Bluetooth 5.1: Ce este nou și de ce contează

Bluetooth 5.1 aduce noi funcții de „găsire a direcției” care vor permite dispozitivelor Bluetooth să identifice locația fizică la centimetru, ajutând la poziționarea în interior. Această ultimă versiune include funcții care vor face și conexiuni Bluetooth mai fiabile.

Dispozitivele Bluetooth vă pot identifica acum locația

Sistemele actuale de proximitate Bluetooth pot ghici cât de departe se află un dispozitiv, cum ar fi casa inteligentă sau ceasul inteligent, folosind puterea semnalului. S-ar putea să știe că ești la câțiva metri distanță, dar nu știu direcția.

Acest lucru este îmbunătățit cu o nouă funcție de găsire a direcției în Bluetooth 5.1, care tocmai a fost anunțată de către Grup de interes special Bluetooth (SIG,) grupul industrial care supraveghează Bluetooth. Un sistem de poziționare poate determina acum direcția din care vine un semnal Bluetooth. Combinând distanța și direcția, dispozitivele Bluetooth pot afla acum locația precisă a unui dispozitiv până la un centimetru.

Bluetooth 5.1 oferă două metode diferite pentru determinarea direcției, denumite „Unghiul de sosire” (AoA) și „Unghiul de plecare” (AoD). Unul dintre cele două dispozitive trebuie să aibă o serie de antene multiple, iar datele primite de la acele antene pot fi folosite pentru a identifica direcția din care vine semnalul Bluetooth.

Dacă purtați un smartphone în jur și acel telefon are Bluetooth 5.1, un sistem de poziționare poate avea o idee bună despre locația dvs. exactă. Acest lucru ar putea fi folosit pentru a îmbunătăți navigarea în interior, pentru a găsi cheile pierdute sau pentru a activa hardware-ul smarthome pentru a vă identifica mai bine locația.

  3 motive pentru a utiliza aplicația de difuzare video live Periscope

Inițierea mai rapidă a conexiunii cu energie consumată mai puțin

După cum v-ați putea aștepta de la numărul versiunii, Bluetooth 5.1 nu este un salt uriaș cu multe schimbări, așa cum a fost Bluetooth 5.0. Celelalte modificări ale sale sunt destul de minore, dar sunt totuși utile.

Dispozitivele Bluetooth Low Energy folosesc ceva numit „Profil de atribut generic” sau GATT. Ori de câte ori se conectează un dispozitiv client, acesta efectuează „descoperirea serviciului” pentru a vedea ce suportă dispozitivul server. Acest lucru necesită timp și energie. Bluetooth 5.1 realizează memorarea în cache mai agresivă, iar clienții pot sări peste etapa de descoperire a serviciului atunci când nimic nu s-a schimbat. Aceste „îmbunătățiri ale memoriei cache GATT” înseamnă că conexiunea are loc mai rapid și se cheltuiește mai puțină energie.

Îmbunătățiri de publicitate pentru conexiune

Bluetooth 5.1 include câteva îmbunătățiri ale reclamei. Cuvântul „reclamă” aici se referă la modul în care un dispozitiv Bluetooth transmite, fiind disponibil pentru a se conecta, anunțând disponibilitatea acestuia altor dispozitive Bluetooth din apropiere. Acest lucru ar trebui să facă conexiunile să funcționeze mai bine.

O caracteristică nouă este „indexarea aleatorie a canalelor de publicitate”. Bluetooth 5.0 a cerut dispozitivelor să parcurgă canalele 37, 38 și 39 în ordine strictă. Acum, dispozitivele pot selecta canale aleatoriu. Acest lucru reduce șansele ca două dispozitive Bluetooth să interfereze unul cu celălalt și să „vorbească” unul cu celălalt pe aceleași canale atunci când își anunță disponibilitatea de a se conecta și va fi util în locurile cu o mulțime de dispozitive Bluetooth.

Bluetooth 5.0 a adăugat capacitatea dispozitivelor de a-și sincroniza scanarea pentru conectare cu programul de „reclamă” al altui dispozitiv. De exemplu, dacă vă conectați smartphone-ul la un televizor prin Bluetooth, televizorul poate spune telefonului dvs. exact când va face publicitate cu un câmp de date numit SyncInfo. Telefonul dvs. nu trebuie să caute în mod constant televizorul, dar știe exact când televizorul își va face reclamă. Acest lucru economisește energie și ar putea ajuta dacă dispozitivele trebuie să facă schimb de date la un moment precis.

  Ce sunt actualizările de răspuns rapid de securitate? (și cum să le activați)

Cu toate acestea, acest schimb de „sincronizare periodică a reclamelor” utilizează o oarecare putere, iar dispozitivele de putere redusă ar putea să nu vrea să-și irosească energia cu el. Cu „transferul periodic de sincronizare a reclamelor”, dispozitivele conectate pot transfera acele date între ele – de exemplu, smartphone-ul poate transfera informații despre programul de publicitate al televizorului direct pe ceasul inteligent, în loc să forțeze ceasul inteligent să comunice aceste informații cu televizorul. Acest lucru ar putea economisi energie pe dispozitivele de putere redusă, făcând bateriile să dureze mult.

Mai multe detalii tehnice despre cum funcționează exact aceste funcții sunt disponibile în documentul oficial Prezentare generală a caracteristicilor de bază ale specificațiilor Bluetooth document. Documentul enumeră și câteva modificări mai mici pe care nu le-am menționat aici.