A sosit televizorul 8K. Iată ce trebuie să știți

Abia am început trecerea la 4K, iar acum televizoarele 8K sunt deja pe piață. Merită ele? Ar trebui să-ți pese? Iată tot ce trebuie să știi.

Actualizare: Mai multe televizoare 8K sunt prezentate la CES 2020. De exemplu, LG a anunțat opt ​​televizoare 8K, în timp ce Vizio a arătat un concept 8K, dar nu îl va vinde. Suntem încântați că tehnologia se îmbunătățește și așteptăm cu nerăbdare televizoare 8K mai accesibile, alături de mai mult conținut 8K, deși creșterea conținutului 4K sau 1080p existent ar trebui să fie grozavă și pe un televizor 8K. Deocamdată, totuși, încă credem că ar trebui să fii concentrându-se pe 4K în loc de 8K. Vrei un televizor high-end? Cumpărați un televizor 4K de ultimă generație.

Ce este 8K? Cum se compară cu 4K și HD?

S-ar putea să credeți că un televizor 8K este dublul rezoluției unui televizor 4K, dar din cauza metodei complicate de măsurare a rezoluției, acest lucru nu este adevărat. Termenul 8K se referă la rezoluția orizontală a televizorului, adică câți pixeli trec pe ecran de la stânga la dreapta. Televizoarele 8K au de două ori mai mulți pixeli orizontali, dar au de patru ori mai mulți pixeli în total decât 4K – și de 16 ori mai mulți decât 1080p – când priviți întreaga suprafață. Sunt o mulțime de pixeli.

Diferiții termeni pot fi confuzi:

Un televizor 720p (sau HD) este măsurat la 1280 pixeli lățime și 720 pixeli înălțime.
Un televizor 1080p (alias Full HD sau FHD) este măsurat la 1920×1080 pixeli.
Un televizor 4K (alias Ultra HD sau UHD) este măsurat la 3840×2160 pixeli.
Un televizor 8K este măsurat la 7680×4320 pixeli.

Un lucru care este ușor de observat cu aceste rezoluții este că, după 720p cu fiecare nou standard, atât pixelii orizontali cât și cei verticali se dublează. Această dublare în ambele direcții duce la o creștere atât de mare a numărului total de pixeli. Televizoarele 8K sunt pline de pixeli.

Ar trebui să cumpăr un televizor 8K?

Răspuns scurt: Nu.

Televizoarele 4K încep în sfârșit să prindă și să se reducă preț accesibil. HDR poate fi încă într-un război al standardelor, dar tot mai multe televizoare oferă ambele opțiuni. Și HDR rămâne un factor separat de rezoluție, așa că va rămâne în continuare la latitudinea producătorului să le implementeze. Dacă aveți de gând să cumpărați un televizor nou, ar trebui fi un televizor 4K HDR; nu trebuie să așteptați 8K din mai multe motive.

  Alegerea celui mai bun depozit pentru următorul proiect [2023]

Să le descompunem.

Nu există conținut 8K decât dacă sunteți în Japonia

La fel ca în cazul televizoarelor 4K când au fost lansate pentru prima dată (și într-o anumită măsură încă până în prezent), se lucrează foarte puțin pentru crearea de conținut 8K. În timp ce câteva filme au fost filmate în 8K, Netflix și Amazon sunt încă concentrate pe efortul lor continuu de a lansa conținut 4K. Și în prezent, nu a fost convenit niciun standard pentru livrarea conținutului 8K la televizoare.

Japonia a introdus un canal de difuzare dedicat conținutului 8K, iar acest lucru ne oferă o imagine devreme grozavă a cerințelor complicate. Pentru a vă bucura de oricare dintre mediile 8K, veți avea nevoie de un televizor 8K, un satelit dedicat pentru a recepționa transmisia și, în unele cazuri, un înlocuitor pentru booster și cutii de distribuire. Toate acestea reprezintă o investiție mare pentru omul obișnuit. Japonia este pionierat în această tehnologie cu planuri de a difuza Jocurile Olimpice din 2020 în 8K.

Upscaling ajută, dar nu este suficient

Este de remarcat faptul că cele mai bune televizoare 8K vor putea să extindă conținutul cu rezoluție mai mică, ceea ce va face o diferență uriașă. Multe televizoare 4K fac deja acest lucru, făcând conținutul 1080p să arate mai bine decât merită. Upscaling compensează lipsa conținutului 4K și îl face, astfel încât nu trebuie să vizionați filme 1080p cu o margine neagră uriașă care le înconjoară.

Cel mai bun mod de a-l descrie este să ne gândim la termenii ecranelor smartphone-urilor. Când au început să apară telefoane cu ecran mare cu rezoluții mari, a fost aproape șocant cât de bine putea arăta ecranul. Aplicațiile care erau slabe pe un telefon mai mic păreau brusc superbe. Chiar și site-urile web au simțit că li s-a făcut o schimbare când site-ul în sine nu s-a schimbat. Dacă sunteți obișnuit cu un iPhone 6 și aveți un iPhone XS astăzi, veți fi uimit de diferență.

Și asta vor oferi televizoarele 8K dacă vin cu un algoritm decent de upscaling. Samsung, în special, a lucrat la upscaling 8K, iar recenziile timpurii sunt extrem de promițătoare. Dar aceasta este o caracteristică deja întâlnită pe televizoarele 4K de ultimă generație, așa că nu este un singur motiv pentru a cumpăra un televizor 8K.

Transmiterea în flux 8K va fi problematică

Transmiterea în flux 4K este deja dificilă. De obicei, doriți să aveți o conexiune de cel puțin 20 Mbps pentru streaming 4K și, în mare parte din SUA, aceasta încă nu este o opțiune sau este prohibitiv de scump. Având în vedere că 8K este de patru ori mai mare decât pixelii, cerința va fi și mai mare.

  Cele mai bune 10 unități de stocare a datelor pentru uz personal și profesional

Testele timpurii au arătat că un singur flux de 8K va necesita o conexiune de minim 50 Mbps, o viteză care nu este o opțiune pentru mulți oameni din Statele Unite. Dacă începeți să luați în considerare mai multe fluxuri simultane, chiar și o conexiune gigabit ar avea limitele testate.

Chiar dacă sunteți suficient de norocos să aveți o conexiune gigabit, poate fi necesar să vă faceți griji cu privire la limitarea datelor. O oră de streaming 8K va arde prin 75,2 GB de date (aproximativ, în funcție de compresie și de alți factori). Dacă capacul tău este de doar 1 TB, ai putea trece cu ușurință peste asta într-o săptămână, dacă nu într-un weekend lung.

Având în vedere că Netflix, Amazon și ceilalți furnizori de streaming au încă un drum lung de parcurs doar pentru a oferi conținut 4K, conceptul de a oferi fluxuri 8K pare foarte îndepărtat. Dar atunci când vor veni, își vor introduce propriile obstacole, de la tehnologia necesară pentru a transmite până la limitele pe care ISP-ul are locul asupra noastră. Soluția actuală a Japoniei nici măcar nu funcționează pe o configurație terestră, ci necesită o infrastructură de satelit complicată.

Televizoarele 8K vor începe foarte scumpe

Într-o poveste la fel de veche ca vremea, noua tehnologie TV începe întotdeauna foarte scumpă și scade prețul în timp. Când televizoarele 4K au apărut pentru prima dată pe piață, acestea erau de obicei în intervalul de 20.000 USD. Vestea ușor bună este că televizoarele 8K debutează la un cost mai mic de data aceasta. Vestea proastă este că sunt încă în intervalul de 15.000 de dolari. Dacă aveți 15.000 USD de aruncat pe un televizor, s-ar putea să fiți totuși mai potrivit să cumpărați un televizor 4K mult mai puțin costisitor (sau două) și un sistem de sunet frumos.

Cheltuiala uriașă este o necesitate. Toată tehnologia nouă este greu de produs la scară la început, iar în timp, producția se va îmbunătăți și costurile vor scădea. În viitorul apropiat, televizoarele se vor asemăna cu smartphone-urile, deoarece cea mai bună tehnologie a ecranului este ceea ce îți vei dori pe perete și în buzunar. Dar suntem încă la punctul cu ambele că a doua cea mai bună tehnologie vă va servi perfect, mai ales dacă aveți un buget redus.

Deci, există vreun beneficiu pentru un televizor 8K?

În mod ironic, oamenii care beneficiază cel mai mult de un televizor 8K nu sunt probabil cea mai evidentă presupunere. Acestea ar fi oamenii care locuiesc în apartamente sau case mai vechi cu o cameră de zi mai îngustă. Avantajul rezoluțiilor mai mari este că vă permite să stați mai aproape de ecran, mai ales pe măsură ce dimensiunea ecranului crește.

  Cum să găsești cel mai apropiat Pokéstop fără să faci un pas

Un ecran foarte mare de 1080p (să zicem 70 de inchi) va arăta groaznic dacă te afli aproape de el. Va trebui să stai destul de departe pentru a nu observa pixelii. Un televizor 4K îmbunătățește acest lucru, dar dacă aveți un televizor de 70 de inchi, ar trebui să stați totuși la aproximativ trei metri distanță pentru a obține cea mai bună experiență.

Dacă vă aflați într-o casă mai veche, cu o cameră de zi tradițională sau un apartament mai mic, aceasta poate fi o problemă, dar un televizor 8K de 70 de inchi vă va permite să stați mult mai aproape de televizor și să vedeți în continuare detalii bogate. Acea proximitate se va preta unei experiențe mai captivante, asemănătoare cinematografiei. Iar dacă aveți o cameră de zi mică sau îngustă, nu va trebui să vă faceți griji că îndepărtați canapeaua suficient de mult de televizor pentru a profita la maximum de ea.

Dar șansele sunt chiar și în acest scenariu, ar trebui să cumpărați un televizor 4K HDR mai mic. Va costa mult mai puțin și veți vedea beneficii mult mai devreme. Dacă poți cheltui în plus, găsește un televizor care acceptă ambele standarde HDR și are o procesare de upscaling foarte bună. Luați în considerare OLED pentru cele mai bune culori închise. Dacă sunteți în căutarea unui televizor nou astăzi, nu există suficiente motive convingătoare pentru a aștepta televizoarele 8K.

Televizoarele 8K vor oferi, de asemenea, cea mai bună tehnologie a ecranului. Sony prezintă în prezent un televizor 8K care poate atinge 10.000 de nit. Nits sunt o măsură a luminozității și, pentru o comparație rapidă, cele mai luminoase televizoare disponibile în comerț chiar acum depășesc aproximativ 4.000 de nits. În același timp, acest televizor este OLED, așa că, deși poate obține cea mai strălucitoare dintre lumini, poate atinge și cea mai întunecată dintre întuneric. Această gamă largă se va răspândi în culori și va oferi o experiență mult mai vie și mai realistă.

Samsung oferă beneficii similare în televizoarele sale 8K, implementând în același timp noile tehnici de upscaling menționate mai devreme. Acesta va include funcții suplimentare, cum ar fi un mod Ambient care ajustează ecranul la iluminarea locală a camerei sau îl permite să se integreze în perete atunci când nu este utilizat. Aceasta este similară cu o caracteristică găsită în Google Home Hub dar scalat până la 85 de inci.

Fiecare televizor 8K reprezintă un pas înainte în ceea ce privește caracteristicile, capabilitățile și chiar componentele oricărui televizor 4K de pe piață astăzi. Într-un sens aproape literal, niciun alt televizor nu va putea ține o lumânare pentru aceste televizoare de generație următoare.

Cu toate costurile lor uriașe, televizoarele 8K aduc cele mai bune imagini, chiar și atunci când nu vizionați un videoclip 8K. Dar pentru consumatorul mediu, beneficiile probabil nu vor fi observate în casă în câțiva ani de acum înainte.

Credit imagine: S. Gvozd/Shutterstock, Grzegorz Czapski/Shutterstock, Cagkan Sayin/Shutterstock