Care este diferența dintre Wi-Fi 5G și 5GHz?

5G și 5 GHz Wi-Fi sunt ambele folosite pentru conectivitate wireless, dar nu au nimic altceva în comun. Oricine se referă la „5G Wi-Fi” înseamnă de fapt Wi-Fi de 5 GHz, care este diferit de standardul celular 5G.

5G este noul standard celular

În curând, veți auzi mult mai multe despre 5G. Este un standard celular și este succesorul 4G LTE și 3G. 5G înseamnă „a cincea generație”, deoarece este a cincea generație a acestui standard celular.

5G este proiectat să fie mult mai rapid și să aibă o latență mai mică decât 4G LTE. Veți începe să vedeți primele smartphone-uri 5G în 2019, iar operatori de telefonie mobilă precum AT&T, T-Mobile, Sprint și Verizon își vor lansa rețelele mobile 5G. 5G ți-ar putea transforma conexiunea la internet de acasă prin furnizarea de servicii de internet de bandă largă rapidă, de asemenea, fără fir.

În timp ce 5G este un nou standard interesant, nu are nimic de-a face cu Wi-Fi. 5G este folosit pentru conexiunile celulare. Viitoarele smartphone-uri pot accepta Wi-Fi 5G și 5 GHz, dar smartphone-urile actuale acceptă 4G LTE și Wi-Fi 5 GHz.

5GHz este una dintre cele două benzi pentru Wi-Fi

Wi-Fi are două benzi de frecvență pe care le puteți utiliza: 2,4 GHz și 5 GHz. 5 GHz este cel mai nou. A intrat în uz pe scară largă cu standardul Wi-Fi 802.11n, care a fost publicat inițial în 2009. Încă face parte din standardele Wi-Fi moderne precum 802.11ac și Wi-Fi 6.

  Cum să vizualizați taxele Airbnb ascunse

Wi-Fi de 5 GHz este grozav. Oferă mai multe canale care nu se suprapun, ceea ce îl face mult mai puțin aglomerat. Este excelent în locuri cu multă congestie Wi-Fi, cum ar fi blocurile de apartamente, unde fiecare apartament are propriul său router și rețea Wi-Fi. Wi-Fi de 5 GHz este, de asemenea, mai rapid decât Wi-Fi de 2,4 GHz.

Dar, în ciuda acelor viteze mai mici și a aglomerației crescute, Wi-Fi de 2,4 GHz are încă avantajele sale. 2,4 GHz acoperă o zonă mai mare decât 5 GHz și este mai bine să treacă prin pereți datorită undelor radio mai lungi. Acele unde radio mai scurte de 5 GHz asigură o conexiune mai rapidă, dar nu pot acoperi atât de mult teren.

Dacă aveți chiar și un router destul de modern, probabil că este un router dual-band care acceptă atât 5 GHz, cât și 2,4 GHz Wi-Fi în același timp.

Am văzut oameni care folosesc termenul „5G Wi-Fi” pentru a se referi la Wi-Fi de 5 GHz, dar acest lucru este incorect. Ele înseamnă „Wi-Fi 5GHz”.

De ce unele rețele Wi-Fi spun că sunt „5G”?

Pentru a face lucrurile puțin mai confuze, uneori oamenii își numesc rețelele lucruri precum „Rețeaua mea” și „Rețeaua mea – 5G”. Este destul de înșelător, dar nu a fost prea confuz înainte de apariția 5G. Aici, „5G” este doar prescurtarea pentru „5 GHz”.

Acest lucru se datorează faptului că routerele Wi-Fi care acceptă Wi-Fi de 5 GHz pot fi configurate în mai multe moduri diferite. Aceste routere pot găzdui atât o rețea de 2,4 GHz, cât și o rețea de 5 GHz simultan, ceea ce este util pentru dispozitivele mai vechi care acceptă doar 2,4 GHz sau zone mai mari în care dispozitivele s-ar putea muta în afara intervalului de 5 GHz, dar se află totuși în intervalul de 2,4 GHz.

  Pot dezactiva atingerea dublă a like-ului în Twitter?

Dacă ambele rețele Wi-Fi sunt numite același lucru – de exemplu, dacă ambele rețele de 2,4 GHz și 5 GHz sunt denumite „Rețeaua mea” – fiecare smartphone, laptop sau alt dispozitiv conectat va comuta automat între rețele, alegând cele 5 GHz și trecerea la rețeaua de 2,4 GHz atunci când este necesar. Acesta este scopul, oricum. În realitate, multe dispozitive nu fac acest lucru corect și se pot conecta doar la rețeaua de 2,4 GHz sau pot încerca să se conecteze la rețeaua de 5 GHz și să eșueze.

De aceea, oamenii își configurează adesea routerele pentru a avea două nume separate de rețea Wi-Fi. Unul ar putea fi numit ceva de genul „Rețeaua mea – 2,4 GHz” și altul ceva de genul „Rețeaua mea – 5 GHz”. Ambele sunt găzduite de același router, dar unul este de 2,4 GHz și unul de 5 GHz. Puteți alege apoi la ce rețea doriți să vă conectați pe dispozitivele dvs. Desigur, nu trebuie să folosiți nume informative ca acesta – puteți numi unul „Lime” și unul „Lămâie”, dacă doriți.

De ce spun oamenii „5G Wi-Fi”?

5G este un standard destul de nou. Unii oameni au început să numească Wi-Fi de 5 GHz „5G Wi-Fi” în vremurile când 3G și 4G LTE erau standardele celulare dominante.

Nu a fost numit niciodată așa oficial, dar era un nume mai scurt pe care l-au folosit unii oameni. Este ca și cum atât de mulți oameni au numit iPod Touch „iTouch”. Acesta nu era numele oficial, dar toată lumea știa despre ce vorbesc.

Dar, acum că 5G este pe punctul de a fi lansat în dispozitivele de consum, „5G Wi-Fi” este doar confuz și neclar. Ori de câte ori vedeți termenul „5G” asociat cu Wi-Fi, probabil că se referă doar la Wi-Fi de 5 GHz.

  Cele mai bune 7 găzduire de server Zomboid pentru o experiență de joc mai bună

Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, „5G” se va referi la noul standard celular. Și, pe măsură ce 5G se răspândește, oamenii ar trebui să înceapă să fie puțin mai precisi pentru a evita orice confuzie.

Credit imagine: areebarbar/Shutterstock.com, Tadej Pibernik/Shutterstock.com, Mayuree Moonihurun/Shutterstock.com.