08/18/2022

6 Cele mai bune instrumente pentru monitorizarea rețelelor, serverelor și aplicațiilor

Una dintre sarcinile principale ale oricărui administrator de rețea și sistem este să se asigure că fiecare sistem și componentă pe care o administrează este funcțională și funcționează conform așteptărilor. Deși acest lucru poate părea simplu, poate fi de fapt destul de complex. Mediile IT de astăzi pot fi destul de mari și este aproape imposibil pentru oricine să stea cu ochii pe orice. Acest lucru este valabil mai ales când luați în considerare faptul că serverele și alte componente sunt adesea situate departe de administratorii lor. Aici instrumentul de monitorizare poate fi cu adevărat util. Astăzi, aruncăm o privire la unele dintre cele mai bune instrumente pentru monitorizarea rețelelor, serverelor și aplicațiilor. Acestea sunt tipurile de instrumente pe care le veți folosi pentru a vă asigura că totul funcționează fără probleme și că, în cazul puțin probabil în care ceva nu merge bine, veți fi anunțat rapid.

Vom începe explorarea de astăzi prin a discuta necesitatea instrumentelor de monitorizare. Vom încerca să explicăm ce sunt și ce ne aduc. Apoi, vom vorbi despre diferitele tipuri de instrumente de monitorizare disponibile. După cum veți vedea, sarcini diferite necesită instrumente diferite. În continuare, vom analiza beneficiile și dezavantajele utilizării instrumentelor de monitorizare integrate, spre deosebire de utilizarea instrumentelor individuale pentru fiecare sarcină de monitorizare. În cele din urmă, vom cerceta miezul subiectului și vom revizui unele dintre cele mai bune instrumente de monitorizare a rețelei, a serverelor și a aplicațiilor pe care le-am putut găsi.

Nevoia de instrumente de monitorizare

Motivul principal pentru care oricine are nevoie de instrumente de monitorizare este destul de simplu. Sunt prea multe de monitorizat. Având în vedere dimensiunea tipică a mediilor IT de astăzi, monitorizarea manuală a totul pentru a se asigura că totul funcționează fără probleme ar necesita o armată sau administratori. Când am început ca administrator de rețea, compania în care lucram avea aproximativ o jumătate de duzină de servere și toate erau amplasate chiar lângă mine, în aceeași cameră în care era biroul meu. Mi-a fost ușor și pentru mine și pentru cei doi colegi ai mei să fim în permanență cu ochii pe toate. Ori de câte ori ceva nu mergea bine, nu a trecut mult până când unul dintre noi a observat asta.

Înainte rapid cu vreo douăzeci și ceva de ani și lucrurile sunt foarte diferite. Multe organizații au zeci, dacă nu sute de servere. Și mediul de astăzi nu mai este format doar din servere. Între echipamentele de rețea, dispozitivele de securitate și orice tip imaginabil de dispozitive atașate la rețea, administratorii moderni tind să aibă mâinile ocupate. Aici instrumentele de monitorizare pot fi utile. Ele stau în fundal și devin ochii tăi pe fiecare dispozitiv din rețeaua ta. Ori de câte ori ceva nu merge bine sau nu se află în intervalul normal de funcționare, alerta se activează și trimite un fel de notificare. Acest lucru permite administratorilor să se concentreze pe sarcini mai utile, asigurându-se în același timp că vor putea reacționa rapid în caz de probleme.

Diferite instrumente pentru diferite sarcini de monitorizare

Există în principal trei lucruri diferite pe care majoritatea administratorilor de rețea și de sistem le interesează să le monitorizeze. În primul rând, trebuie să monitorizeze dacă sistemele și/sau dispozitivele pe care le administrează sunt în funcțiune, dar și dacă funcționează în intervalul lor normal acceptabil. Acest lucru poate însemna multe lucruri, în ceea ce privește monitorizarea. La nivelul său cel mai de bază, instrumentul de monitorizare va asigura că echipamentul este în funcțiune și că porturile IP care ar trebui să fie deschise sunt. De exemplu, un server web ar trebui să răspundă la solicitările de pe portul 80. Sistemele de monitorizare utilizează, de asemenea, protocolul simplu de gestionare a rețelei sau SNMP pentru a citi parametrii operaționali de pe dispozitive. Sarcina procesorului sau procentul de memorie disponibilă ar putea fi monitorizate la fel cum ar putea fi temperatura de bază a procesorului. Dispozitivele diferite au parametri operaționali diferiți disponibili prin SNMP. Cele mai bune instrumente vor permite administratorilor ce parametru al fiecărui dispozitiv să monitorizeze.

  Cele mai bune 5 funcții Microsoft Teams pentru întâlniri online

Un alt tip de instrument este instrumentul de monitorizare a lățimii de bandă. Aceste instrumente folosesc, de asemenea, SNMP pentru a citi contoarele de intrare și ieșire de octeți din echipamentele de rețea pentru a calcula apoi utilizarea medie a lățimii de bandă și, de obicei, o reprezintă pe un grafic care ilustrează evoluția sa în timp. Tehnica este utilizată pentru a monitoriza utilizarea lățimii de bandă a diferitelor părți ale unei rețele și este deosebit de utilă pentru urmărirea circuitelor cu lățime de bandă redusă – cum ar fi legăturile WAN – pentru semne de congestie.

Celălalt tip major de monitorizare este monitorizarea aplicațiilor. Acesta poate lua mai multe forme și se pare că fiecare dezvoltator de instrument de monitorizare a aplicațiilor are propria idee despre cum ar trebui făcut. Este suficient să spunem că ideea de bază este să ne asigurăm că aplicațiile sunt disponibile pentru utilizatorii finali atunci când au nevoie de ele și că aceștia se comportă normal. Acest lucru se realizează cel mai adesea prin utilizarea agenților de monitorizare locali instalați pe serverele de aplicații.

Avantajele și dezavantajele instrumentelor integrate

Pentru a ușura viața administratorilor, câțiva furnizori oferă instrumente de monitorizare integrate. Acestea sunt instrumente care combină două sau mai multe tipuri diferite de instrumente de monitorizare. De exemplu, nu este rar să vezi instrumente care pot monitoriza serverele și aplicațiile care rulează pe acestea. Unele includ chiar cele trei tipuri de monitorizare descrise mai sus.

Există mai multe avantaje ale acestor instrumente integrate, principalul fiind faptul că aveți toate datele dvs. de monitorizare în același loc. Alte avantaje includ o instalare mai ușoară și nu trebuie să înveți să instalezi, să configurezi și să folosești mai multe instrumente. Există, de asemenea, un avantaj clar de cost, deoarece instrumentele integrate sunt adesea mai puțin costisitoare decât achiziționarea de instrumente individuale.

Oricât de bune ar fi instrumentele integrate, au și câteva dezavantaje. În general, instrumentele integrate tind să fie mai slabe în ceea ce privește caracteristicile disponibile. Adesea pot face totul OK, dar nu neapărat uimitor. De obicei, ei nu merg la fel de adânc în monitorizarea lor. Ele pot fi, de asemenea, oarecum greoaie în organizațiile mari, unde echipe diferite gestionează diferite tipuri de echipamente și fiecare echipă ar beneficia de a avea propriul tablou de bord.

Cele mai bune instrumente de monitorizare a rețelei, serverelor și aplicațiilor

Sau lista include în principal instrumente integrate. La urma urmei, acesta este subiectul principal al acestei postări. Cu toate acestea, am inclus câteva instrumente individuale, în principal pentru a vă oferi o idee despre ce caracteristici suplimentare puteți obține atunci când alegeți instrumente individuale.

1. SolarWinds ipMonitor (probă gratuită)

Primul pe lista noastră este un instrument de la SolarWinds, un editor al unora dintre cele mai bune instrumente de administrare a rețelei și a sistemului. Compania veche de douăzeci de ani se bucură de o reputație solidă, iar produsul său emblematic, Network Performance Monitor, se înscrie în mod constant printre cele mai bune instrumente de monitorizare SNMP. Și de parcă nu ar fi suficient, SolarWinds face și o mână de instrumente gratuite, fiecare abordând o nevoie specifică a administratorului de rețea. Calculatorul avansat de subrețea și Kiwi Syslog Server sunt două exemple ale acestor instrumente gratuite.

Cu un portofoliu destul de mare de produse, nu este surprinzător faptul că SolarWinds oferă o soluție integrată de monitorizare care poartă numele de ipMonitor. Este un instrument integrat relativ simplu care oferă monitorizare esențială sus/jos și performanță pentru rețele, servere și aplicații.

Acest instrument va descoperi rapid infrastructura și va recomanda setările SmartMonitor care sunt concepute pentru a face configurarea mai simplă și mai rapidă. De asemenea, oferă o interfață web ușor de utilizat și hărți de rețea pentru vederi clare, dintr-o privire, ale mediului dumneavoastră. Instrumentul poate trimite alerte și rapoarte personalizabile pentru a vă asigura că sunteți primul care știe despre probleme sau defecțiuni ale aplicației. Pe lângă alerte, are și capabilități automate de remediere pentru a minimiza timpul de nefuncționare.

În ceea ce privește monitorizarea aplicațiilor, sistemul poate simula experiența utilizatorului final pentru aplicații web și alte aplicații și utilizează protocoale standard, cum ar fi SNMP și WMI, pentru monitorizarea fără agent a aplicațiilor și sistemelor. Sistemul include propriul server web încorporat și bază de date și este proiectat pentru o experiență de instalare simplă, integrată, fără a fi nevoie de instalarea de componente separate.

  Cum se selectează dispozitivul de pornire pe UEFI BIOS

Interfața bazată pe web ipMonitor oferă vizualizări rezumate centralizate și personalizabile. Ajută la furnizarea de vizibilitate asupra stării de sănătate a infrastructurii dumneavoastră IT. Instrumentul acceptă glisarea și plasarea și este conceput pentru a facilita adăugarea și eliminarea elementelor din vizualizare și pentru a vă asigura că aveți rapoartele, statisticile și instrumentele de care aveți nevoie, chiar la îndemână. Tablourile de bord ale ipMonitor facilitează identificarea zonelor cu probleme dintr-o privire, permițându-vă să rezolvați problemele rapid.

Prețurile pentru ipMonitor încep de la 1 495 USD pentru până la 500 de monitoare. Acest cost unic include primul an de întreținere. Pentru cei care preferă să încerce instrumentul înainte de a-l cumpăra, este disponibilă o perioadă de încercare gratuită de 14 zile.

2. Monitor de performanță a rețelei SolarWinds (probă GRATUITĂ)

Următoarea noastră intrare este un alt instrument de la SolarWinds, Network Performance Monitor. Este probabil cel mai cunoscut produs SolarWinds. Totuși, nu este un instrument de monitorizare integrat. Acesta este specializat în monitorizarea rețelei. Îl includem pentru a vă oferi o idee despre caracteristicile extinse pe care le poate aduce un instrument individual.

Monitorul de performanță a rețelei SolarWinds este un sistem profesional de monitorizare SNMP, bogat în funcții. Se mândrește cu un tablou de bord bazat pe web ușor de utilizat, este ușor de configurat și configurat și, mai important, face o treabă grozavă. Instrumentul are funcții de alertă personalizabile care vă pot notifica ori de câte ori anumite valori depășesc o valoare predefinită.

O caracteristică avansată interesantă a acestui instrument este modul în care poate construi hărți inteligente ale rețelei dvs. De asemenea, vă va arăta calea critică între oricare două puncte, permițându-vă să depanați rapid problemele. Există, de asemenea, monitorizarea și managementul rețelei wireless încorporate chiar în software. Acest software are într-adevăr prea multe funcții pentru a le putea menționa pe toate aici. Poate doriți să profitați de perioada de încercare gratuită de 30 de zile și să vedeți singur ce poate face acest instrument grozav pentru dvs.

Prețurile pentru SolarWinds Network Performance Monitor pornesc de la 2 955 USD și variază în funcție de numărul de dispozitive monitorizate. Este foarte scalabil, iar îmbunătățirea capacității sale pentru a adăuga mai multe dispozitive monitorizate este o simplă chestiune de modernizare a licenței.

3. Server SolarWinds și monitor de aplicații (probă GRATUITĂ)

Nu la fel de integrat ca ipMonitor, Server and Application Monitor, tot de la SolarWinds este un exemplu grozav de instrument integrat mai mic. Dar, deoarece împărtășește aceeași platformă Orion ca și Monitorul de performanță al rețelei, împreună formează un instrument cu adevărat integrat, cu multe mai multe funcții care pot fi găsite pe ipMonitor.

Acest instrument a fost conceput pentru a ajuta administratorii să monitorizeze serverele, parametrii lor operaționali, procesele și aplicațiile care rulează pe acestea. Se poate scala cu ușurință de la rețele foarte mici la cele mari, cu sute de servere – atât fizice, cât și virtuale – răspândite pe mai multe site-uri. Instrumentul poate monitoriza și serviciile găzduite în cloud, cum ar fi cele de la Amazon Web Services și Microsoft Azure.

Serverul SolarWinds și Monitorul de aplicații sunt foarte ușor de configurat și configurația sa inițială se face la fel de ușor cu ajutorul procesului său de auto-descoperire. Este un proces în două treceri. Prima trecere va descoperi servere, iar a doua va găsi aplicații. Acest lucru poate dura timp, dar poate fi accelerat prin furnizarea instrumentului cu o listă de aplicații specifice de căutat. Odată ce instrumentul este pornit și rulează, interfața grafică ușor de utilizat face ca utilizarea acestuia să fie o ușoară. Puteți alege să afișați informațiile fie într-un tabel, fie într-un format grafic.

Prețurile pentru SolarWinds Server și Application Monitor încep de la 2 995 USD și variază în funcție de numărul de componente, noduri și volume monitorizate. O versiune de încercare gratuită de 30 de zile este disponibilă pentru descărcare, dacă doriți să încercați produsul înainte de a-l cumpăra.

4. ManageEngine OpManager

ManageEngine OpManager este un alt pachet all-in-one care va monitoriza semnele vitale ale serverelor dvs. (fizice și virtuale), precum și pe cele ale echipamentului dvs. de rețea și vă va alerta de îndată ce ceva iese din intervalul normal de funcționare. Instrumentul beneficiază de o interfață de utilizator intuitivă care vă va permite să găsiți cu ușurință informațiile de care aveți nevoie. Există, de asemenea, un motor de raportare excelent, care este încărcat cu rapoarte prefabricate, în timp ce le acceptă pe cele personalizate. Caracteristicile de alertă ale produsului sunt, de asemenea, foarte complete.

  Cum să remediați Adobe Photoshop CC dacă se prăbușește sau se prăbușește încet

Instrumentul rulează fie pe Windows, fie pe Linux și este încărcat cu funcții excelente. Unul demn de menționat este caracteristica sa de auto-descoperire care vă poate mapa rețeaua, oferindu-vă un tablou de bord personalizat unic. Tabloul de bord ManageEngine OpManager este foarte ușor de utilizat și de navigat, datorită funcționalității sale de detaliere. Pentru cei dintre voi care preferă aplicațiile mobile, sunt disponibile aplicații client pentru tablete și smartphone-uri, permițându-vă să accesați instrumentul de oriunde.

ManageEngine OpManager este disponibil în două versiuni. Ediția Essential este destinată organizațiilor mici și mijlocii cu până la o mie de dispozitive, cu prețuri începând de la aproximativ 700 USD pentru 25 de dispozitive. Pentru organizațiile mai mari, ediția Enterprise poate scala până la zece mii de dispozitive. Prețul său începe de la sub 20 000 USD pentru 500 de dispozitive. Dacă sunteți interesat să încercați instrumentul, este disponibilă și o perioadă de încercare gratuită de 30 de zile.

5. Zabbix

Zabbix este cunoscut ca una dintre cele mai bune platforme gratuite și open-source de monitorizare a sistemului. Acest sistem de nivel enterprise se poate scala de la rețele mici la foarte mari. Zabbix poate monitoriza rețelele, atât servere locale, cât și cele bazate pe cloud, precum și serviciile care rulează pe acestea, făcându-l o adevărată platformă de monitorizare integrată. Totuși, nu lăsați faptul că este gratuit și open-source să vă descurajeze. Ar fi o greșeală, deoarece acest instrument are multe de oferit.

Zabbix folosește SNMP, precum și interfața inteligentă de monitorizare a platformei (IMPI) pentru monitorizarea dispozitivelor. Puteți utiliza software-ul pentru a monitoriza lățimea de bandă, CPU-ul dispozitivului și utilizarea memoriei, starea generală a dispozitivului, precum și modificările configurației. Produsul are, de asemenea, un sistem de alertă impresionant și complet personalizabil. Nu numai că va trimite alerte prin e-mail sau SMS, dar va rula și scripturi locale care ar putea fi folosite pentru a remedia automat unele probleme.

Deși Zabbix este gratuit, pot fi achiziționate servicii auxiliare. De exemplu, puteți achiziționa servicii de asistență. Sunt disponibile cinci niveluri de suport tehnic. Există, de asemenea, un program complet de formare de certificare care poate fi achiziționat. Totuși, acest lucru este complet opțional, deoarece suportul comunității este disponibil gratuit și este foarte bun. În cele din urmă, caracteristicile de alertă Zabbix sunt la egalitate cu alte produse de pe lista noastră, la fel și motorul său de raportare.

Zabbix are tot ce vă puteți aștepta într-un instrument de monitorizare integrat la nivel de întreprindere, cu excepția prețului ridicat. Și singurul lucru pe care va trebui să-l cheltuiți pentru a-l testa printr-un test este timpul dvs.

6. Paessler Router Traffic Grapher (PRTG)

Paessler Router Traffic Grapher, sau PRTG, este un alt sistem excelent de monitorizare integrat. Produsul de nivel enterprise pretinde a fi cel mai rapid de configurat. Potrivit lui Paessler, PRTG poate fi configurat în câteva minute. Deși experiența noastră arată că poate dura ceva mai mult decât atât, este totuși destul de ușor și rapid de configurat. Procesul său de auto-descoperire este unul dintre principalele motive pentru viteza de instalare.

PRTG este un produs bogat în caracteristici. Vine cu mai multe interfețe de utilizator diferite. Există o consolă Windows Enterprise, o interfață web bazată pe Ajax și aplicații mobile pentru Android și iOS. În fundal, acest instrument folosește în principal SNMP pentru a sonda dispozitivele și pentru a afișa utilizarea interfeței pe grafice cronologice. Dar nu se oprește aici. Prin utilizarea unor senzori suplimentari, PRTG poate monitoriza serverele și aplicațiile. De fapt, nu există multe sarcini de monitorizare pe care nu le va gestiona.

PRTG este disponibil în două versiuni. Există o versiune gratuită care are toate funcțiile, dar vă va limita capacitatea de monitorizare la 100 de senzori. Când utilizați SNMP, fiecare parametru monitorizat contează ca un senzor. De exemplu, dacă monitorizați două interfețe pe un router, acesta va conta ca doi senzori. Fiecare instanță a unui anumit senzor de monitorizare contează, de asemenea, ca una. Dacă aveți nevoie de mai mult de 100 de senzori, trebuie să achiziționați o licență care începe de la 1 600 USD pentru 500 de senzori. Este disponibilă o versiune de probă gratuită, nelimitată de senzori și cu funcții complete, de 30 de zile.