Care este cel mai bun pentru tine?

KDE și GNOME sunt medii desktop Linux populare.

Aceste medii desktop Linux oferă utilizatorului interfața grafică pentru a utiliza Linux. De exemplu, dacă alegeți Linux Mint, veți obține un mediu desktop Cinnamon (bazat pe GNOME 3), în timp ce mediul desktop implicit al Ubuntu este bazat pe GNOME. Pe de altă parte, edițiile KDE ale Kubuntu și Fedora folosesc KDE Plasma.

Acestea sunt similare cu interfețele grafice Windows și MacOS. Ambele oferă o poartă către caracteristicile de bază și influențează direct fluxul de lucru, productivitatea și personalizarea utilizatorilor.

Cu toate acestea, în calitate de utilizator Linux cu experiență, poate doriți să știți care este mai bun. De aceea, în acest articol, voi compara GNOME și KDE Plasma. Până la sfârșitul comparației noastre, veți ști cum diferă și care este cel mai potrivit pentru dvs.

Să începem cu comparația GNOME și KDE.

Ce este GNOME?

GNOME, care înseamnă GNU Network Object Model Environment, este un mediu desktop popular. Este un software open-source și rulează pe un anumit sistem de operare (Linux sau Windows). Se pronunță ca „guh-nome”.

GNOME ieșit din cutie este ușor de utilizat și foarte ușor de utilizat. Oferă o cantitate decentă de personalizare, menținând în același timp o perspectivă modernă.

Sub capotă, GNOME utilizează un broker de solicitare de obiecte (ORB). Acceptă COBRA (Common Object Request Broker Architecture), permițând programelor bazate pe GNOME să lucreze împreună, rezidând pe diferite sisteme de operare dintr-o rețea.

GNOME 42 pe Ubuntu 22.04 LTS

În 1999, fondatorii GNOME, Miguel de Icaza și Federico Mena, au lansat GNOME 1.0. A devenit rapid popular și a continuat să evolueze. La momentul scrierii, cea mai recentă versiune a GNOME este GNOME 44, disponibilă în distribuția Fedora.

Multe distribuții Linux populare folosesc GNOME ca mediu desktop. Acestea includ Fedora, CentOS, ediția Manjaro GNOME și Ubuntu.

În rezumat, GNOME este un mediu desktop modern care oferă ușurință în utilizare și multă personalizare. Unele dintre caracteristicile sale cheie includ:

 • Vine cu un aspect minimalist, fără distracție
 • Oferă acces imediat la programe esențiale
 • Vine cu un centru de aplicații bogat în funcții
 • Aplicații proiectate intuitiv, cu un aspect consistent
 • Funcții excelente de accesibilitate
 • Cerințe hardware reduse și consum redus de memorie
 • Acceptă interfața de utilizare întunecată

Dacă doriți să încercați distribuția Linux bazată pe GNOME, consultați-le aici.

Ce este KDE Plasma?

KDE Plasma este un mediu desktop gratuit și open-source. Acesta reprezintă mediul desktop K și este cunoscut în mod popular ca Plasma de către comunitate. Oferă utilizatorilor o interfață grafică stabilă, dar plăcută pentru ochi, care funcționează pe diferite sisteme de operare, inclusiv FreeBSD, Linux, MacOS și Windows.

Ieșit din cutie, Plasma este familiarizată cu Windows. De asemenea, este foarte personalizabil, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru utilizatorii Linux experimentați care doresc să-și personalizeze experiența pentru o productivitate, un flux de lucru și un aspect mai bun. Pe lângă personalizare, oferă și o mulțime de aplicații KDE.

Legendă: desktop KDE simplist pe Kubuntu

KDE a apărut pentru prima dată în 1996, când Matthias Ettrich și-a lansat prima versiune.

Unele distribuții populare care rulează KDE Plasma includ Kubuntu, Fedora KDE edition, OpenSuse și KDE Neon. De asemenea, cea mai recentă versiune de lansare a KDE este 5.27.3 când scrieți această comparație.

  Cum să combinați documente Word

În rezumat, KDE este un mediu desktop extrem de personalizabil, care vine preinstalat cu toate caracteristicile și aplicațiile esențiale. Unele dintre caracteristicile sale cheie includ:

 • Vine cu o bară de activități funcțională, similară cu Windows
 • Suport ecran tactil pentru tablete și laptopuri
 • Redimensionarea ușoară a ferestrelor
 • Aspect ușor de utilizat
 • Consum minim de memorie
 • Suportă desktop-uri virtuale și spații de lucru
 • Clipboard-uri multiple folosind managerul de clipboard Klipper

Consultați distribuțiile Linux bazate pe KDE aici.

GNOME vs. KDE Plasma

În această secțiune, vom acoperi diferența dintre Plasma și GNOME. Dacă vă grăbiți, verificați tabelul de comparație pentru o privire rapidă.

GNOMEKDE PlasmaExperiență de utilizatorOferă o experiență simplistă de utilizator cu o interfață curată.Plasma oferă, de asemenea, o experiență de utilizator bună, dar numai pentru utilizatorii puternici.Interfață de utilizator Interfață de utilizator curată, simplistă și modernă.Interfață de utilizator tradițională, personalizabilă și simplistă.Flux de lucru. fluxul de lucru the-box, dar poate fi limitator atunci când personalizați fluxul de lucru în funcție de nevoile dvs. Personalizare excelentă a fluxului de lucru, destinată utilizatorilor mai avansați. Poate necesita ceva timp pentru a vă obișnui, dar poate îmbunătăți drastic fluxul de lucru al utilizatorului. Aplicații. O selecție bună de aplicații GNOME preinstalate, dar au aplicații generale limitate. În plus, aveți la dispoziție aplicații nelimitate pentru a vă juca.PersonalizarePersonalizare limitată.Unul dintre cele mai bune medii desktop personalizabile.AccesibilitateOpțiuni excelente de accesibilitate.Opțiuni de accesibilitate limitate.Tabelul 1.0: GNOME vs. KDE Plasma

Experiența utilizatorului

Dacă nu ați folosit niciodată GNOME, veți găsi că este ușor de utilizat datorită simplității sale. Are o interfață curată, un panou superior cu pictograme și acces la opțiunile de accesibilitate (dacă este activat). Are o personalizare limitată, dar este suficient de bun pentru utilizatorii noi. În general, veți găsi GNOME care se potrivește cerințelor dvs. dacă căutați mai puține opțiuni, dar suficient de bun pentru a utiliza Linux eficient și productiv.

KDE, pe de altă parte, este mai flexibil în abordarea sa. Aici, aveți opțiunea de a vă personaliza experiența după bunul plac. Pe lângă personalizarea sa, oferă un mediu desktop atrăgător.

Mai mult decât atât, dacă vă mutați de la Windows, vă veți găsi foarte familiar datorită aspectului și abordărilor similare.

În general, KDE Plasma oferă o experiență decentă pentru utilizator și poate solicita utilizatorilor să învețe lucruri noi pentru a o utiliza eficient. Abordarea sa cu cuțit elvețian este ceea ce îl face popular printre utilizatorii cu putere.

Interfața cu utilizatorul

GNOME are o bară superioară la îndemână care conține pictograme pentru acces ușor la funcții precum zona de stare, meniul utilizatorului, ceasul și butonul de utilitate.

Legendă: Opțiune de căutare simplificată GNOME 42 pe Ubuntu 22.04 LTS

În plus, aveți o opțiune de afișare a aplicațiilor pentru a căuta aplicații prin funcționalitatea de căutare ingenioasă.

Legendă: GNOME 42 pe Ubuntu 22.04 LTS

În general, GNOME oferă o interfață de utilizator modernă în care elementele sunt plasate curat pentru o identificare și utilizare ușoară. Cu toate acestea, interfața de utilizare nu are funcționalitate în comparație cu KDE.

KDE, pe de altă parte, oferă și o interfață curată și ușor de utilizat.

Subtitrare: KDE Plasma versiunea 5.24.7 pe Kubuntu 22.04 LTS

Abordarea sa tradițională pentru desktop înseamnă că aveți o bară de activități în partea de jos a ecranului. Conține un buton de pornire în stânga și utilitățile în dreapta jos.

Subtitrare: meniul Start

După cum puteți observa, KDE este asemănător Windows. Asta pentru că Windows se inspiră din KDE. Aici, puteți derula prin aplicații sau puteți căuta rapid prin bara de căutare din meniul de pornire.

  Top 13 biblioteci de animație JavaScript pentru proiectele dvs. web interactive

În general, îmi place interfața cu utilizatorul KDE Plasma. Este o preferință personală și mulți utilizatori Linux ar putea prefera abordarea minimalistă a GNOME.

Fluxul de lucru

Am folosit KDE și GNOME și mi-a plăcut ceea ce au de oferit.

Din cutie, fluxul de lucru GNOME este bun. Aici, puteți activa Hot Corner pentru a deschide prezentarea generală a activităților. Are, de asemenea, Active Screen Edges activate în mod implicit, ceea ce vă permite să fixați rapid ferestrele în lateral pentru multi-tasking.

Legendă: Opțiuni de multitasking

Spațiile de lucru ale GNOME vă ajută să grupați ferestrele. Vă ajută să îmbunătățiți fluxul de lucru, deoarece puteți crea mai multe spații de lucru în scopuri diferite. Aceste desktop virtuale elimină dezordinea și îmbunătățesc navigarea. Puteți accesa aceste fluxuri de lucru (desktop virtual) apăsând super-tasta. În mod implicit, este tasta Windows sau Command de pe tastatură.

Folosind super-tasta, puteți comuta cu ușurință între locurile de muncă și puteți alege aplicații. În plus, oferă și opțiuni pentru comutarea aplicațiilor și multi-monitor.

Subtitrare: Multi-monitor și comutare între aplicații GNOME

GNOME acceptă, de asemenea, comenzi rapide pentru a vă simplifica fluxul de lucru. De exemplu, puteți utiliza ALT + F2 pentru a rula rapid o comandă sau pentru a comuta între ferestre folosind ALT + TAB (similar cu Windows).

Pe lângă toate acestea, puteți personaliza fluxul de lucru GNOME folosind extensii. Tot ce trebuie să faceți este să accesați pagina oficială de extensie GNOME și să instalați extensii de flux de lucru, cum ar fi BreezyTile, care vă permite să personalizați fluxul de lucru.

Ce zici de KDE? Oferă un flux de lucru bun?

Da! Ieșit din cutie, beneficiați de gestionarea spațiului de lucru. Oferă o gestionare ușoară a ferestrelor cu ajutorul comenzilor rapide de la tastatură.

De asemenea, puteți crea o activitate nouă (spațiu de lucru) făcând clic dreapta pe desktop și alegând „Afișați comutatorul de activitate”> „Activitate nouă”. Acestea acționează ca un spațiu virtual separat, astfel încât să vă puteți gestiona cu ușurință munca. În timpul creării, îi puteți seta numele, descrierea și pictograma. În plus, puteți seta și o comandă rapidă pentru comutare!

Subtitrare: detalii despre activitate

La fel ca GNOME, puteți personaliza fluxul de lucru adăugând aplicații.

Pe scurt, este o chemare grea să alegi un câștigător.

GNOME este alegerea potrivită dacă căutați o abordare simplistă. KDE Plasma este o alegere mai bună pentru cei care doresc să-și personalizeze fluxul de lucru.

Aplicații

Ambele KDE și GNOME oferă o selecție bună de aplicații.

Cu toate acestea, KDE depășește GNOME, deoarece oferă mai multe aplicații din cutie. Oferă software-ul său de aplicații care vă permite să navigați cu ușurință prin biblioteca vastă de aplicații. Este o bibliotecă în continuă creștere, datorită participării active a comunității KDE la testarea și lansarea de noi aplicații.

În KDE, aveți acces la aplicații utile, cum ar fi Okular (un vizualizator de documente), Dolphin (un manager de fișiere), Kdenlive (un editor video), Konsole (un terminal frumos) și multe altele. Dacă doriți sincronizare, puteți utiliza și KDE Connect, o aplicație utilă pentru a vă conecta telefonul la computer.

Aplicațiile implicite GNOME sunt utile și le folosesc des pentru a-mi face treaba. De exemplu, aplicațiile GNOME Core includ un Calculator, Calendar, Ceasuri, Scanner de documente etc. Aplicațiile sale Circle își extind ecosistemul. Aici puteți accesa Amberol, o aplicație muzicală, sau Apostrophe, o aplicație excelentă pentru editarea reducerii.

  Operatori bitwise Python

În concluzie, KDE bate GNOME în ecosistemul de aplicații.

Personalizare

În ceea ce privește personalizarea, veți găsi KDE în partea de sus. Vine cu o mulțime de opțiuni de personalizare. De exemplu, adăugarea de noi informații/funcționalități folosind widget-ul cu plasmă sau schimbarea rapidă a imaginii de fundal de pe desktop.

În plus, puteți modifica modul în care pictogramele de pe desktop se aranjează și se comportă personalizând dimensiunea, lățimea, sortarea și multe altele.

Legendă: Schimbați cu ușurință aspectul în KDE Plasma

Pe lângă aceste caracteristici, KDE vă permite să setați pictograme de sistem, teme globale și chiar teme de gestionare a ferestrelor. Și, dacă nu găsiți lansatorul de aplicații KDE, puteți activa Lansatorul de aplicații care funcționează similar cu lansatorul de aplicații GNOME 3 (dați clic dreapta pe pictograma meniu > afișați alternative > și selectați Tabloul de bord al aplicației).

Subtitrare: treceți la un lansator de aplicații asemănător GNOME

Pe scurt, aveți control deplin asupra mediului desktop. Aici puteți schimba culoarea, gestionarea ferestrelor și tema și, de asemenea, puteți adăuga widget-uri.

Legendă: Widgeturi în KDE

GNOME, pe de altă parte, nu oferă o personalizare la fel de extinsă ca KDE. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că îi lipsește personalizarea. În GNOME, trebuie să utilizați extensiile GNOME pentru a face modificări. De exemplu, puteți utiliza extensia Open Weather pentru a afișa informații detaliate despre vreme pe desktop sau pentru a schimba modul în care arată sau se simte panourile din tavă cu pictogramele din tavă reîncărcate. În plus, GNOME oferă și modul întunecat.

Fără îndoială, KDE este mai bun decât GNOME în personalizare. Cu toate acestea, dacă îți place să folosești setările implicite din nou din cutie, le vei găsi pe ambele la fel de bune.

În rezumat, utilizați KDE dacă căutați personalizare. Pentru simplitate, GNOME se potrivește mai bine.

Accesibilitate

În ceea ce privește accesibilitatea, GNOME strălucește. În mod implicit, are multe opțiuni, cum ar fi alerte vizuale, o tastatură pe ecran, text mare sau un cititor de ecran. Le puteți activa accesând Setări > Accesibilitate. Pentru cei mai nevoiași, puteți activa „Afișați întotdeauna meniul de accesibilitate” pentru a-l activa din bara de sus.

Legendă: Opțiuni de accesibilitate GNOME pe Ubuntu 22.04

KDE este, de asemenea, decent în accesibilitate, deoarece oferă funcții de accesibilitate, cum ar fi Bell, Taste modificatoare, Filtre de tastatură, Navigare cu mouse-ul și Cititor de ecran.

În concluzie, GNOME este mai bun când vine vorba de accesibilitate.

Gânduri finale

Dacă îmi ceri să aleg una, o să-ți spun că nu. Asta pentru că îmi plac amândoi.

GNOME oferă o abordare simplistă și minimalistă a distribuțiilor Linux. Chiar dacă nu are personalizare profundă, oferă un mediu ușor de utilizat, ideal pentru începători. GNOME este, de asemenea, grozav pentru cei care doresc să rămână productivi cu mai puține opțiuni.

Pe de altă parte, nici nu pot renunța la KDE. Abordarea sa bogată în funcții mă conectează mai strâns la ecosistemul Linux și îmi amintește de ce iubesc Linux.

Deci, nu există un răspuns corect.

Sunteți liber să alegeți orice mediu desktop.

Dacă sunteți un utilizator nou, este o idee bună să începeți cu mediul desktop GNOME și apoi să treceți la KDE odată ce vă simțiți confortabil cu Linux. KDE este o alegere obligatorie pentru utilizatorii puternici, deoarece îl pot folosi la întregul său potențial.

Apoi, verificați cei mai buni manageri de partiții Linux pentru a crea și a șterge spațiu pe disc.