 256 de nuclee, dar Windows Server nu are limită pentru nuclee.

Pentru a vă apropia de aceste capabilități, ar trebui să utilizați Windows 10 Pro pentru stații de lucru, care acceptă 4 procesoare și 6 TB de RAM.

Windows Server este blocat

La fel ca ramura LTSB a Windows 10, Windows Server are mai multe caracteristici eliminate. Nu veți găsi Cortana, Microsoft Store, Edge sau Timeline. În loc de Edge, Windows Server folosește în continuare Internet Explorer și este blocat pentru a împiedica navigarea normală pe web. La descărcarea Google Chrome, a trebuit să adăugăm excepții pentru toate adresele URL ale Google pentru a finaliza descărcarea. Securitatea suplimentară a Windows Server își face cunoscută prezența pe aproape orice site web vizitat prin Internet Explorer.

Windows Server nu acceptă conectarea cu un cont Microsoft, așa că nu vă puteți aduce setările la acesta de pe alt computer. În schimb, va trebui să vă conectați fie cu un cont local, fie cu un cont de domeniu. În timp ce Windows 10 Home primește în sfârșit o funcție de întrerupere a actualizărilor, Windows Server poate dezactiva complet actualizările prin politica de grup (la fel ca și Windows 10 Enterprise și Windows LTSB).

Windows 10 este experiența familiară pentru desktop

În timp ce Windows 10 nu are caracteristici specifice serverului, îl compensează în alte domenii. Actualizările Windows 10 ajung mai repede și mai des, are capabilități precum Timeline și Cortana care lipsesc pe Windows Server și nu este la fel de blocat. Instalarea software-ului nou, în special descărcat de pe internet, necesită puține cercuri pentru a trece, iar preferințele dvs. vin cu dvs. de la o mașină la alta dacă vă conectați cu un cont Microsoft.

  Crearea fișierului a eșuat cu 32 pe Windows

În plus, Windows 10 are și alte funcții precum telefonul dvs., aplicațiile web progresive și subsistemul Windows pentru Linux. Unele dintre aceste funcții se bazează pe Microsoft Store, la care Windows Server nu are acces.

Și dacă preferați, puteți schimba Windows 10 pentru a se potrivi nevoilor dvs. și acționați mai mult ca Windows 7.

Windows Server este, de asemenea, mai scump

Și dacă aveți chei Windows 7, 8 sau 8.1, puteți instala Windows 10 gratuit. Licențele Windows Server 2016 nu sunt ușor de cumpărat (la urma urmei sunt destinate afacerilor) și sunt scumpe. Dacă sunteți o companie, în funcție de dimensiunea și nevoile dvs., o singură licență poate costa între 500 $ și 6200 $. Majoritatea cumpărătorilor folosesc în schimb o licență de volum. Windows Server este creat în primul rând pentru companii, deci are un preț corespunzător.

Dacă vă gândiți la un sistem de operare Windows pentru computerul dvs. personal, cea mai bună alegere este Windows 10. Este încă posibil să utilizați cheia Windows 7, 8 sau 8.1 pentru a-l activa, iar caracteristicile sunt personalizate pentru uz casnic. Dar dacă doriți ca un sistem de operare Windows să gestioneze alte computere, acasă sau la serviciu, să ofere un server de fișiere sau un server web, atunci Windows Server este alegerea evidentă.